Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, nie, mam już chronograf na Landeronie 48, tak jak pisałem,  nic nadzwyczajnego, ale jeszcze nie mam, a warto. :)

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szalało się szalało i na chrono nic nie zostało , chyba że nie przekroczy magiczne 1K ale wątpię bo fajny jest z tą starością zachowaną na tarczy :(

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bedzie drogo, bo już dawno na Polskim portalu nie było chrono w licytacji... Myśle, że parę osób się zasadziło na niego :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio na zatoce chciałem dać 350 $ za bardzo ładną bo trzy razy wystawiał i nic  burak z ameryki odrzucił ofertę , Muszę obejrzeć temat jeszcze raz bo kolega Puma ( pozdrawiam ) pisał że wyrwał za 125 $ i zobaczyć co można za te pieniądze kupić , a może kolega wrzuci żebym nie maglował 2 całych tematów :)

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Około 200 - 250 $ to taka przyzwoita cena, imho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za tyle to były , ale nie wiem gdzie się podziało 3/4 indeksów z tarczy a tarcza jak mówiłeś to podstawa

Edit. 

Tu jest fajna cena tylko ta tarcza Wydaje Mi się że ktoś coś przy niej manipulował , czy się mylę ?

http://www.ebay.pl/itm/VTGE-DELBANA-CHRONOGRAPH-MEN-WATCH-BEAUTIFUL-EXCELLENT-1940s-/151653013543?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item234f395827

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wstępie chciałbym się przywitać z szanownym gronem tego forum . Postanowiłem odświeżyć moją Delbane która spędziła ponad 20 lat w szufladzie i przy okazji dowiedzieć się czegoś na jej temat, a oto i ona :

7171ab16f1369e4b325a723cfd52f423.jpg

ebd28e94950b2b2645d2788a546100ec.jpg

614064461abd2bf98c0e917027d897d3.jpg

Mam nadzieję że zdjęcia w miarę dobre , robione fonem . Pozdrawiam i z góry dziękuję za jakieś info .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna w pełni oryginalna Delbana z przełomu lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych. Trudno dokładnie określić czas powstania, gdyż Delbana nie numerowała zegarków i nie prowadziła ewidencji serii. Pomocnym może być czas zakupu jeśli pamiętasz i jeśli jesteś jej posiadaczem od początku. Bardzo ładnie zachowana tarcza z wyraźnymi ringami, czyste pełne indeksy, wskazówki idealnie pasujące do "starości" tarczy. Koperta i koronka w dobrym stanie, a mechanizm to rzadziej spotykany w Delbanach niż Felsa, dobrej jakości AS 1194. Czy mógłbyś wkleić jeszcze raz zdjęcie mechanizmu, gdyż napisy są mało czytelne. Mam pewne wątpliwości co do mechanizmu. Najczęściej w tych zegarkach montowane były mechanizmy Felsa albo tak jak u ciebie AS, ale w większości przypadków były oznakowane na mostku Delbana i informacje o ilości kamieni. W twoim wygląda mi jakby mechanizm był przełożony od innego zegarka, lub zegarmistrz wymienił tylko mostek. Poproszę o dokładne zdjęcie mechanizmu i postaram się coś napisać więcej.

Bardzo fajny zegarek, jeśli chcesz odnawiać, to tylko przegląd u zegarmistrza i wyczyścić kopertę i wymienić szkiełko. Broń Boże ruszać cokolwiek więcej, by nie zniszczyć fajnego zegarka - vitage.  

Czy masz jakieś informacje o wymianie mechanizmu? U ciebie najprawdopodobniej jest mechanizm AS 1194 opisany jako Canoe Watch Co. Jest bardzo mało informacji o tym producencie zegarków. Pojawiały się mechanizmy z dziwnymi opisami np. Mapea, Canoe... , ale czy to były oryginalne Delbany nie wiem.

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za tak szybką odpowiedź, posiadam ją po dziadku podarował mi ją jak miałem naście lat ,ja wrzuciłem ją w szuflade i ostatnio sobie o niej przypomniałem . To jest najlepsze zdjęcie jakie udało mi się zrobić :

fa37fb1533a29f78856a234f0a8780ae.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolejnego posiadacza Delbany :)

Przede wszystkim gratuluj pięknego egzemplarza. Jak słusznie prawi zasadas, zegarek jak na swoje lata jest w dobrym stanie i chciałem jedynie potwierdzić, że jedyne co warto z nim zrobić to przegląd mechanizmu, wymiana szkła i ogólne umycie koperty.

Również słusznie zasadas zauważył, że mechanizm, lub przynajmniej jego mostek jest od innego zegarka. Mianowicie od produkowanego również w Szwajcarii zegarka Canoe.

Tak wygląda jego mechanizm:

post-75614-0-21348900-1430042061_thumb.jpg

A tak przykładowy zegarek tej manufaktury:

post-75614-0-64219000-1430042085_thumb.jpg

EDYTA:

Kolega był szybszy z mechanizmem :)

Edytowane przez loituma

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Razem się wstrzeliliśmy, ponieważ ja później dokleiłem zdjęcie, to je teraz wyedytowałem. Nie wiedziałem, że Canoe, składało też zegarki, czego to się człowiek jeszcze nie dowie, dzięki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy masz jakieś informacje o wymianie mechanizmu? U ciebie najprawdopodobniej jest mechanizm AS 1194 opisany jako Canoe Watch Co. Jest bardzo mało informacji o tym producencie zegarków. Pojawiały się mechanizmy z dziwnymi opisami np. Mapea, Canoe... , ale czy to były oryginalne Delbany nie wiem.

Żadnego info na temat wymiany nie posiadam dostałem go jak miałem jakieś 13/14 lat , więc w moim posiadaniu jest już 23lata i zegarmistrza przez ten czas nie widział ,a jego przeszłości nie znam . Na pewno się wybiorę do zegarmistrza na przegląd mechanizmu i wymianę pleksi bo obecne jest pęknięte . Jescze raz dziękuję o wzbogacenie mojej wiedzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda, to ten sam model tarczy, ale moja ma inne wskazówki i ja mam na mechanizmie Felsa N465. Tarcze porównywalne, ale moja ma bardziej zniszczoną kopertę. Jeśli Twoja to pamiątka po dziadku, to warto o nią zadbać.

post-57210-0-15270200-1430055340_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio na zatoce chciałem dać 350 $ za bardzo ładną bo trzy razy wystawiał i nic  burak z ameryki odrzucił ofertę , Muszę obejrzeć temat jeszcze raz bo kolega Puma ( pozdrawiam ) pisał że wyrwał za 125 $ i zobaczyć co można za te pieniądze kupić , a może kolega wrzuci żebym nie maglował 2 całych tematów :)

Proszę

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/58714-poka%C5%BCmy-swoje-delbany/page-59?do=findComment&comment=1247324

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wrzucenie chrono też bym taką chciał za taka kasę  :)  Teraz na zatoce zrobiło drogo , albo tarcze do renowacji i to nieraz całkowitej , a to już nie to samo , gratuluję jeszcze raz nabytku i  Pozdrawiam

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu na zatoce obserwowałem ładne chrono na landeronie z czarną tarczą. Zegarek poszedł za niewiele ponad 600 zł. Czyli okazje się trafiają, trzeba mieć fart i być cierpliwym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba wziąć pod uwagę odniesienie, Ich zarobki i nasze :( , Oni dobre i ładne sztuki Delban nie wystawiają drogo ( Jak dla Nich ) To my mamy problem i dlatego tak rzadko komuś się trafiają takie perełki do kolekcji , można powiedzieć fartem 

Edit . Gdybyśmy 2400 zł za dla nas piękny model podzielili  przez chociaż 3 , prawie każdy z nas mógłby zaspokoić swój głód kolekcjonowania  :)

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki jest werk w tym zegarku delbany bo właściciel sam nie wie ?

post-38106-0-49589600-1430215036_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mi trochę przypomina coś z Unitasa 64..., którego kiedyś, gdzieś tam miałem w szufladzie. :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa i ciekawe do jakiej ceny dobije? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo mi się wydaje, albo ktoś coś podobnego już tu pokazywał... :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wynalazek znalazłem :D

Nie ma co gadać, to trzeba pokazać...

hn934_delbana_007.jpg

yj463_delbana_004.jpg

ea78_delbana_003.jpg

ss736_delbana_002.jpg

eu245_delbana_001.jpg

I najciekawsze... :rolleyes:

sl547_delbana_005.jpg

km120_delbana_006.jpg

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi