Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

WPK

Off top "myśliwski"z Jak wyglądamy

Rekomendowane odpowiedzi

To nie jest bzdura. Piotr ma absolutna racje. Jest to forum spolecznosciowe skupiajace ludzi interesujacych sie zegarkami i to my je tworzymi wg wlasnych potrzeb , Ty karol1302 tez :). To, ze nie rozmawia sie tu wylacznie o zegarkach o niczym zlym nie swiadczy, sluzy tez wymianie pogladow na inne teamty, zauwaz, ze wiele osob z tego forum zna sie w swiecie realnym i nie ma mozliwosci spotykania sie na codzien poza tym forum i porozmawiania na tematy inne niz zegarki. Jezeli zlikwidujesz ten dzial to tematy niezagarkowe przenikna do dzialow merytorycznych, bo i tak sie dzieje nawet teraz. Mnie tez niektore dzialy wydaja sie tu niepotrzebne, nie walcze jednak z nimi, poniewaz sluza one innym uzytkownikom, tak aby wlasnie oprocz zegarkow kazdy znalazl tu cos dla siebie. Bledem moze jedynie jest to, ze dzial "Po godzinach" widoczny jest dla niezalogowanych uzytkownikow, ktorzy nie sa czlonkami tej spolecznosci. Powinno sie go ukryc tak jak np dzial "sprzedam", ktory z kolei nie bardzo wiem dlaczego jest ukryty ale to juz chyba na oddzielny temat :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry Piotr, ale to co napisałeś to gigantyczna bzdura. Nie chce jednak toczyć w tym miejscu dyskusji na ten temat.

No cóż myślę podobnie o tym co Ty napisałeś,ale dla odmiany mi się chce dyskutować.

Już tu kiedyś była grupa,która chciała zmienić forum po swojemu, ale skończyło się na tym, że mamy teraz więcej for o tematyce zegarkowej. I może to jest to właściwe rozwiązanie, każdy może łatwiej znaleźć takie jakie mu odpowiada...

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludziom jeszcze bardzo daleko do tego o czym pisałem... :(

Lenin, też tak ubolewał i choć byli daleko od tego o czym on pisał 100 lat temu to dziś są jeszcze dalej i ciąglę uciekają od jego utopii w przeciwnym kierunku. :D

Pomyśl nad tym może coś się zapętliło po Twojej stronie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze inaczej.

Mysliwy jadac na safari i strzelajac do np.slonia strzela,poniewaz jest glodny i musi wyzywic rodzine?Czy jedzie na safari po to aby postrzelac do sloni i innej zwierzyny,poniewaz co?

Trudno odpowiedzieć na takie pytania ani nawet zgadnąć co autor może mieć na myśli poniważ myśliwy nie jedzie na safari myśliwy nie postrzela do żadnych słoni ( coś ok 80 lat to już jest niemożliwe)

Ale post pożyteczny ponieważ pokazuje że krytycy krytykują coś o czym nie mają pojęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Trudno odpowiedzieć na takie pytania ani nawet zgadnąć co autor może mieć na myśli poniważ myśliwy nie jedzie na safari myśliwy nie postrzela do żadnych słoni ( coś ok 80 lat to już jest niemożliwe)

Ale post pożyteczny ponieważ pokazuje że krytycy krytykują coś o czym nie mają pojęcia.

Pięknie napisales a jaka blyskotliwa riposta.Słon to tylko przyklad.Dobrze,ze nie napisalem o mysliwym,ktory strzela do mamuta :) Mi tylko chodzilo o to,ze odstrzal wyselekcjonowanej zwierzyny przez mysliwego to jedno a strzelanie w ramach"sportu" to drugie.No ale teraz przynajmniej bede spokojnie spal wiedzac,ze juz nikt nie strzela do sloni.Dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Mi tylko chodzilo o to,ze odstrzal wyselekcjonowanej zwierzyny przez mysliwego to jedno a strzelanie w ramach"sportu" to drugie.

Nawet w ramach "sportu" strzela się wyselekcjonowaną zwierzynę. Wypad do lasu czy buszu i strzelanie do wszystkiego co się rusza, to już "piosenka" dalekiej przeszłości, albo kłusownictwo.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet w ramach "sportu" strzela się wyselekcjonowaną zwierzynę. Wypad do lasu czy buszu i strzelanie do wszystkiego co się rusza, to już "piosenka" dalekiej przeszłości, albo kłusownictwo.

Otóż to! Szkoda, że nie wszyscy to potrafią rozróżnić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Otóż to! Szkoda, że nie wszyscy to potrafią rozróżnić

Masz na mysli klusownikow?Tak to wielka szkoda!

Bo jesli o mnie chodzi to ja nie strzelam.

No chyba,ze jest okazja to kilka kielichow strzele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad 1. Jeżeli dziadek były wzorem to tak i mógłbyśbyć z tego dumny. Zarówno postawa jak i etyka żołnierzy wehrmachtu może i jest stawiana za wzór w ujęciu generalnym jak każda postawa męstwa, patryiotyzmu i zdolności do żołnierskiego poświęcenia. ( Chyba że pomyliłeś wehrmacht z polskimi szmalcownikami którzy za równowartość worka ziemniaków sprzedawali całe rodziny żydowskie ssesmanom? )

Postawa żołnierzy Wehrmachtu faktycznie budzi podziw po dziś dzień...

Wystarczy się zapoznać z zeznaniami tychże choćby w „Soldaten. Protokolle vom Kämpfen, Töten und Sterben”

kilka cytatów :

„Raz złapaliśmy rosyjską kobietę szpiega, która włóczyła się po okolicy. Najpierw biliśmy ją kijem po cycuszkach, potem tłukliśmy karabinem po tyłku. Potem ją wypieprzyliśmy. Wreszcie wyrzuciliśmy tę kobietę i strzelaliśmy do niej. Leżała na plecach, rzucaliśmy w nią granatami. Za każdym razem, kiedy granat upadł w pobliżu, krzyczała”

Wallus z Wehrmachtu chwaliła się: „W Warszawie nasi żołnierze stali w kolejce pod drzwiami domu. W Radomiu pierwsze pomieszczenie było pełne, podczas gdy ludzie z ciężarówki stali na zewnątrz. Każda kobieta przyjmowała 14-15 mężczyzn na godzinę. Kobietę zmieniano po dwóch dniach”.

„SS zaprosiło nas na rozstrzeliwanie Żydów. Cały oddział przyszedł z karabinami. Każdy mógł sobie wybrać, kogo zabić”.

„Położyliśmy trupem kobiety i dzieci w wózkach”.

"Ściganie po polu pojedynczych żołnierzy ogniem karabinów maszynowych i zostawianie ich tam z kilkoma kulami w kręgosłupie było naszą rozkoszą przed śniadaniem”.

„Położyliśmy trupem kobiety i dzieci w wózkach”.

Itd itp. - to są zeznania i rozmowy żołnierzy Wehrmachtu nagrane podczas pobytu w niewoli - jest ich duuuużo więcej jeśli ktoś jest zainteresowany warto !

Teraz śmiało możesz pisać , ze na pewno można być dumnym z ewentualnego dziadka w Wehrmachcie ...

Pójdżmy dalej skoro zaczeliśmy to propozycja - ostatnio wszyscy wieszają psy na Polakach (nie wiem jakiej Ty jesteś narodowości) jak wszędzie są i były "czarne owce" albo zbrodniarze czy zabójcy dokonujący mordów.

Połowa Sprawiedliwych Wśród Narodów Świata to Polacy, oprócz tego Polacy mordowali i byli mordowani, teraz pytanie do Ciebie - jakiej jesteś narodowości, skoro z taką pogardą piszesz o Polakach albo ja tak to odebrałem - nie wiem .

EDIT: zapomniałbym po roku 1942 do SS trafiali rekruci i żołnierze Wehrmachtu jedynym kryterium było zdrowie i warunki fizyczne przyszłego żołnierza SS. Żołnierze Wehrmachtu wchodzili w skład między innymi: 2 Dywizji Pancernej SS "Das Reich", 9 Dywizja Pancerna SS "Hohenstaufen" i 10 Dywizja Pancerna SS "Frundsberg".

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wszędzie są i były "czarne owce" albo zbrodniarze czy zabójcy dokonujący mordów.

Połowa Sprawiedliwych Wśród Narodów Świata to Polacy, oprócz tego Polacy mordowali i byli mordowani, teraz pytanie do Ciebie - jakiej jesteś narodowości, skoro z taką pogardą piszesz o Polakach albo ja tak to odebrałem - nie wiem .

Przeczytałem 3x Twojego posta i niestety nie wiem czy ty zgadzasz się z tym co napisałeś ?  ( a raczej napisałaś sądząc po avatarze) Czy piszesz że  z tym co napisałeś nie zgadzasz się ? Tak czy siak wygląda na to że postawiłeś/łaś tezę generalną następnie nie zgadzasz się z nią pisząc o tym że w każdym środowisku są wyjątki po czym generalizujesz przypisując cechy narodowe organizacji wielonarodowej jakim był werhmacht. Mam nadzieję że nie będzie to dla Ciebie zaskoczeniem jak odświeżę Ci fakt że werhmacht był "prawdziwą legią cudzoziemską" służyli w nim Polacy ( pamiętasz Gustlika z 4 pancernych i pies?) Litwini, Łotysze, Włosi, Austriacy, Belgowie, Duńczycy, Francuzi, Ukraińcy, Rosjanie, Rumuni, Bułgarzy, Chorwaci, Serbowie, Węgrzy, Słowacy, Czesi, Hiszpanie. 

Poza licznymi przedstawicielami tych narodowości działały całe armie narodowe sprzymierzone z werhmachtem 

i czynnie współdziałające z Niemcami w czasie wojny, a więc lista nie zawiera wszystkich sprzymierzeńców III Rzeszy:

Więc jeżeli  chcesz generalizować to raczej należałoby napisać że przynależność żołnierska do werhmachtu nie może być i nie powinna płaszczyzną oceny ani narodu niemieckiego ani żadnego innego bo byłoby to z gruntu błędne biorąc pod uwagę że w skład werchmahtu wchodziły wszystkie nacje europejskie i był wspierany przez całe narody Europy. W ostatnich latach jeden z byłych żołnierzy werhmachtu został wybitną osobistością i póki co nie wiadomo czy nie zostanie za jakiś czas świętym Benedyktem XVI :-) w każdym razie na pewno na jego drodze do kanonizacji nie stanie mu służba w werhmachcie. 

ps Chyba mnie pomyliłeś/łaś z kimś innym bo Twój post trudno mi przykleić do moich wypowiedzi w kontekście tej pogardy. 

W każdym razie jeżeli mogę w czymś pomóc to daj znać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bez znaczenia czy się zgadzam z tym czy nie, na pewno Wehrmacht to również mordercy i zbrodniarze. Co przeczy wzniosłym określeniom jakie przypisałeś tej formacji, no chyba, że uważasz, iz należy być dumnyn z takich dokonań- celowo podałem cytaty aby uniknąć wätpliwości.

Jeśli nie widzisz pogardy dla (...) oraz zachwytu dla Wehrmachtu w zacytowanej wypowiedzi to przeczytaj raz jeszcze co napisałeś, zapytałem o Twoją narodowość aby wiedzieć kto jest na tyle lepszy od Polaków aby porównywać ich ze wspaniałymi żołnierzami Wehrmachtu w taki sposób i tutaj możesz mi pomóc ale szczerze to wątpię abyś miał tyle samozaparcia w tej kwestii co we wzniosłej ocenie Wehrmachtu...

Zaskocz mnie :)

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WOW, od zdjęcia złowionego szczupaka do Wermachtu.

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad 1. Jeżeli dziadek były wzorem to tak i mógłbyśbyć z tego dumny. Zarówno postawa jak i etyka żołnierzy wehrmachtu może i jest stawiana za wzór w ujęciu generalnym jak każda postawa męstwa, patryiotyzmu i zdolności do żołnierskiego poświęcenia. ( Chyba że pomyliłeś wehrmacht z polskimi szmalcownikami którzy za równowartość worka ziemniaków sprzedawali całe rodziny żydowskie ssesmanom? )

Przypomnę cytując aby było wiadomo o czym mówimy bo to chyba umknęło.

Nie jest żle - dyskusja się rozwija :)

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowny kolego/ koleżanko młody duchem staruszku, przeczytaj na spokojnie jeszcze raz moje posty i spróbuj znaleźć czy napisałem to co mi przypisujesz. 

Jeżeli nie rozumiesz prostej rzeczy że każdy dziadek tak samo jak każdy inny człowiek może być godnym do naśladowania wzorem { Jeżeli nim był} bez względu na to czy był żołnierzem werhmachtu, AK, LWP ( Ludowe Wojsko Polskie) Armii Czerwonej czy Czerwonych Kmerów to znaczy że jeszcze długa droga przed tobą do dojrzałości. Szacunek należy się każdemu żołnierzowi spełniającemu swoje obowiązki patriotyczne również żołnierzom wrogiej armii. Polecam Ci wycieczkę  do obozu jenieckiego w Łambinowicach możesz na własne oczy zobaczyć tysiące grobów i nagrobków wystawionych jeńcom wrogich armii z czasów I i II wojny światowej. 

Pomijam że akurat po naszej polskiej działalności śladów zostało niewiele ale poczytać warto http://pl.wikipedia.org/wiki/Obóz_Pracy_w_Łambinowicach

W każdym razie jeżeli jesteś dociekliwy i emocjonujesz się zastrzelonymi z karabinów maszynowych kobietami przez żołnierzy w czasie wojny to polecam Ci lekturę zeznań przed sądem w Gliwicach co POLACY POLAKOM od 1945 roku robili ... uwierz że nie byli tak miłosierni i cywilizowani ulubioną rozrywką komendanta i jego siepaczy było wdeptywanie nagich kobiet w błoto aż do ich utopienia w tym błocie oczywiście po zakończonych gwałtach. 

Oczywiście takich obozów koncentracyjnych na śląsku było więcej np w Jaworznie http://radek-kirschbaum.blog.pl/2006/09/24/polski-oboz-koncentracyjny-w-jaworznie/

W każdym razie gdyby Ci przyszło do głowy wyciągać jakieś generalne wnioski co do wrodzonego bestialstwa Polaków to powstrzymaj się bo to błędny wniosek :-) W związku z tym każdy polski dziadek nawet milicjant i donosiciel oraz TW służby bezpieczeństwa oraz członek PZPR, przesiedleniec na Górny oraz Dolny Śląsk  jako główny beneficjent  tych zbrodni może być wzorem do naśladowania :-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Ci nic nie przypisuję - sam to napisałeś - zacytowałem i jak dzisiaj wieczorem to przeczytałem to troszkę się zdziwiłem jak można stawiać Wehrmacht jako wzór - nie napisałeś o konkretnym przypadku - tylko ogólnie - więc odnosłem się ogólnie, oczywiście jak wszędzie i tutaj są wyjątki. Jeszcze raz powtarzam, jeśli piszesz ogólnie o Wehrmachcie to pisz ogólnie o Polakach i nie będzie więcej takich sytuacji, widzę że nie chcesz podać swojej narodowości. W Twoim spisie brakuje co nieco.

Moim zdaniem szacunek należy się nie agresorowi tylko ofiarom, co do spełniania obowiązku - cytat armeński Hitlera do dowódców Wehrmachtu na tydzień przed inwazją na Polskę w skróconej wersji :

"Naszą siłą jest nasza szybkość i brutalność. Dżyngis Chan rzucił miliony kobiet i dzieci na rzeź z premedytacją i z lekkim sercem – historia widzi w nim tylko wielkiego założyciela państw. To, co mówią o mnie słabe cywilizacje zachodnioeuropejskie, nie ma dla mnie żadnego znaczenia. Wydałem rozkaz - i zastrzelę każdego, kto wyrazi choć jedno słowo krytyki - że celem wojny nie jest osiągnięcie jakiejś linii geograficznej, ale fizyczna eksterminacja wrogów. Obecnie tylko na wschodzie umieściłem oddziały SS Totenkopf, dając im rozkaz nieugiętego i bezlitosnego zabijania wszystkich mężczyzn, kobiet i dzieci polskiej rasy i języka, bo tylko tą drogą zdobyć możemy potrzebną nam przestrzeń życiową. Kto w naszych czasach jeszcze mówi o eksterminacji Ormian?"

Edit: napisałeś "naszej polskiej" czyli jesteś Polakiem, tym bardziej nie rozumiem ... zbrodniarze SS(piszę ogólnie) też spełniali swój obowiązek wobec "ojczyzny" i jeśli dziadek był ssmanem to też warto go podziwiać - jego wolę w dążeniu do celu i staranność w wypełnianiu obowiązków ?

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolę raczej dyskutować o faktach opartych o cyfry i daty a nie o retoryce poetycko politycznej polityków. Gdyby traktować poważnie płomienne przemówienia polityków to mielibyśmy u nas drugą Japonię, żyłoby lepiej i panowałaby prawo i sprawiedliwość :-) 

Hitler choć zbrodniarz i szaleniec to również tylko polityk a to co mówił to często zostawało tylko słowami.

ps z narodowości jestem europejczykiem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widze u nasna samochodach nalepke EU ton jestem pewien ze to jedzie ...

Polak , Czech , Wegier , Rumun itd . Ciekawe czemu tak jest

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Trzeba zapytac Tuska czy jest dumny ze swojego dziadka czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps z narodowości jestem europejczykiem

Europejczyk to rasa :-D ,każdy z Europejczyków ma narodowość. Gdy ktoś się czegoś wstydzi, widocznie dumny z tego nie jest.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy ktoś się czegoś wstydzi, widocznie dumny z tego nie jest.

Za to dumny jest zapewne z dziadka.

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety Polska pełna jest takich jak Centurio, ludzi nienawidzących swojego narodu i zachwycających się nazistami, za wszelką cenę starających się udowodnić, że okrucieństwo jakiego dopuszczała się 3 Rzesza, było usprawiedliwione i słuszne.

Ci "polacy" którzy w czasie wojny sprzedawali swych przyjaciół i dopuszczali się okrucieństw wobec cywilów, to byli ludzie właśnie tego pokroju, zakochani w nazistach i ich okrucieństwie. Neonazizm w Polsce to bardzo smutna sprawa... Przestałem się dziwić, że Centurio uczy strzelać swoje córki, na pewno uczy je też niemieckiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edit: napisałeś "naszej polskiej" czyli jesteś Polakiem, tym bardziej nie rozumiem ... zbrodniarze SS(piszę ogólnie) też spełniali swój obowiązek wobec "ojczyzny" i jeśli dziadek był ssmanem to też warto go podziwiać - jego wolę w dążeniu do celu i staranność w wypełnianiu obowiązków ?

Bycie Polakiem nie wyklucza obiektywizmu ale ten jest możliwy pod warunkiem posiadania wiedzy pozwalającej na osąd 360 stopni. 

Jeżeli czyjś dziadek był ssmanem to "wnuczek"  może go podziwiać bo to każdy sam wybiera swoje ideały. Jednak w takim przypadku  wybór może być wątpliwy merytorycznie. Różnica jest dość znaczna ssmanemi zostawali ochotnicy a do werhmachtu trafiali wszyscy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widze u nasna samochodach nalepke EU ton jestem pewien ze to jedzie ...

Polak , Czech , Wegier , Rumun itd . Ciekawe czemu tak jest

To tylko stan przejściowy łączenie i jednoczenie plemion to proces wymagający czasu. W USA stany między sobą jeszcze niedawno toczyły wojny dziś mówią o sobie " My naród" 

Czemu tak jest że nowi członkowie EU mają nalepki na samochodach ? Może dlatego że to biedne, zapóźnione ekonomicznie kraje przez 50 lat wychowywane w totalitarnym ustroju? Nie od dziś wiadomo że ciemnota i bieda to pożywka dla nacjonalizmu. Zawsze jednak znajdzie się część normalnego społeczeństwa które odcina się od tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Europejczyk to rasa :-D ,każdy z Europejczyków ma narodowość. Gdy ktoś się czegoś wstydzi, widocznie dumny z tego nie jest.

I tu popełniłeś klasyczny błąd, jeżeli ktoś ignoruje kogoś albo jego pytanie to nie znaczy że ma osobiste powody do nie udzielania odpowiedzi. Mod edit

Samo pytanie o narodowość już po tym jak mam nadzieje że ZOSTAŁO USTALONE NA PODSTAWIE FAKTÓW HISTORYCZNYCH ( chyba że są jakieś intelektualne przeszkody w przyswajaniu wiedzy) że wzory do naśladowania wybieramy SAMI że w werhmachcie mógłby być każdy od księdza Polaka czy księdza Niemca który po wojnie zostaje Papieżem czy Czecha, Węgra, Włocha, Słowaka po zbrodniarza  i dezertera z Rosji i że to nie ma nic wspólnego z narodowością. To pytanie o narodowość jest co najmniej .... prymitywnie niegrzeczne. 

W każdym razie jak dla mnie EOT 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu popełniłeś klasyczny błąd, jeżeli ktoś ignoruje kogoś albo jego pytanie to nie znaczy że ma osobiste powody do nie udzielania odpowiedzi.

Jeżeli stwierdzenie: "z narodowości jestem europejczykiem" można nazwać ignorowaniem kogoś, to wtedy popełniłem błąd.

Samo pytanie o narodowość już po tym jak mam nadzieje że ZOSTAŁO USTALONE NA PODSTAWIE FAKTÓW HISTORYCZNYCH ( chyba że są jakieś intelektualne przeszkody w przyswajaniu wiedzy) że wzory do naśladowania wybieramy SAMI że w werhmachcie mógłby być każdy od księdza Polaka czy księdza Niemca który po wojnie zostaje Papieżem czy Czecha, Węgra, Włocha, Słowaka po zbrodniarza  i dezertera z Rosji i że to nie ma nic wspólnego z narodowością. To pytanie o narodowość jest co najmniej .... prymitywnie niegrzeczne. 

O wzorach do nasladowania które służyły w Wermachcie, to można podyskutować, sporo moich przodków służyło w niemieckim wojsku w czasie zaborów i to nie wykluczyło tego, że jestem z nich dumny. Jednak pytanie o narodowość było podyktowane tu czym innym, a mianowicie Twoim "nadzwyczaj grzecznym" pytaniem: "Chyba że pomyliłeś wehrmacht z polskimi szmalcownikami którzy za równowartość worka ziemniaków sprzedawali całe rodziny żydowskie ssesmanom?", wiec tekst o prymitywnie niegrzecznym pytaniu jest tu zwyczajnym wykręcaniem kota ogonem, tak jak zarzucanie antysemityzmu Polakom przez Niemców.

W każdym razie jak dla mnie EOT

Pewnie, lepiej nie brnij dalej.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.