Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

johndeacon

OSCO

Rekomendowane odpowiedzi

Prośba o poradę. Jako że od niedawna zacząłem kolekcjonować zegarki vintage i nie bardzo siedzę w temacie prośba o opinię odnośnie stanu zewnętrznego zegarka, czy za taki stan cena 40-60 zł jest niewygórowaną? Bardzo mi się spodobał design, stąd prośba o opinie czy można nie dużym nakładem finansowym odnowić tutaj kopertę i tarczę?

Co to za werk w środku, czy to jakiś uczciwy wół roboczy czy nie warto się w to pakować?

5e30b573bd1da0ecgen.jpg

96be67ac34865597gen.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. czy za taki stan cena 40-60 zł jest niewygórowaną?

2. czy można nie dużym nakładem finansowym odnowić tutaj kopertę i tarczę?

3. Co to za werk w środku, czy to jakiś uczciwy wół roboczy czy nie warto się w to pakować?

1. Biorąc pod uwagę, że jest to cena ciut lepszej flaszki to trudno mówić o "wygórowaniu" ;)

2. Co rozumiesz przez odnowienie? Jesli profesjonalna renowację, to za parę groszy się nie da. Ale zegarek źle nie wyglada, więc moze wystarczy amatorska kosmetyka. Ale z tych zdjęć to trudno stan ocenić. W każdym razie w przypadku tego zegarka profesjonalna renowacja sie raczej nie opłaca

3. A skąd mamy wiedziec, co to za werk, skoro nie pokazałeś?

Osco produkowało własne mechanizmy i były to werki klasy popularnej - spójrz np TUTAJ

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję za ekspresową odpowiedź. Niestety lepszych zdjęć na tą chwilę nie posiadam. Nie chodziło mi o profesjonalną renowację, a zwykłą kosmetykę u zegarmistrza po której będzie się jeszcze ładniej prezentował. Zwłaszcza jeśli chodzi o tarczę.

Generalnie szukam czegoś właśnie w takim stylu jeśli chodzi o design do noszenia (nie do szuflady) od czasu do czasu. Może jakieś sugestie na jakich markach skupić uwagę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sugestii to ja moge miec bardzo duzo. Moze najpierw okresl budzet ;-)

W sugerowanej cenie tego osco to raczej nic sensownego nie znajdziesz, niestety

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie jako że to byłby mój pierwszy zegarek tego typu na rozpoczęcie przygody z zegarkami vintage toteż nie chcę wydawać więcej niż 100 zł. Ma to być bardziej model do pierwszej samodzielnej próby amatorskiej kosmetyki, aby wejść w temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za stówkę tez nie bardzo jest co wybrać i żeby w takim budżecie ustrzelić coś sensownego to trzeba się wykazać szczęściem. Możesz przejrzeć ofertę zegarków radzieckich - zapewne da się coś znaleźć. Ze szwajcarskich to może jakaś delbana, albo trzeba się rozglądac za zegarkami o całkiem nieznanych nazwach. Bywa, ze coś takiego nieznanej marki trafi się za drobne pieniądze i w ładnym stanie, a mechanizm często jest taki sam, jak w tych "markowych"

Biorąc pod uwagę Twój budżet ten osco to niezły wybór.

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze raz dziękuję za opinię. Jaka jest rada na takie przetarcia złocenia? Rozumiem, że w domowych warunkach nie da się z tym zrobić, trzeba by oddawać kopertę do renowacji? Z tym, że pewnie taka usługa przewyższa dość znacznie wartość zegarka i nie wiem czy nie lepiej zwiększyć fundusze i szukać coś w lepszym stanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, przetarć złocenia nie da sie "naprawić" w domowych warunkach. Kopertę nalezy wymyć, można lekko wypolerować i albo sie pogodzic z przetarciami, albo oddać do ponownego pozłocenia. Koszt złocenia to minimum 100zł, ale za stówkę to jakość może nie być dobra...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok. A może ktoś się orientuje gdzie w Krakowie robią renowacje, chromowanie itp. zegarków. A jeśli nie, to po prostu zwykła lekką kosmetykę aby polepszyć wygląd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a o to zdjęcie mechanizmu, czy można coś więcej powiedzieć co to za werk?

5e507e0aee565bdfgen.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W środku masz OSCO 66 - moim zdaniem bardzo przeciętny, ale ciekawy przez to, że zdecydwanie rzadszy niż Ety, Felsy i inne Asy.

TUTAJ mozesz go sobie obejrzeć dokładniej, tyle, że to wersja z datownikiem

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chronofil, Twoja pomoc jest nieoceniona:)

to już ostatnie pytanie. Wiem, że może niezbyt odpowiedni dział (zważywszy że jest osobny do zegarków radzieckich). Mam do wyboru na pierwszy zegarek mechaniczny typu vintage w cenie ok.50 zł dwa modele:

1. właśnie to Osco (zdjęcia powyżej)

2. lub taki oto Wostok- koperta praktycznie bez śladów uzytkowania jak i tarcza.

W którym werk będzie prezentował lepszą jakość i ogólnie który z zegarków zakupić. Czy wizualnie bardziej nadszarpnięte zębem czasu Osco ale pewnie z rzadszym werkiem, czy może Wostoka wizualnie dużo lepszego ale pewnie z popularniejszym mechanizmem.

(zdjęcie własnością kolegi forumowicza- mam nadzieję, że się nie obrazi)

13617786.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej wez obydwa ;-)

pod wzgledem uzytkowym Wostok jest rozsadniejszym wyborem, bo w razie czego jest mnostwo czesci zamiennych no i stan lepszy. Dla mnie jednak Osco ciekawszy. Jakosciowo - mysle, ze porownywalne

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej wez obydwa ;-)

pod wzgledem uzytkowym Wostok jest rozsadniejszym wyborem, bo w razie czego jest mnostwo czesci zamiennych no i stan lepszy. Dla mnie jednak Osco ciekawszy. Jakosciowo - mysle, ze porownywalne

no to teraz mi naprawdę rozjaśniłeś sytuację :D Spoko, decyzję będę musiał podjąć sam:) Może faktycznie jako pierwszy zegarek mechaniczny tego typu chciałbym od czasu do czasu ponosić a tu stan wizualny bardziej predysponuje do tego Wostoka. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.