Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

hanka99

Nowy Seiko stanął

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedawno kupiłam tacie nowego Seiko, mechanizm kwarcowy, model SUR009P1. Zegarek nastawiony dokładnie wg serwisu GMT, tata zadowolony, cud miód malina.

Dziś jednak zegarek ni stąd ni zowąd zatrzymał się. Po odciągnięciu koronki i pokręceniu wskazówkami zacząl chodzic. Póki co chodzi nadal.

Poradźcie coś proszę, bo nie wiem czy to jest po prostu objaw wyładowującej sie baterii i w najbliżym czasie będzie trzeba ją wymienić, czy jednak mam z tym lecieć do serwisu? Tym bardziej chciałabym cos więcej wiedzieć przed rozmową z serwisem, a i tata cos juz mniej zadowolony.

Dziękuje, Hanka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiałbym właśnie na baterię. Jeśli wymienisz i okaże się, że problem pozostał pozostaje serwis gwarancyjny.

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, troche mnie uspokoiłeś. No własnie razem z tatą doszliśmy też do wniosku, że to może być własnie efekt padającej baterii. Jednak nie pasowało nam to, że zegarek jest prawie nowy (kilkanaście dni od zakupu) i w dodatku jest to nowy model, na rok 2012. Nie wiem ile w tym modelu bateria wytrzymuje czasu, ale sądziłam, że czym lepszy, lepszej firmy zegarek to wytrzymuje dłużej. Tata wcześniej używał Casio i z tego co mówi to tam bateria wytrzymywała jakieś 4 lata. Powiedział, że po Seiko spodziewał się czegoś więcej, np. chociaż 5 lat. A tu taka sprawa. Dlatego zwróciłam się do Was o opinie, czyt to jest dopuszczalne, aby w nowym Seiko tak szybko padła bateria. Dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zegarek leżał sobie kilka lat na magazynie to bateryjka mogła padnąć, ale jeśli masz pewność, że model na 100% został wyprodukowany w 2012 roku to może trafiła się jakaś felerna sztuka baterii.

Nie wiem gdzie kupowałaś, ale np. w Time Trendzie możesz wymienić baterię za darmo w ciągu 12 miesięcy od dnia zakupu, właśnie ze względu na takie niespodzianki.

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek jest z Time Trend. Nie wiem kiedy został wyprodukowany, ale gdzies w necie znalazłam informację, że jest to nowy model na rok 2012. Nawet gdyby więc został wyprodukowany w 2011 i podłaczono wtedy baterię, to raczej sprawna bateria nie powinna się chyba rozładowac w takim czasie. Tym bardziej, że zauwazylam, że w tym sklepie wyłaczają zasilanie zegarka (koronka jest odciągnieta), gdy zegarki leżą na wystawce. Nie wiem czy tak było akurat z tym zegarkiem. No chyba, że bateria jest wadliwa, bo to juz inna sprawa.

Jak zegarek się zatrzymał dziś to nastawiliśmy dokładnie czas, to było jakieś 5 godzin temu. Teraz sprawdzaliśmy na serwisie GMT i zegarek się juz spóźnia o 2s. Czy to wskazuje definitywnie na zużytą batrie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1 potwierdzam, ze zegarek to stosunkowo nowy model. Po 2 pierwsza cyfra nr seryjnego to rok produkcji, druga to miesiac. Po 3 bateria to srednio 2-4lata, ale instrukcje ostrzegaja, ze moze byc wczesniej. Po 4 najwazniejsze sugeruje przeczytac instrukcje sekcja battery! Po 5 jest tam prawdopodobnie napisane, ze slaba bateria jest sygnalizowana skokami sekundnika co 2s zamiast 1s. Po 6 jezeli to prawda to zegarek jezeli zatrzyma sie kolejny raz, jest uszkodzony! Jezeli jest uszkodzony to zamiast gwarancji oddaj go na niezgodnosc towaru z umowa-nie pokazuje czasu. Niezgodnosc upowaznia do zwrotu kasy lub wymiany na nowy. Reszte powie Ci google-ja pisze z telefonu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.