Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

jslanina

Rodina R005

Rekomendowane odpowiedzi

Gość norbie

A co się zacznie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niepotrzebna dyskusja :)

Jakby byl podrobka, to by go tu nie bylo. On ma tylko wtorny design ale Rodina nie jest prekursorem w dziedzinie kopiowania wzornictwa.

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zegarek nie jest podróbką. Jest kopią Nomosa, owszem, ale znamion podróby nie spełnia. Myślę, że nie ma potrzeby wydawać takich ocen w każdym temacie, w którym zegarek tego typu się pojawia, bo się robi flame.

Jeśli chcesz kontynuować temat, to jest od tego np. ten temat: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/68883-substytuty-marzen/page-12?hl=substytuty

I mówię to raczej jako osoba, której średnio podobają się takie kopie, ale nie chcę żeby w kolejnym temacie pojawiała się dyskusja o tym, co podróbką jest, a co nie jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Dzięki za linka, nie znałem tego tematu. A wcześniejszego posta napisałem, ponieważ Rodina bardzo mi przypomina zegarek marki Romiou - zdjęcia dostępne są w sieci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten Romiou to wg Ciebie właśnie pierwszy z takim designem i z niego Rodina zerżnęła? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche grubaśny kolega. Zdecydowanie w czerni najlepiej się prezentuje. Rezenzja ciekawa.

"Rozłąka osłabia mierne uczucie, a wzmaga wielkie,

tak jak wiatr gasi świece, a rozpala ogień" - Francois de la Rochefoucauld

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

A ten Romiou to wg Ciebie właśnie pierwszy z takim designem i z niego Rodina zerżnęła? ;)

Jak wiadomo chińskie zegarki od lat są projektowane wg znanej wschodnim mędrcom idei 包豪斯, wymowa: [bauhauz], opartej m.in. na następujących założeniach:

- dzieło musi pełnić założone funkcje w oparciu o określone przesłanki mechaniczne i psychologiczne,

- potrzeby emocjonalne są równie ważne jak pragmatyczne,

- nie istnieje podział na artystę, projektanta, rzemieślnika i przemysłowca,

- należy używać powtarzalnych form,

- wszelkie projekty powinny powstawać zespołowo.

Pierwszym zegarkiem zaprojektowanym w Chinach wg powyższych zasad był oczywiście zegar słoneczny.

A potem już szybko poszło – aż do modeli Rodina R005 i Romiou AR2916, które najpełniej realizują ideę 包豪斯.

Na uwagę zasługuje zwłaszcza wyjątkowy czasomierz Romiou AR2916, który na deklu posiada wygrawerowany napis: Geschütztes Modell Tangomat Edelstahl Wasserdicht bis 3 ATM.

Napis ten świadczy o otwartości umysłów chińskich artystów, projektantów, rzemieślników i przemysłowców, skłonnych do współpracy ponad granicami państw zgodnie z  założeniem: wszelkie projekty powinny powstawać zespołowo.

Uniwersalna idea 包豪斯 chwyciła za serca wielu pasjonatów parających się sztuką zegarmistrzowską przez duże, średnie i małe „S”. Dobitnym tego przykładem są prace takich epigonów jak Omega, Stowa, Bifora, Nomos, Zeno-Watch Basel, Junghans, Ole Mathiesen. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo! Powinieneś pisać teksty marketingowe dla nich ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

norbie - chylę czoła  ;)

Seiko: 6105-8110, SBDX001, 7549-7000

Citizen: 62-6198, SATELLITE WAVE AIR  CC1054 56E,  Signature Collection Grand Classic NB0046-51L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.