Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

ATLANTIC - oryginalny czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam piłeczkę jak do tej pory odkręciła każdy dekiel :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Polecam piłeczkę jak do tej pory odkręciła każdy dekiel :)

Ale to chyba była taka do metalu? Bo ja juz spotkałem dekle, które i kluczem nie poszły. Co niestety po nich było widać :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dziś na giełdzie trafił mi się taki oto atlantic nie wiem czy oryginalny czy nie według mnie tak ale ja znawcą nie jestem  cena była okazyjna mechanizm żółty oryginalny co do tarczy to pierwszy raz taką widzę nie wiem czy odnawiana czy nie co do koperty pewności też nie mam czy ktoś nie odnawiał co myślicie na jego temat ?

post-44704-0-83634700-1392554707_thumb.jpgpost-44704-0-98924600-1392554719_thumb.jpgpost-44704-0-00398900-1392554733_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam- składak i to z kilku modeli.

Tarcza od Originala i w dodatku zmyta. Werk od innego modelu, wskazówki chyba od Primy+ sekundnik od innego. Koperta też od czego innego.

Jak kosztował kilka dych to warto było na części.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli cudu nie kupiłem a zapłaciłem kilka dych nie będę pisał na forum ile bo nie wiem czy można  :) mechanizm sprawny chodzi dokładnie więc na części pójdzie bo szkoda ludziom dalej taką ściemę sprzedawać

pozdrawiam i dzięki za odp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kilka dych to dobra cena. Nie Przepłaciłeś- jako dawca do kilku modeli będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Kup jakiegoś złomka na 6300 ze wskazówkami, kopertę sprzedaj na części.

Przełóż wskazówki, a te spokojnie sprzedaj. To fajny model, szkoda go.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam serdecznie forumowiczów

jestem kompletnym żółtodziobem na forum oraz w świecie zegarków, ale od pewnego czasu dostałem świra na punkcie Atlanticów.

Czy możecie wstępnie napisać jak odróżnić mechanizm oryginalny Worldmastera od podróby? Czym różni się napis na kopercie t made swiss od samego made swiss?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam, oczywiście chodziło mi o napis "t made swiss t" :)

Na kopercie,czy na tarczy? :)

Tryt :) -masa pokrywająca wskazówki i indeksy [świeci w ciemności]

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napis na kopercie, na niektórych Atlanticach na dole tarczy występuje napis "made swiss" a na innych "t made swiss t". Dopiero wieczorem wkleję zdjęcia, jednak nie beda to foty moich Atlanticów, dopiero na nie poluję :)

Cook - O jaki tryt chodzi???? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok ale czy oryginalność zegarka ma coś wspólnego miedzy "t swiss made t" a samo "swiss made" bez tych dwóch literek t, czy te dwie literki t coś znaczą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok ale czy oryginalność zegarka ma coś wspólnego miedzy "t swiss made t" a samo "swiss made" bez tych dwóch literek t, czy te dwie literki t coś znaczą?

Już pisałem-znaczą tyle ze masa świecąca to tryt! :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Tak, tam świecił/ świeci T-3 a właściwie jego związki, obecnie odchodzi się od tego na rzecz innych związków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, zrozumiano i zapamiętano :) a jak się to ma do zegarków bez napisu "swiss made"? czy jeżeli nie ma napisu to może byc to również oryginał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz bardziej dokładnie precyzować pytania, bo odpowiedzi mogą być różne, np. zegarek oryginalny, a po przeciwnej stronie możemy umieścić podróbkę, ale również możemy określić zegarek jako oryginalny i w "pierwotnym" ( fabrycznym) stanie , a po drugiej stronie znajdziemy też oryginalny zegarek ale dajmy na to z tarczą  po renowacji ( w przypadku kiepskiej :) będzie  bez napisu "swiss...") . A wracając do pytania, to oryginalny Atlantic z tarczą nie poddaną renowacji powinien posiadać w dolnej części tarczy ( w różnych modelach rożnie to było umiejscowione ) "swiss made" ale istnienie tego napisu nie jest absolutnie wyznacznikiem autentyczności :D .

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję za odpowiedz. Mam jescze jedno pytanie (przynajmniej na dzisiaj :P ): na co zwrócic uwagę w mechanizmie prawdziwego Atlantica, żeby nie nadziać się na chinola? co jest takiego wyrózniającego się w mechanizmie, co po przyglądnięciu się od razu dyskwalifikuje atlantica bądź nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atlantici to kilkanaście, a może i kilkadziesiąt różnych mechanizmów, które w zależności od modelu i okresu powstawania  były w nich stosowane. To jest wiedza, która posiadło niewielu forumowiczy ( nie jestem w tym gronie) i by ocenić oryginalność, zgodność i kompletność danego egzemplarza trzeba jednak mieć trochę tego doświadczenia. Odsyłam do opracowania pana Kutermankiewicza o Atlanticach. Znajdziesz w sieci, to bardzo pożyteczna lektura. 

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, zrozumiano i zapamiętano :) a jak się to ma do zegarków bez napisu "swiss made"? czy jeżeli nie ma napisu to może byc to również oryginał?

Może

dziękuję za odpowiedz. Mam jescze jedno pytanie (przynajmniej na dzisiaj :P ): na co zwrócic uwagę w mechanizmie prawdziwego Atlantica, żeby nie nadziać się na chinola? co jest takiego wyrózniającego się w mechanizmie, co po przyglądnięciu się od razu dyskwalifikuje atlantica bądź nie?

Jako że mam dobry humor ,to Ci odpowiem-porcelanowe wahadło :)

tu poczytaj-Książka - Atlantic Worldmaster

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

To elementarz, katechizm, ale nie biblia. Znaczy całej wiedzy tam nie ma. I chyba nie doczekamy się takiej, bo autor ostatnio zbiesił się i zarzucił prace nad Atlantikami :(

A wracając do twojego pytania: mechanizm to element najrzadziej nieoryginalny w Atlantikach, choć i takie zdarzają się, ale raczej w tych najstarszych, z lat 30/40. Chcąc oceniać oryginalaność danego egzemplarz trzeba oczywiście zobaczyć mechanizm. Ale tu już musisz mieć sporą wiedzę co i kiedy montowano. Na początku raczej polecałbym poogladanie tarcz i wskazówek, nauczenie się rozpoznawania kiedy koperta jest chromowana ( to chyba najłatwiejsze). Potem dekle. I dużo czytać forum, tu jest sporo wiedzy, tylko niestety rozsiana w wielu tematach.

A generalna zasada jest taka: jeśli znajdziesz w zegarku jeden nieoryginalany element ( może poza koronka, bo te były najczęściej wymieniane w trakcie normalnego użytkowania) powinno ci się włączyć światełko ostrzegawcze i należy dokładnie go zanalizować czy nie jest to składak lub malowanka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mikael026 - cały ten wątek jest o problemie oryginalności. Poczytaj ponadto o Worldmasterach , Netypowych Atlanticach oraz kompendium o dokumentach, które rozpoczął Xylog, a przede wszystkim opracowanie Wojtka Kutermankiewicza, które polecił Cook. Jak widzisz jest sporo do przejrzenia - nie znajdziesz wszystkich odpowiedzi, ale wiele, a na rzeczowe pytania poparte fotografiami dyskutujemy tu z przyjemnością.

Zaniechano stosowania Trytu z uwagi na jego stosunkowo krótki czas rozpadu - max 7 lat. A tak na marginesie - Panowie, czy widział ktoś Atlantica z radem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi