Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Słusznie Piotrek prawi.

Sekundnik nie jest oryginalny. Reszta wygląda na oryginał.

Delbana Voltige wychodziła w różnej wersji kolorystycznej i w różnych wersjach wzorów na tarczy. Były np takie:

post-75614-0-96300300-1432894588_thumb.jpg

post-75614-0-69802400-1432894650.jpg

post-75614-0-95624900-1432894657.jpg

fotki z sieci.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli sekundnik z typowej delbany 33mm będzie pasował czy nie , czy to jakiś inny niespotykany wymiar ?

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli sekundnik z typowej delbany 33mm będzie pasował czy nie , czy to jakiś inny niespotykany wymiar ?

Raczej nie, będzie za długi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to movado spiknęło się z zenithem Movado to firma amerykańska Wiem bo przerabiałem to przy próbie kupna kieszonki zenitha Ale co ma wspólnego z delbaną to nic nie wiem

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co ma wspólnego z delbaną to nic nie wiem

Nic.

Chwyt marketingowy i malowanka dla lepszej sprzedaży ;)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ta wieżyczka w 1940 ?? Wieżę dodawano chyba później , leci do mnie zegarek z wieżyczką ale z1955

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ta wieżyczka w 1940 ?? Wieżę dodawano chyba później , leci do mnie zegarek z wieżyczką ale z1955

To też nie jest prawda... ;)

Ten zegarek jest prawdopodobnie z lat 70-80

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ten też jest lipa ? z opisu to AS 1130 od 1955r  

http://www.ebay.com/itm/Vintage-DELBANA-mens-wristwatch-Circa-1959-goldplated-New-Old-Stock-NR-/221782117883?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item33a33e8dfb

Edit do Movado Witam podobają mi się stare kieszonki czy ten model na portalu jest oryginalny i czy warto coś zalicytować 

http://allegro.pl/ze...5262128952.html

Odpowiedź od kolegi Sneera On się trochę zna.    Model jest ok, najprawdopodobniej z lat współpracy z Movado, druga połowa ubiegłego wieku. Koperta stalowa

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Data jest dla mnie mało ważna (gościu nie podaje daty więc nie ściemnia) raczej mi chodzi o to czy powinna być podziałka minutowa. Ze zdjęć i opisu wynika że tarcza raczej nie była myta. Rzadko widywałem Delbany na 30 kamieniach więc nie jestem pewny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim ostatnim nabytku na Unitasie 630 też nie ma podziałek minutowych i nikt się nie doczepiał 

post-38106-0-98763400-1432898368_thumb.jpeg

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedź od kolegi Sneera On się trochę zna.    Model jest ok, najprawdopodobniej z lat współpracy z Movado, druga połowa ubiegłego wieku. Koperta stalowa

Nie czytałem nigdzie o współpracy Delbany z Movado. Są gdzieś jakieś informacje o tym?

Jakiś czas temu zainteresowałem się tym zegarkiem. Z tego co znalazłem w sieci wyłaziło mi, że jest w oryginale i bez malowania.

Ten Twój Sławku jest dość popularny. Pokazuje się od czasu do czasu na różnych portalach i jest z czym porównać. W nim również faktycznie nie było podziałek minutowych.

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arek kolega Sneer wypowiadał się o zenicie

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arek kolega Sneer wypowiadał się o zenicie

A to przepraszam. Źle zrozumiałem :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co tu widać odgrzeje temat i trzeba napisać do Delbany może coś pomogą chociaż jeśli chodzi o np tarcze i to czy współpracowali z np Movado ? i czy Pallasy mają coś wspólnego z nimi ? Może w niedzielę coś tam wyskrobię do Nich . Bez takich informacji jesteśmy jak dzieci we mgle i wróżymy z fusów  <_< Potrzebny będzie dokładny adres siedziby , ale napiszę do moderatora Cooka On wszystko wie 

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym go nie licytował wcale , tarcza mi się nie podoba i wskazówka sekundnika też z resztą wskazówki nie pokrywają się idealnie z indeksami na tarczy koronka nieoryginalna ,no i to wypuklenie na środku tarczy. Trochę to śmierdzi .  Wczoraj poszły 3 sztuki za parę dych więcej i wyglądały dużo lepiej , ale poczekaj może koledzy mają odmienne zdanie Jak byś chciał mieć coś ciekawego to może Ci się uda z tym ,ja go odpuszczam bo będę licytował inny

http://www.ebay.pl/itm/VINTAGE-UHR-VON-DELBANA-HANDAUFZUG-D-37MM-/191589894246?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item2c9ba5c866

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodać można tylko tyle,że koperta była odnawiana, brak zdjęcia mechanizmu,a z tych zdjęć nie da się jednoznacznie określić czy tarcza była malowana czy nie. Wypukłość na tarczy to miejsce mocowania nóżki, coś poszło nie tak, że pozostała wypukłość. Z tego typu tarczą widziałem Delbanę, ale z innymi wskazówkami.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sawcio68 

Ten zegarek, który polecasz na Allegro miał uszkodzoną wskazówkę minutową. Nie szukam zegarka do kolekcji tylko do noszenia na co dzień :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi