Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

msokol19

Identyfikacja i naprawa zegara.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Poszukuje specjalisty od naprawy zegarów wiezowych. Chodzi o odnowienie, sprawdzenie zegara na wieży jednego z kościołów na podkarpaciu. Jutro lub w najbliższym czasie postaram się zrobić jakieś zdjęcia lub szkic mechanizmu. Próbowałem znaleźć jakieś informacje o nim, sygnatury itd. Nic nie ma. Kościół zbudowany w latach 70-tych, nie wiem czy zegar skądś przeniesiony, czy też zrobiony wtedy. Zegar po nakręceniu chodzi, wydaje mi się ze jego stan nie jest najgorszy, widać, że jest nasmarowany, nie ma większych śladów rdzy itd., czego nie można powiedzieć o szafie, czy podłodze albo schodach do niego prowadzących. Po chwili się zatrzymuje. Nie wiem, czy to wina wypoziomowania szafy, mechanizmu, bo na pewno prosto nie stoi - widać gołym okiem. I teraz moje pytanie zasadnicze - kto jest w stanie przyjechać, obejrzeć to, poprawić itd. Potrzebuje kontaktu do dobrego fachowca. O jakich kosztach można mówić przy naprawie? Najlepiej specjalista z Podkarpacia, Małopolski. Poniżej zdjęcie znalezione w sieci, mechanizm wygląda tu mniej więcej podobnie - dwa duże wały z linkami, nakręcane korba. Liny przenoszą wskazania na tarcze umieszczone wyżej na wiezy. Sprawa nie cierpiaca zwłoki. Liczę na wasza pomoc. Obiecałem że pomogę w znalezieniu pomocy. Pozdrawiam. PS. Aha, zegar ma z boku dorobione jakieś elementy elektryczne - prawdopodobnie był połączony z jakimś mechanizmem bijacym zasilanym pradem. Wysyłane z mojego Z10 za pomocą Tapatalk 2

post-57835-0-79599600-1371761813_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Master urlopuje w miejscu pozbawionym netu. Wraca w niedzielę, pewnie się odezwie. Poczekaj do poniedziałku, proszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę czekal. Wielkie dzięki.

Wysyłane z mojego Z10 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj, ja może tylko dodam, że ten ''Master'' o którym napisał Fibo, to nasz kolega Kiniol. Możesz napisać wiadomość na PW, jak wróci to Ci odpisze. Pozdrawiam

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już jestem, już jestem. Ten ze zdjęcia to jest zegar firmy Korphage & Soehne z miejscowości Buer.  Posiada tygodniową rezerwę chodu i mechanizm bicia godzin oraz półgodzin.

Na Podkarpacium, a dokładnie w Krośnie, "popełniłem" dwa zegary Michała Mięsowicza jeden na budynku Sądu Okręgowego drugi na wieży Farnej. Jakby co, można podejść do Muzeum Rzemiosła  i poprosić o wejście do w/w wieży, by zerknąć na zegar. Jest świeżo po konserwacji, w gablocie, oświetlony.

Proszę o ew. fotkę mechanizmu, o którym mówimy :)

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wielkiej chmury zero deszczu, uwielbiam takich podnieconych młodych ludzi zawracających d... Miały być fotki, nie ma fotek...

Gwoli informacj dla kolegów z forum, chodzi o kościół z lat 50- tych XX wieku w Cmolasie koło Kolbuszowej.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przekazałem kontakt do kolegi Kiniola osobie bezpośrednio zainteresowanej. Ja na razie nie mam możliwości podjechać i zrobić zdjęć. Jeśli tylko mi się to uda zdjęcia się w końcu pojawią...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będziemy czekali z niecierpliwością. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jadę dzisiaj do Cmolasu... Jeśli będę miał możliwość dostać się na wieżę zdjęcia będą jeszcze dziś :) Trochę mnie kolega kiniol zmotywował :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem jak wygląda sytuacja i zegary w rękach, tzw. fachowców... Może jestem nieskromny, ale tak naprawdę można nas wieżowców policzyć na palcach jednej ręki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mamy zdjęcia - można się przyglądnąć... Nie ma żadnych sygnatur w żadnym miejscu mechanizmu.

Proszę o opinie i identyfikację :)

Poniżej link do albumu.

http://imageshack.us/g/1/10236846/

Przepraszam za jakość, ale dysponowałem tylko smartfonem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oszsz ty, to jest Michał Mięsowicz z Krosna. Polski zegar z Pierwszej Polskiej Fabryki Zegarów Wieżowych Michała Mięsowicza w Krośnie. Wygląda mi na pierwszy okres produkcji

tj. do 1914 roku. Na blaszce, poprzez, którą przykręcone są palety, powinien być wybity rok produkcji lub numer kolejny. Można by dojść skąd pochodzi.

Należy go bezwzględnie chronić. Może pełnić swą funkcję przez następne dziesięciolecia. Z chęcią się nim zajmę, mam na swym koncie cztery remonty zegarów Michała Mięsowicza.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Micha%C5%82_Mi%C4%99sowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się ciesze, ze się podoba... Szkoda mi go, że się marnuje. Ja przekaze administratorowi, że to cenna rzecz. Zobaczę co zrobi.

Jeszcze niedawno całą tarcza że wskazowkami była mocno zniszczona. Została odmalowana w tamtym miesiacu...

Teraz ten mechanizm czeka na pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może mi ktoś jeszcze dokładnie wytłumaczyć, zaznaczyć na zdjęciu, gdzie mam dokładnie szukać sygnatur? Będę w przyszłym tygodniu na miejscu to poszukam. Zależy mi na poznaniu historii tego zegara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak gwoli informacji co się dalej dzieje z zegarem.

Administrator parafii znalazł sobie innego specjalistę, niż kolega forumowy. Mechanizm jest oczyszczony, nasmarowany, wypoziomowany i dziala.

Z tego co wygrzebalem w księgach został przekazany parafii w czasie budowy kościoła przez jakiegoś dyrektora muzeum. Nie są podane dokladniejsze infromacje.

Mają być zrobione schody na wieże, by można się było łatwo tam dostać, jest też zamówiona solidna drewniana, przeszklona szafa w której zostanie umocowany i zabezpieczony mechanizm.

Zostala również odmalowana tarcza.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.