majas123 0 #1 Napisano 7 Lutego 2013 witam. czy ktoś może mi powiedzieć co to za zegar i ile może być warty ?? bo jestem nim zainteresowany. sprzedający twierdzi ze zegar pochodzi z z lat 1750/1800.zegar ma napę grawitacyjny cały cyferblat zsuwa się na duł po takiej jak by zębatce.Sprzedający chce za niego 2000zl. Wydaje mi się ze może to być ciekawa ozdoba kolekcji bo jeszcze takiego nie widziałem . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #2 Napisano 7 Lutego 2013 Zegar nazywa się tak, jak jego wygląd sugeruje: zegar - piła (saw clock, Sägeuhr ) . Popularne były w połowie XVIII wieku. I obecnie - jako masowo produkowane repliki. Co zamieściłeś na zdjęciu - nie poważę się powiedzieć. Jeśli na tarczy jest "Anno 1750" - to jest to "nówka". Z tego też powodu (jak i zapisu w regulaminie forum) - nie oczekuj wyceny. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #3 Napisano 8 Lutego 2013 Nie widziałem jeszcze oryginalnego takiego zegara pod szkłem, w skrzyni z drzwiczkami.Wrzuć w google - gravity clock, na pewno coś podobnego znajdziesz. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #4 Napisano 8 Lutego 2013 Nie widziałem jeszcze oryginalnego takiego zegara pod szkłem, w skrzyni z drzwiczkami.Wrzuć w google - gravity clock, na pewno coś podobnego znajdziesz. Niektóre skrzynie wyglądają na pochodzące z epoki. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majas123 0 #5 Napisano 9 Lutego 2013 aha. bardzo dziękuje za odpowiedzi . Tak na tarczy jest "anno 1750" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #6 Napisano 9 Lutego 2013 aha. bardzo dziękuje za odpowiedzi . Tak na tarczy jest "anno 1750"No to za 200 jest to ciekawa propozycja... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majas123 0 #7 Napisano 10 Lutego 2013 już podziękowałem dla pana za ten zegar ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dezmund 9 #8 Napisano 12 Marca 2014 Zegar nazywa się tak, jak jego wygląd sugeruje: zegar - piła (saw clock, Sägeuhr ) . Popularne były w połowie XVIII wieku. I obecnie - jako masowo produkowane repliki. Co zamieściłeś na zdjęciu - nie poważę się powiedzieć. Jeśli na tarczy jest "Anno 1750" - to jest to "nówka". Z tego też powodu (jak i zapisu w regulaminie forum) - nie oczekuj wyceny.Tu przykład " Anno 1750" Uwiarygodniony przez kołatki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach