volspaik 0 #1 Napisano 3 Lutego 2013 WitamDoradzono mi żebym temat wrzucił tu Potrzebuję pomocy , w mojej rodzinie jest zegar prawdopodobnie Kienzle bez korony , brody itp.Skrzynia z mechanizmem i wahadłem oczywiście na chodzieLegenda głosi że moi dziadkowie dostali w prezencie ślubnym zegar od sąsiadki, tyle że wybrakowany.Brakowało właśnie korony , brody i zdobień.Podobno elementem na koronie zegara była niemiecka wrona która trzymała Hakynkrojca ( swastykę niemiecką ) w dziobie .Prawdopodobnie korona miał też elementy metalowe , żeliwne tego dokładnie nie wiem , i nie wiem czy też to prawda.Korona została zdjęta i spalona ponieważ kiedyś zamykali za to ludzi.Z moich przypuszczeń na brodzie też musiała być swastyka , bo po co by ją inaczej usuwali . Gdyby niemieckiego akcentu tam nie było to by ją tam zostawili. Jest to prawdopodobnie Kienzle ponieważ na mechanizmie jest grawerka Non plus ultra i Dr. Patent ( cyfry) oraz oryginalny klucz z literami S K ( chyba od schlenker & kienzle ) Szukam jakiegoś śladu , szkicu albo informacji na temat tego typu zegara . Prosił bym o pomoc , temat też sam z siebie ciekawy . . . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #2 Napisano 3 Lutego 2013 Ze swastyką itp to daruj, duby smalone. W czasach, kiedy powstał ten zegar Adolfek ledwie co przestał sr** w galoty. Zegar rzeczywiście ma związek z firmą S & K, ale został wyprodukowany dla (albo ostatecznie złożony) w fabryce A. Willmann & Co we Freiburgu (Świebodzicach), a właściwie w firmie niejakiego Paula Kepplera uzurpującej sobie tą nazwę. Było to gdzieś pomiędzy 1901 a 1904 rokiem.Korona była zapewne podobna do tej na obrazku. A że w pewnych czasach "wszystko się kojarzyło" zrobiła się z niej gapa ze swastyką w dziobie... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volspaik 0 #3 Napisano 3 Lutego 2013 Aha no , ok .Ale jakby nie patrzeć każdy zegar posiadał koronę i całą resztę .Starałem się szukać , wszędzie zegara przypominającego tego który ja mam.Jak już znalazłem to albo filary drzwiczek się różniły lub cyfer blat był całkiem inny np. porcelanowy albo okazało się że mogło prawdopodobnie stać albo nawet i nie , obok Kienzle'a .Wiem że niektóre naprawdę stare marki samochodów mają archiwum z papierami od każdego samochodu który wyprodukowali.Z tyłu na mechanizmie zegara jest jakiś numer , może seryjny , czy istnieje jakieś archiwum w którym znajdują się info o każdym wyprodukowanym zegarze ??Chciałbym dowiedzieć się jak mniej więcej wyglądały te zegary ( jakie motywy były najbardziej charakterystyczne dla koron Kienzel'a tu dzież Willmanna )I wiem że może proszę o dużo ale gdzie można znaleźć części skrzyni do tego zegara , by wyglądał tak jak powinien wyglądać zegar. Nie myśl że nie zauważyłem zdjęcia.Czego dotyczą te numery pod poszczególnymi zegarami , czy mają związek z tzw . Dr Patent ?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #4 Napisano 3 Lutego 2013 Drogi Volkspeiku ! Zegarow w takim typie (eklektycznym o napedzie sprężynowym) jak Twój wyprodukowano naprawdę kilka setek tysięcy i to w kazdy w innej formie (inne kolumienki na drzwiczkach, inne korony itp.) Więc naprawde trudno by było. azeby ówczesni wytwórcy kazdemu wyprodukowanemu zegarowi nadawali jakąś metrykę. Numer na Twoim werku D.R.P. 125605 to numer patentu Rzeszy Niemieckiej jaki otrzymał Kienzle w 1901 r., i nie jest to jakis doktor Patent jak piszesz. Cyfry po prawej stronie to długość wahadła w cm (43) oraz ilośc wahnięć na minute (104). Numery po zegarami, ktore Ci Tarant zamieścił to numery seryjne poszczególnych modeli zegarów, i nic nie maja wspólnego z doktorem Patentem. Reszte odpowiedzi udzielił Ci Tarant. A zegarow z tzw. gapami na szczytach koron bylo naprawde dobrych kilka setek modeli. Musisz więc wybrac jeden z nich według swojego uznania. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volspaik 0 #5 Napisano 3 Lutego 2013 Dzięki Witold 56 , a czy masz link do takiego katalogu modeli zegarów.Tarant pewnie dał tylko fragment , szukam ale nie umiem znaleźć.Z góry dzięki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #6 Napisano 3 Lutego 2013 Tak na gorąco to trudno mi podac. Na pewno pomógłby tu Tarant, ale juz wielokrotnie na naszym forum byly pokazywane skany przeróżnych typów koron. Trzeba tylko dużej cierpliwości w poszukiwaniach. Mnie np. zajęło ok. 2 miesięcy czasu na przeglądnięcie wszystkich postów na tym forum. I powiem Ci jedno - kopalnia wiedzy!!! Życze miłej zabawy i osiągnięcia satysfakcji w poszukiwaniach.Pozdrowienia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach