Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

gta

Victorinox czy edox?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ponieważ to mój pierwszy post na forum więc WITAM forumowiczów.

Szukam zegarka w cenie do 3 tys od około miesiąca się dokształcając w temacie jaki ma być. Tak więc do czego potrzebuje: na codzień i do t-shirta i do gajerka :) , czyli bransoleta (również z uwagi na żywotność). Jeżeli chodzi o mechanizm to wolałbym automata lecz w tej cenie ciężko coś znaleźć nowego. Wyglad: podobają mi się chronografy są trochę sportowe trochę eleganckie. Aha mam dość szczupła rękę i przymierzjąc kopertę większą niż 42 mm wygląda źle. Wcześniej miałem seiko klasycznego na bransolecie i bardzo byłem zadowolony.

Podsumowowując poszukiwania mój wybór pada na:

victorinox alliance

http://www.jubitom.p...-241478,54927,1

oglądałem na żywo i robi wrażenie

lub

edox Les Vauberts - jest też werjsa bez cyfr na blacie a z kreseczkami

http://www.apart.pl/...i,c,2,Edox,2675

Cenowo wychodzi po rabatach (około 10%) 3 tys za każdy

Będę wdzięczny za opinie i dobre rady nawet subiektywne :) czy inne propozycję

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Edoxie jest modyfikowany mechanizm RONDA (5040D) a w Victorinoxie - ETA 251.272. Oba są mechanizmami na podobnym poziomie (kwarc bez termokompensacji) ale jak można oglądnąć w necie to Ronda cieszy się nieco większym uznaniem. Jeśłi chodzi o markę to EDox jest marką typowo zegarkową, a Victorinox specjalizuje się raczej w czym innym :P (noże/scyzoryki). Za 3k poszukałbym czegoś jeszcze.

Np. Citizen AS4030-59E, mechanizm sterowany radiowo. (ale ma 43 mm:()

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarówno jedno jak i drugie to takie se wybory. Victorinox to nie wiem skąd taką cenę wziął bo to zegarek niczym się nie różniący od np pospolitych Tissotów za 1500zł. Edox to też nic szczególnego, szczególnie, że cena jak za zegark kwarcowy jest wysoka a sama marka jest trudna do zweryfikowania cenowo bo w PL ma ją tylko Apart. Na Twoim miejscu poszukał bym gdzieś w promocji jakieś Certiny DS Podium na VJ7750. To zgrabny zegarek a za 3 tys masz szansę upolować. Jeżel inie potrzebujesz chronografu, a ma to być jedynie "bejer" to wybór staje się szerszy. Jest mnóstwo automatów w cenie do 3 tys zł a w niektórych markach za te kasę kupisz dwa :) I to całkiem niezłe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Jeżeli chodzi o mechanizm to wolałbym automata lecz w tej cenie ciężko coś znaleźć nowego.

Witam,

można coś znaleźć i to IMO dość ciekawego :)

TONY_PARKER_LUXURY_MONTRE_MAG.jpg

TISSOT T086.408.11.031.00 LUXURY AUTOMATIC COSC T0864081103100

Automat z 80 godzinną rezerwą chodu + certyfikat COSC, stylistyka IMO uniwersalna, bransoleta czyni go już bardziej sportowym itd. > w tej cenie poza konkurencją.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zauważyłem, że preferujesz automaty:P. Za 3k nowej DS Podium Chrono nie wyhaczy. A i tak to chyba najtańszy zegarek na V7750.

PS Powermatic to dość niebezpieczny wybór:P. Mechanizm nowy, no po nowemu modyfikowany, nie wiadomo jak będzie się zachowywał. No i nie jest chrono.

PS II Skoro naginamy budżet to może Hamilton Jazzmaster Chrono na V7750, bardziej chyba pasuje do garniaka niż DS Podium. Ale w założonej cenie, w PL, nie do zdobycia podobnie jak DS Podium:P. A jeżeli nie V7750 to Hamilton ma też fajne kwarcowe chrono, do obejrzenia np. na angielskim amazonie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) PS Powermatic to dość niebezpieczny wybór:P. Mechanizm nowy, no po nowemu modyfikowany, nie wiadomo jak będzie się zachowywał.

Hmm, dość mocne zarzuty wobec Tissot'a - ciekawe czy jakiś przedstawiciel czyta to Forum :). Myślę, że jednak trochę przetestowali ten mechanizm przed uruchomieniem produkcji i sprzedażą, więc takie argumenty ... Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zauważyłem, że preferujesz automaty:P. Za 3k nowej DS Podium Chrono nie wyhaczy. A i tak to chyba najtańszy zegarek na V7750.

PS Powermatic to dość niebezpieczny wybór:P. Mechanizm nowy, no po nowemu modyfikowany, nie wiadomo jak będzie się zachowywał. No i nie jest chrono.

PS II Skoro naginamy budżet to może Hamilton Jazzmaster Chrono na V7750, bardziej chyba pasuje do garniaka niż DS Podium. Ale w założonej cenie, w PL, nie do zdobycia podobnie jak DS Podium:P. A jeżeli nie V7750 to Hamilton ma też fajne kwarcowe chrono, do obejrzenia np. na angielskim amazonie

Cały tekst widać sugerowany ostatnimi dyskusjami na forum a nie własnym zdaniem czy doświadczeniem :) . Certine za 3 tys z lekkim hakiem dostanie - wierz mi ;) Wystarczy poszukać w choćby Time Trend. We Wrocławiu w Auchan jest wciąż jedna na -30%. Co do Powermatica - jeżeli działa i spełnia swoją funkcję to ja nie mam zastrzeżeń a cena jest super jak za zegarek z 80h rezerwą chodu. I nie daj się zwieść głupim tekstem w stylu "po co komu tyle" - ludzie płacą straszną kasę w Panerai czy też w IWC żeby mieć taką rezerwę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem kiedy ostatnio dyskutowano tu o Certinie DS Podium Auto a w szczególności o jej cenach. Przejrzałem po prostu cenniki na necie i za 3k nie znalazłem.

PS Co do powermatica trudno mieć doświadczenie własne skoro to nowość. Ja po prostu jestem zachowawczy :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Edoxie jest modyfikowany mechanizm RONDA (5040D) a w Victorinoxie - ETA 251.272. Oba są mechanizmami na podobnym poziomie (kwarc bez termokompensacji) ale jak można oglądnąć w necie to Ronda cieszy się nieco większym uznaniem. Jeśłi chodzi o markę to EDox jest marką typowo zegarkową, a Victorinox specjalizuje się raczej w czym innym :P (noże/scyzoryki). Za 3k poszukałbym czegoś jeszcze.

Np. Citizen AS4030-59E, mechanizm sterowany radiowo. (ale ma 43 mm:()

No tak tak, niby Victorinox nie ma tradycji w tym polu ale wg mnie nie znaczy że nie robi dobrych zegarków. Ten citizen to już typowo sportowy, duże cyfry, wskazówki, dość siermiężny i spory, wygladałby na mnie jak na mniejszym bracie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie płacą za iwc i pama nie dlatego, ze maja spora rezerwę chodu :) .natomiast rzeczywiście zarzut wobec Tissota "po co Ci tyle rezerwy " jest absurdalny. Kazdy uzytkownik bez rotomatu wie , ze to wazne. Biorąc jednak pod uwagę nieserwisowalne , jednorazowe plastikowe automaty dla swatcha można mieć wątpliwości i obawy co do powermatica tez w końcu po części plastikowego.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarówno jedno jak i drugie to takie se wybory. Victorinox to nie wiem skąd taką cenę wziął bo to zegarek niczym się nie różniący od np pospolitych Tissotów za 1500zł. Edox to też nic szczególnego, szczególnie, że cena jak za zegark kwarcowy jest wysoka a sama marka jest trudna do zweryfikowania cenowo bo w PL ma ją tylko Apart. Na Twoim miejscu poszukał bym gdzieś w promocji jakieś Certiny DS Podium na VJ7750. To zgrabny zegarek a za 3 tys masz szansę upolować. Jeżel inie potrzebujesz chronografu, a ma to być jedynie "bejer" to wybór staje się szerszy. Jest mnóstwo automatów w cenie do 3 tys zł a w niektórych markach za te kasę kupisz dwa :) I to całkiem niezłe :)

ceny rzeczywiście nie są lekko mówiąc najciekawsze, Victorinox za oceanem można kupić za 2000 zł, a edoxa znalazłem właśnie tylko w aparcie, za oceanem są jeszzcze droższe. Chyba to mało popularna marka w USA.

Te certiny DS całkiem ładne, dzięki za podpwiedź wcześniej jakoś omijałem tą markę chyba sugerując się tym co widziałem w sklepie a tych modeli nie było Niestety póki co nie znalazłem poniżej 3,9 tys tej na valjoux. Przyczepiłbym się tylko do tego tachymetru na kopercie.

Chronograf dodawał tym zegarkom trochę sportowego charakteru i pewnie jakbym miał to bym używał, nie jest mi niezbedny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Automat z 80 godzinną rezerwą chodu + certyfikat COSC, stylistyka IMO uniwersalna, bransoleta czyni go już bardziej sportowym itd. > w tej cenie poza konkurencją.

Pzdr.

szczerze mówiąc to taki "dziadkowy" trochę jak dla mnie, zbyt elegancki i minimalistyczny, z resztą nie bez powodu ze spinkami na zdjęciu :) ładny ale nie tego szukam póki co

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładne są te jazzmastery ale ceny automatów niestety poza zasięgiem. popatrze za kwarcami , dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładne są te jazzmastery ale ceny automatów niestety poza zasięgiem. popatrze za kwarcami , dzięki

Widziałem Jazzmastera chrono z automatem za 740 funtów. Niestety na pasku. Ale piękna sztuka.

Tu - http://www.amazon.co.uk/gp/product/B001F7I0U4/ref=ox_sc_act_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=A2EWCJCDK1ZEDW

wysyłka za free.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
szczerze mówiąc to taki "dziadkowy" trochę jak dla mnie, zbyt elegancki i minimalistyczny, z resztą nie bez powodu ze spinkami na zdjęciu :) ładny ale nie tego szukam póki co

Hmm, "dziadkowy" powiadasz - może tak, cóż, punkt widzenia zależy również od wieku :). To może taki limitowany kwarc z COSC.

wm_ds-2_precidrive_chrono_125th_anniversary_edition_747738.jpg

Pzdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem Jazzmastera chrono z automatem za 740 funtów. Niestety na pasku. Ale piękna sztuka.

Tu - http://www.amazon.co...=A2EWCJCDK1ZEDW

wysyłka za free.

jest naprawę piękny, czegoś takiego szukam właśnie :) jeszcze tylko branzoleta i parę set w dół

rozmarzyłem się :)

http://www.jurawatches.co.uk/collections/hamilton-watches/products/hamilton-jazzmaster-auto-chrono-watch-h32656153-hm-245

ciekawa oferta.... tylko nie wiem czy już "chodzony" to najlepsza opcja, wolałbym "swój"

http://allegro.pl/hamilton-jazzmaster-classic-chrono-h32616133-i3263764199.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pzdr,

Ha ha , jasne , dlatego pisałem że dla mnie :)

Podobają mi się te czerwone wskazówki, ale tarcza znowu taka naćkana, jak podłoga w amerykańskiej kuchni :)... trochę ze skrajności w skrajność idziemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym budżecie zdecydowanie kierowałbym się w stronę ML Miros Chronograph bądź coś od Christophera Warda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym budżecie zdecydowanie kierowałbym się w stronę ML Miros Chronograph bądź coś od Christophera Warda.

Dzięki. Ciekawe propozycje. Ale najciekawsze w automacie jednak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym trochę dozbierał i poczekał na promocję louis erard, może przed wakacjami coś się trafi.

ostatnio chrono na vj 7750 był za 3500zł w aparcie

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym trochę dozbierał i poczekał na promocję louis erard, może przed wakacjami coś się trafi.

ostatnio chrono na vj 7750 był za 3500zł w aparcie

tu nie chodzi o dozbieranie a o tzw. rozsądek:)

dziwna ta cena o której piszesz. Teraz jest coś takiego http://www.apart.pl/pl/zegarki,c,2,Louis_Erard,2790

ładny, lecz na pasku i duży, a przede wszystkim drogi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie

więc jest tak. Odpuszczam wygląd typowego eleganta do marynarki na pasku. Takiego zakupię za jakiś czas i na pewno będzie automat bo też częściej bedę go nosił. Tutaj jest z czego wybierać.

Z powyższych sugestii póki co znalazłem:

1. http://www.atomic-clock.org.uk/watches/Hamilton/American-classic-jazzmaster/Jazzmaster-Thinline-43mm-Mens-Chronograph-H38612133.php

lub

2. http://www.christopherward.co.uk/men/view-all-mens-watches/c7sks-mk2.html

proszę raz jeszcze o Wasze opinie. Póki co ładniejszy wydaje się hamilton, lecz ma 3 "wady": jest większy 43 mm, wodoszczelność mniejsza 50m i trochę świecąca bransoleta. Jeżeli moglibyscie porównać mechanizmy bedę wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.