Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

ATLANTIC - oryginalny czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość xylog

No przecież napisane jest.

Nie wierzysz w drukowane? :)

Sekundnik bez grota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przecież napisane jest.

Nie wierzysz w drukowane? :)

Nie takie wynalazki widywałem, wolałem zapytać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie takie wynalazki widywałem :D

My też ;)

Pomijając sekundnik, to reszta, mimo iż nieco zużyta, wydaje się być ok. Na poprawę nastroju - rzadziej wystepujący złoty mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

My też ;)

Pomijając sekundnik, to reszta, mimo iż nieco zużyta, wydaje się być ok. Na poprawę nastroju - rzadziej wystepujący złoty mechanizm.

Dziękuję za odpowiedź :) zegarek na prawdę wizualnie bardzo fajny, największy mankament to rysa z lekkim wgłębieniem na tarczy między godziną 8 a 9, czego nie widać dokładnie na zdjęciu. Ale myślę, że mimo wszystko się opłacało bo cena nie była duża :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów, zaczynam przygodę z "porządnymi" zegarkami, chciałbym zapytać o zegarek z tej aukcji: http://allegro.pl/atlantic-70355-41-55-i4447820663.html

Zastanawia mnie napis "titanium" , zwłaszcza, że na bransolecie widnieje "steinless steel" Czy jest możliwość że to podróbka/ składak?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta może być tytanowa, a bransoleta stalowa - dekiel też wygląda na ss.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zapytanie czy  warto się zainteresować się tym zegarkiem-aukcją  , pytam oczywiście pod kątem jego oryginalności. Szukam coś podobnego i w sumie na zdjęciach wygląda dobrze ale potrzebuje wsparcia fachowców.

http://allegro.pl/atlantic-worldmaster-nieodnawiany-i4461259698.html

pozdr.

Sebastian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta lekko juz powycierana, koronka do wymiany, nie wiem czy dekielek jest oryginalny patrząc po numerze, poza tym ładny egzemplarz.

Edytowane przez grig1970

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natrafiłem na Atlantika z takimi bebechami:

DSCN2682.jpg

DSCN2684.jpg

DSCN2685.jpg

Nie znam się, a chciałbym dowiedzieć, z ilu innych mechanizmów złożono z ten. Po odcieniach sądzę, że z co najmniej 3. Ale jak jest na prawdę? (Na pewno jakaś część jest z Adriatiki, co wnioskuję po napisie).

Dobre, bo сделано в CCCP

Goral35: "arbuz do ubioru dojrzalego FACETA nijak mi nie pasuje !! chyba ze gosc sobie torebeczke jak teletubis od razu zafunduje ! arbuzy sie je albo wklada do skrzynek :)"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba odpowiedziałeś sobie na to pytanie sam. Z trzech różnych na pewno, a może i z więcej. Trudno będzie o dokładniejszą analizę bez możliwości obejrzenia mechanizmu. Masz może więcej zdjęć? 

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już dokładniejszej analizy nie potrzebuję :) Tylko jakim cudem to wszystko działa ?

Dobre, bo сделано в CCCP

Goral35: "arbuz do ubioru dojrzalego FACETA nijak mi nie pasuje !! chyba ze gosc sobie torebeczke jak teletubis od razu zafunduje ! arbuzy sie je albo wklada do skrzynek :)"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atlantic i Adiatica wykorzystywały mechanizmy tego samego producenta, najczęściej opisując (logując) tylko mostek. Pokazany mechanizm to AS ale jeśli się nie mylę to mostek jest od AS 1604, a półmostek i balans z regulatorem  od AS1188. Od którego modelu jest płyta trudno mi jest powiedzieć. To podobnie jak dzisiaj z silnikami samochodowymi, np w toyocie Aigo, citroenie C1 i peugeot 107 jest ten sam silnik różniący się tylko osprzętem i  głowica pasuje do każdego z nich - ta sama. Wracając do mechanizmu to ewidentny składak, a czy to poprawnie działa - może, ale wcale nie musi. 

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Proszę o ocenę oryginalności i ewentualne określenie daty produkcji.

PICT0017.jpg

PICT0021.jpg

PICT0024.jpg

PICT0025.jpg

Edytowane przez GRZESIEK 1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam coś poszło nie tak ale myśle że wybaczycie jestem tu nowy zaciekwaił mnie ten post i chciałem cos dodać od siebie aże nie potrafiue sie tu poruszac to tak się zaczeło ...  Co myślicie o tym zegarku ????? Czy jego zdjecia nie zmianiaja wszystkich wczesniejszych ocen  

post-73862-0-10026100-1407687169_thumb.jpg

post-73862-0-63104700-1407687174_thumb.jpg

post-73862-0-94951100-1407687178_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jestem ciekaw jakie teraz będą opinie, ale swoją drogą to jestem w szoku że jest taki drugi różniący się tylko kolorem tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć właśnie szukałem kontaktu z Tobą powiem tak widziałem jeszcze jeden w Angli na zatoce dokładnie taki sam i jeszce jedno jakiś czas temu sprzedałem dokładnie taki sam bez wskazówek mysląc że jest to składak masz jeszcze swój 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, proszę o pomoc w stwierdzeniu czy mój zegarek atlantic seabase jest podrobka czy nie. Pytanie moje wynika stad ze na cyferblacie brakuje napisu swiss made i napisy są trochę jaśniejsze. Na zdjęciu widać mój zegarek w bransolecie co do którego mam wątpliwości i kolegi na pasku.

post-73864-0-98056800-1407694209_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć właśnie szukałem kontaktu z Tobą powiem tak widziałem jeszcze jeden w Angli na zatoce dokładnie taki sam i jeszce jedno jakiś czas temu sprzedałem dokładnie taki sam bez wskazówek mysląc że jest to składak masz jeszcze swój 

Tak mam tylko przełożyłem do innej koperty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Cześć, proszę o pomoc w stwierdzeniu czy mój zegarek atlantic seabase jest podrobka czy nie. Pytanie moje wynika stad ze na cyferblacie brakuje napisu swiss made i napisy są trochę jaśniejsze. Na zdjęciu widać mój zegarek w bransolecie co do którego mam wątpliwości i kolegi na pasku.

Sugeruję pisać do przedstawiciela producenta firmy ZIBI.

To zegarki produkowane po 1990, powinni coś wiedzieć.

Ale zrób im lepsze fotki, dekle, koronki i koniecznie mechanizmy.

Każdego z osobna.

Tu raczej nie ma ludzi znających współczesną produkcję Atlantika, trudno będzie uzyskać miarodajną opinię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to szkoda bo coś mi się wydaje że to bardzo rzadkie zegarki 

Przełożyłem tylko dlatego że nie miałem paska zakładanego na kopertę z niewymiennymi teleskopami. To żaden problem złożyć go ponownie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisałem mam coś znowu zapytacie czemu tu. Jak widzę większość bywalców K M Z opiera swoje wypowiedzi w sprawie zegarków ATLANTIC na opracowaniu Wojtka K i powiem szczerze że ja też a że na początku swojego opracowania napisał coś takiego myślę że się nie obrazi cytuję  >>>> 1928 EKA rozpoczyna produkcję różnych zegarków naręcznych sygnowanych nazwami takimi jak ARISTON, ARISTEX i OPUS<<< Dlatego pytam tu o te zegarki  Czy myślał o takich ARISTON moim zdaniem stan oryginalny ARISTEX podobnie OPUS odnowiona koperta ma ktoś ma ktoś takie

post-73862-0-90538900-1407858065_thumb.jpg

post-73862-0-27913500-1407858075_thumb.jpg

post-73862-0-23800600-1407858079_thumb.jpg

post-73862-0-07787100-1407858083_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Też gdzieś mam Aristona, kiedys nawet rozgladałem się za nimi.

Ale Opusa nigdy nie widziałem, choć przyznam, że od paru już lat odpusciłem obie te marki.

Wyglądają spójnie, no i są nieźle zachowane. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

ostatnio poczułem wielkie obawy odnośnie oryginalności mojego MILANO. W szczególności moje wątpliwości wzbudził dekiel który nie bardzo pasuje mi do tego co zobaczyłem w wiadomej książce o Atlanticach. Zanim zacznę panikować proszę o konsultację. Z góry dziękuję.

1_f.jpg?1407904427

2_f.jpg?1407904427

3_f.jpg?1407904427

4_f.jpg?1407904427

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi