Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

hildek

zegarek - czyszczenie i konserwacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem tu nowy i szukam pomocy fachowców od takiej sprawy, mam nadzieję że ich tu znajdę :)

Posiadam zegarek Jacques Lemans 1-1485B taki jak ten tutaj na allegro http://allegro.pl/ez-zegarek-jacques-lemans-1-1485b-powerchrono-i3056296306.html Tylko, że mój zegarek nie jest już taki ładny i elegancki jak ten. Ogólnie widać po nim ślady użytkowania (pracuje w wojsku i mam go praktycznie codziennie na ręku)

Na tarczy tachymetru pojawiły się takie jakby białe/ siwe naloty. Nie widać ich od tak odrazu tylko pod pewnym kątem - czym można to przeczyścić? Woda i mydło czy jakieś specyfiki?

Ale chodzi mi najbardziej o pasek. Otóż jest on w opłakanym stanie:/ Zrobił się on od środka siwty a nawet wręcz szary, nie ma już takiego ładnego koloru jak ten na allegro. Te białe obszycie z nitek też już niestety białych nie przypominają.

Co mogę z tym zrobić? Istnieje jakaś możliwość przywrócenia mu dawnej świetności?

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezel (czyli tę część na której naniesiono skale tachymetru) możesz wyczyścić jakims specyfikiem typu aluchrom, lekko scierna pasta polerska do metali. Odrobinę na wacik lub szmatke i delikatnie - powinno zejść to paskudne.

Natomiast pasek trzeba po prostu wymienić. Oczywiście mozesz próbowac myć, czyścic, natłuszczać potem itp, ale to wszystko są półsrodki i raczej nie uzyskasz dobrego efektu.

Możesz zerknąć tutaj:

http://www.gmtforum.pl/forum/index.php?topic=3065.0

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za pomoc:)

Najpierw chyba spróbuje go trochę wyczyścić, a jeżeli nic z tego nie wyjdzie to później go wymienie. Chociaż powiem, że wymiana paska co parę m-c średnio mi się widzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety - taki urok pasków. Pasek skórzany ma wiele zalet, ale nie jest zbyt trwały i trzeba się liczyć z częstymi wymianami nawet nie tyle ze względów na zużycie, co z powodów higienicznych. Jesli Ci to nie odpowiada musisz sprawić sobie bransoletę - co jakiś czas wyszorujesz i jak nowa

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeniosłem swój post w inne miejsce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.