Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

observe

Drobna renowacja, Slava i Delbana, Warszawa

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem w jednej z zapomnianych szuflad dwa stare zegarki i chciałbym udać się do zegarmistrza w celu:

- wymiany szkła

- wyczyszczenia

- regulacji oraz, w przypadku Slavy, naprawy pokrętełka i być może sprężyny, a u Delbany nałożenia wskazówek

- wyczyszczenia "metalowych wałeczków" (nie znam nazewnictwa jak widać), na które nałożony jest pasek

Ile taka usługa powinna kosztować?

Załączam zdjęcie.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,

obs.

post-59177-0-31508400-1359319435_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slave bym sobie darowal,chyba ze ma dla Ciebie wartosc sentymentalną.....co do Delbany...

-szkielko 20-30pln

-zalozenie wskazowek i wymiana "waleczkow"-to teleskopy,w hurtowni sa po 0,20gr :D ,regulacja i czyszczenie werku to jakies 60pln.....

reasumujac,calosc to orientacyjna wartosc zegarka.........sam zdecyduj ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy Delbana nie ma tarczy tzw. warszawskiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat jestem pewien, że chciałbym odświeżyć obydwie. Przejdę się po kilku lokalnych zegarmistrzach (W-wa-Mokotów) i zapytam o tę kwestię.

Niestety nie wiem na czym polega szczególność "warszawskiej" tarczy. Dziadek jest Warszawiakiem od lat 40. mniej więcej i tutaj też została ta Delbana kupiona.

Poniżej zdjęcie zadka.

post-59177-0-73662800-1359323815_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta delbana ma tarczę nieoryginalną. Jest to polski zamiennik - tzw "warszawska". Albo więc szanowny Dziadek kupił w takim stanie, albo kiedyś wymieniał

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej zainwestuję w Slave, bo jest najzwyczajniej w świecie bardzo prosta i wygodna do codziennego użytku. Pamiętam też, że często się nią bawiłem jeszcze w wieku przedszkolnym, więc wartość sentymentalna wchodzi w grę. Pan zegarmistrz wycenił renowację na 50zł. Nie jest to mało, ale też nie szaleństwo. Dzięki za rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.