Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

ATLANTIC - oryginalny czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak wspomniałem wcześniej, niestety nie miałem możliwości porobić dokładnych zdjęć, z deklami, pościąganymi szkiełkami itd. ponieważ miałem tylko chwilę czasu by wpaść do zegarmistrza powiedzieć mu co i jak robimy, gdyż mój zegarek już jest u niego i czeka na moją decyzję. Ponadto te dwa zegarki nie są moje. To są dawcy części gdyż niestety ich serca umarły a części z nich czekają by uratować życie innego Atlantic'a. 

Co do zdjęć po 2MB muszę potrenować robienie zdjęć makro i wrzucać je na serwer w normalnych rozmiarach. Robiłem to poraz pierwszy, wiec musicie mi wybaczyć. Następnym razem będzie lepiej :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia rzeczywiście kiepskie, ale co do tarczy zegarka, w którym jest teraz "warszawska" to JT jak zawsze ma tutaj słuszność. Z tego typu kopertami po drodze było tarczom z ringiem. Milano, Speedway miały właśnie takie koperty. Zdjecie kiepskie, ale Twoja koperta jest chyba stalowa. Przykład oryginalnej stalowej koperty Speedway`a.

post-57210-0-57816400-1386455393_thumb.jpg

post-57210-0-11474900-1386455406_thumb.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

mam prośbę odnośnie określenie oryginalności modelu, szczególnie w zakresie dekla oraz pierścienia dociskowego z tworzywa ( sygnowanego ) do mechanizmu 21 kamieniowego, co ciekawe tarcza jest również czarna od strony " bebechów".

Pozdrawiam

Grzegorz

SAM_5234.JPGSAM_5235.JPGSAM_5237.JPGSAM_5239.JPG

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Ciekawostka, chyba nie widziałem plastikowego pierścienia do 6300.

Trzeba porównać go do pierścienia z FHF.

Wygląda jak obcięty z zewnątrz i od wewnątrz pierścień z FHF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawostka, chyba nie widziałem plastikowego pierścienia do 6300.

Trzeba porównać go do pierścienia z FHF.

Wygląda jak obcięty z zewnątrz i od wewnątrz pierścień z FHF.

Porównałem, to jest zupełnie inny pierścień.....

SAM_5243.JPG

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dość nietypowe. Zrób zdjęcie samemu pierścieniowi z obu stron i na tyle ile to możliwe tarczy, jak to ująłeś, od strony "bebechów".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę bardzo, niestety ciężko jest uchwycić takie detale.

SAM_5268.JPGSAM_5269.JPGSAM_5270.JPG

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa z tym zegarkiem. Czy od spodu tarczy widać tłoczenia indeksów? Możesz zrobić fotografię z boku od strony koronki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiąc z boku miałem na myśli bok koperty z zewnątrz nie od środka oczywiście - ciekaw jestem jak wyglądają uszy z tej perspektywy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Skoro masz dwa pierścienie i ten od 6300 nie jest zwężonym pierścieniem od FHF to pewnie jest oryginalny.

Na jednostkową produkcję za dobry, na masową jest ich za mało. Więc podróbą raczej nie jest.

Ale podobieństwo lub jego brak musisz sam ocenić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa z tym zegarkiem. Czy od spodu tarczy widać tłoczenia indeksów? Możesz zrobić fotografię z boku od strony koronki?

Dzisiaj już za późno na zdjęcia w dobrym świetle, postaram się jutro obfocić zegara.

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj już za późno na zdjęcia w dobrym świetle, postaram się jutro obfocić zegara.

Zdjęć nie będzie niestety, zegarek poszedł w dobre ręce.

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

@Xlog

wg mnie strasznie grube napisy na ringu (10,9,8..)  6-tka powinien ogonek dochodzić a nie taka szpara. I ten napis Milano (jakby nie potrafili przy renowacji zrobić starej czcionki).

Wszystko to nic się ma przy opisie tarczy- "nie odnawiana, czy myta"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skomplikowana sprawa, bo według "wzorca" zamieszczonego w książce Kutermankiewicza i "6" i "9" są z zamkniętym brzuszkiem, a napisy w środku INCABLOC i 17 JEWELS powinny być tej samej długości, a napis MILANO jest trochę za bardzo ściśnięty. Ale znalazłem stronę starego katalogu z tym zegarkiem i tam "6" i "9" są takie jak w tej tarczy, wiec i może napisy środkowe też były w innej wersji. Co do grubości indeksów godzinowych to dla mnie są OK.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Panowie, a dekiel?<br />Mam wrażenie, że został wyfrezowany, w oryginalnych nie były tak pocieniane, bo i po co? Wydaje mi się, że coś tam było, czego w "Atlantiku" być nie powinno.<br /><br />Wojtek K. zwrócił mi też uwagę na napis Atlantic, w którym V w literce A dotyka do podkreślenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś ma lepszy katalog z Milano. A co na to JT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W firmie gorąco i miej czasu na obserwację co tu słychać - chyba wielu z nas ma tak teraz.

Milano jakoś szalenie mnie nigdy nie zajmował, jednak w tych, które oglądałem wiele elementów jest powtarzalnych, które tu są odmienne od moich wyobrażeń modelu, i tak:

- "V" w logo - Xylog miał dobre spostrzeżenie - nie znam przypadku gdzie łączy się z podkreśleniem

- napis "Milano" - pierwszy raz widzę by tylko pierwsza litera była wielka; sytuacja, w której napis INCABLOC i 17 JEWELS nie były w jednej linii miewała miejsce, ale czy ta wielkość czcionki jest właściwa to już pewny nie jestem

- w MILANO pojawiały się różne mechanizmy, ale FEF 380 to chyba nie spotkałem

- patrząc na wskazówki to również mam podejrzenie czy pochodzą z jednej rodziny, ale to może tylko perspektywa; jednak na sekundniku, aż grubo farby

- dekiel - chyba takie występowały (w milano z etą 1100),  (dekle takie zresztą występowały również w niektórych Atlanticach tzw młodzieżowych); poniżej kilka przykładów z bazy Wojtka (którą również należy traktować ostrożnie - Wojtek odnotowywał istnienie egzemplarzy pomijając analizę kompletności, która, Sądzę, że mimo, iż mógłby jej dokonać, jest dla Niego elementem drugorzędnym)

post-53152-0-20125700-1387177213_thumb.jpg

post-53152-0-70476800-1387177219_thumb.jpg

post-53152-0-63599200-1387177239.jpg

post-53152-0-95535900-1387177246.jpg

post-53152-0-20074900-1387177226_thumb.jpg

post-53152-0-01793000-1387177234.jpg

Generalnie, zegarek jest inny od widzianych przeze mnie dotychczas

Edytowane przez John Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

John, moja analiza dekla dotyczyła jego wnętrza. Do wzoru dekla nie mam zastrzeżeń, natomiast zastanowił mnie ten zebrany frezarką obszar na wewnętrznej powierzchni.<br /><br />Moja ocena jest taka: zegarek ze startym logo innej firmy, naniesione logo Atlantic i model Milano. Usunięte oznaczenia firmy (lub inne) z wnętrza dekla.<br /><br />Wysoka cena, mająca sugerować wyjątkowość tego modelu, spowodowana pewnie kosztami prac malarskich :)<br />

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyt wiele tu wyjątkowości w tym zegarku - zgadzam się z Tobą, że ktoś tu się zapewne napracował i być może , że to nowy typ renowatorów - tworzą modele "postarzane" w niespotykanej stylistyce.

Co do dekla to nie posiadam Milano z takim deklem, ale w posiadanej młodzieżówce z deklem w tym stylu (zastrzegam - to nie ten dekiel a tylko podobny stylistycznie - jest podobny szlif - później może znajdę chwilę to zrobię makro i porównamy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Ja mam jedno MILANO z podobnym deklem, jest bez tego wybranego obszaru.

Ale to MILANO bez ringu.

Poza tym inne dekle (innego wzoru) mają taki wyfrezowany obszar. Więc może nie jest związane z tworzeniem Atlantika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogłem się powstrzymać i wjechałem do domu. Zaznaczam, iż to jedynie dekiel podobny pochodzący z młodzieżowej wersji ringowca.

post-53152-0-89591400-1387187295_thumb.jpg

post-53152-0-07422500-1387187304_thumb.jpg

post-53152-0-07534900-1387187312_thumb.jpg

Tak się zastanawiam .....  oglądając zdjęcie z aukcji w dużym powiększeniu widzę niemal idealną granicę na połączeniu czarnej części ringu z jasnymi częściami tarczy. Ponadto zauważalne są uszczerbki zarówno części jasnej jak i samego ringu a fosfor wydaje się być zabrudzony. Teraz do brzegu - a może tarcza została uszorowana, w efekcie czego usunięto ciepłą wodą, prawdopodobnie, uszkodzone wewnętrzne napisy (na temat podziałki jeszcze nie mam zdania) i naniesiono nowe, piękne i dające szansę na dobry wygląd i niezłą cenę, co nie zmienia faktu, iż zastosowana czcionka budzi jednak zastrzeżenia. Co nadal nie podważa mojej opinii, iż od jakiegoś już czasu mamy do czynienia z nowym typem renowatorów - odświeżają lub tworzą tak by zegarek sprawiał wrażenie z epoki, ale posiadał elementy wyjątkowe. W tym przypadku takim elementem dla mnie jest mechanizm.

Panowie, jak ktoś ma taki dekiel to wklejcie zdjęcia obustronnie wykonane  - obawy Xyloga są uzasadnione i może nawet należałoby przyjąć taki model w prezentacjach na przyszłość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi