matma66 5 #1 Napisano 3 Lutego 2013 Witam.Mój nowy zakup.Hermle Schwebe Anker.Pytanie do Kolegów.Jaki może być wiek tego zegara,wiem że nie jest zbyt stary? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #2 Napisano 3 Lutego 2013 "Chwalenie się" opatentowanym wychwytem Hetticha jak i stylistyka skrzyni wskazują na koniec lat 50. Hermle wybijał kody roku produkcji na werku, ale na tym zdjęciu trudno się dopatrzeć takich szczegółów (jeśli są, to w okolicy FHS) ... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matma66 5 #3 Napisano 3 Lutego 2013 Daty szukałem przez lupę,przy FHS nie ma.Jest tylko taki symbol zegara.Mam jeszcze pytanie,jak się zatrzymuje ten mechanizm?Gong wiem,a to nie mam pojęcia.W czasie transportu,zablokowałem wykałaczką. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #4 Napisano 3 Lutego 2013 Właśnie jakoś tak, byle delikatnie. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matma66 5 #5 Napisano 3 Lutego 2013 Dziękuje za odpowiedz.Chyba zostanę zegarmistrzem .Tu cały zegar na nowym miejscu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matma66 5 #6 Napisano 15 Listopada 2013 Witam Kolegów.Mam problem z tym zegarem.Spóźnia się na dobę 2, 3 minuty.Jak się go reguluje? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #7 Napisano 15 Listopada 2013 Witam Kolegów.Mam problem z tym zegarem.Spóźnia się na dobę 2, 3 minuty.Jak się go reguluje?Trzeba skrócić wahadło, dokręcając śrukę pod soczewką. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #8 Napisano 15 Listopada 2013 Ale w tym zegarze nie ma wahadła Musisz przesunąć a właściwie obrócić w kierunku + na obudowie (czyli w prawo) taki języczek regulacyjny na balansie. Zsuną się ku osi obrotu ciężarki (jak w wahadłach roczniaków) i zegar przyspieszy. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matma66 5 #9 Napisano 15 Listopada 2013 Ale w tym zegarze nie ma wahadła Musisz przesunąć a właściwie obrócić w kierunku + na obudowie (czyli w prawo) taki języczek regulacyjny na balansie. Zsuną się ku osi obrotu ciężarki (jak w wahadłach roczniaków) i zegar przyspieszy.Fakt, jest tu takie coś.Ciekawe rozwiązanie.Trochę dałem na +. Zobaczymy teraz. Dzięki wielkie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek_Win 77 #10 Napisano 15 Listopada 2013 Witam Kolegów.Mam problem z tym zegarem.Spóźnia się na dobę 2, 3 minuty.Jak się go reguluje?Od kiedy ten zegar się późni? Czy od początku się późnił (od lutego) czy zaczął nagle się późnić? Późnienie się tego zegara zegara trzy minuty na dobę to bardzo dużo. Według mnie może być to poza zakresem regulacji balansu. Na forum są gdzieś tematy o regulacji tego mechanizmu. Jest na zdjęciu zaznaczone ile jedno oczko przyspiesza lub późni mechanizm. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #11 Napisano 15 Listopada 2013 Ale w tym zegarze nie ma wahadła Musisz przesunąć a właściwie obrócić w kierunku + na obudowie (czyli w prawo) taki języczek regulacyjny na balansie. Zsuną się ku osi obrotu ciężarki (jak w wahadłach roczniaków) i zegar przyspieszy.Ups, dałem ciała, nie obejżałem wcześniejszych fotek. Sorry! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Mareek11 #12 Napisano 15 Listopada 2013 Możliwe że będzie wymagał czyszczenia i smarowania 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matma66 5 #13 Napisano 17 Listopada 2013 Witam. Jak na razie jest idealnie, może obejdzie się bez czyszczenia. Na dwie doby, idzie ,,bez strat,, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Mareek11 #14 Napisano 17 Listopada 2013 Poczekaj i sprawdz jak się będzie zachowywał jak będzie miał na maxa spręzynę nakręcona i jak już będzie na ,, wykończeniu" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #15 Napisano 17 Listopada 2013 Gratuluje pięknego zegara:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matma66 5 #16 Napisano 18 Listopada 2013 Witam. Zegar może nie jest zbyt stary, ale faktycznie wygląda bardzo ładnie, a jak ,,gra,, Z tym nakręcaniem to będzie ciężko, ciągle zapominam, za dużo na głowie.Bywa tak że wszystkie idą do końca, a mam kilka sztuk do nakręcenia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zarkus-old 0 #17 Napisano 18 Listopada 2013 Daty szukałem przez lupę,przy FHS nie ma.Jest tylko taki symbol zegara.Mam jeszcze pytanie,jak się zatrzymuje ten mechanizm?Gong wiem,a to nie mam pojęcia.W czasie transportu,zablokowałem wykałaczką.Witam. Proszę nie blokować wykałaczką lub czymś innym ten balans jest delikatny i może ulec uszkodzeniu. Na czas transportu proponuję obniżyc maksymalnie w dół metalową "blokadę " do prętów gongu znajdującą sie nad prętami . To jest też blokada gongów np. w nocy . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Mareek11 #18 Napisano 19 Listopada 2013 W ten sposób zablokujemy tylko to że zegarek nie będzie ,,bił" ale jak zablokować mechanizm żeby nie pracował w czasie transportu?Czytałem gdzieś że nie wolno transportować zegara który pracuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek_Win 77 #19 Napisano 19 Listopada 2013 Można poczekać, aż sam stanie w wyniku rozwinięcia się sprężyny lub gdy się umie samodzielnie zwolnić sprężynę. Blokowanie balansu wykałaczką niesie za sobą niebezpieczeństwo zgięcia drążka kotwicy lub przesunięcia go na osi. Ten typ mechanizmu ma delikatny i precyzyjny wychwyt. Nie bez powodu czopy osi kotwicy są zasłonięte nakładkami. Jest to zrobione w celu precyzyjnej współpracy widełek z kołkami na balansie, które stanowią palec przerzutowy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matma66 5 #20 Napisano 20 Listopada 2013 W ten sposób zablokujemy tylko to że zegarek nie będzie ,,bił" ale jak zablokować mechanizm żeby nie pracował w czasie transportu?Czytałem gdzieś że nie wolno transportować zegara który pracuje. A no właśnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach