Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Jagstang

Łucz 3055 elektromechaniczny- Nowy mechanizm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Posiadam zegarek marki łucz model 3055 elektromechaniczny. Niestety jest on zepsuty. Kilka miesięcy temu robiłem rundkę po wielu warszawskich zegarmistrzach i niestety diagnoza jedna: Zepsuty na amen, brak możliwości naprawy. Z jednej strony pogodziłem się z tym i odłożyłem zegarek do szufladki, jednak zacząłem się zastanawiać czy dałoby się w tą obudowę włożyć nowe "serce". Zdaję sobie sprawę, że to nie jest rzeczą dobrą tworzyć takie składaki, jednak zegarek to pamiątka i bardzo bym chciał, aby zagościł na moim nadgarstku. Tutaj kieruję pytanko do was. Czy byłaby możliwość aby w obudowę tego łucza wcisnąć jakiś mechanizm? (automatyczny,mechaniczny). Czy istnieje jakikolwiek, który pasowałby do tego modelu? Czy ulepienie takiego "cyborga" jest w ogóle możliwe? Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej znależć dawcę tego samego mechanizmu ale jest masa padniętych,w dziale" bezduszne "ruski jest paru fachowców ,napisz tam ,może ktoś poradzi....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda Twioch spacerów po majstrach, wątpię aby któryś się tego podjął. To bardzo "nieprzyjazne" werki kapryśne i trudnę w serwisowaniu, a zdobycie maneli do naprawy to nie lada wyczyn. O ile część mechaniczna rzadko kiedy szwankuje i ulega awarią to elektronika jest bardzo bardzo awaryjna i trudna w serwisowaniu. I nie mówię tu tylko o tych  werkach ale i 3056 i 3056A  rakiety slavy czy też poljota są identycznie kapryśne i wredne w naprawach. Sam ostatnio boksuję się z dwoma kwarcowymi rakietami " ala DIVER"  i chwilę jeszcze potrwa zanim postawię je na nogi :) ale postawię. Sam mam walniętego tego łucza leżakuje w skrzyni i czeka na "dawcę" kiedyś się trafi ale kiedy ?? tego nikt nie wie

W pakowanie do tej koperty innego werku bym nie szedł, może to być kłopotliwe, należy znależć dawcę z podwójnym datownikiem, tak aby kalendarz wpasował się okno na tarczy, rozwiązać problem mozowania tarczy, rozwiązać problem z wytoczeniem pierścienia dystansowego pomiędzy koperą a werkiem, dobrać ewentualnie wykonać wałek odpowiedniej długości, ufff to tak w skrócie. Nie mówię że się nie da bo sam znam szpeców co to by zrobili ale koszty i fakt że to będzie frankeinstein zniechęca.

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega Goral35 pewnie Cię wystraszył. Nie martw się, nie jest aż tak źle - ja też poszukuję sprawnego 3055, też do Łucza  i myślę że w ciągu najbliższych lat trafię :) 

Plan optymistyczny 2015 ;)  

A tak na poważnie to sporo nas tu poszukuje tego werku ale przekładka innego to chyba nie jest najlepszy pomysł. Ja czekam na dawcę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reasumując cierpliwość w czekaniu na dawce wskazana :)

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro tak radzicie, to i tak zrobię. Niebieskie łuczysko musi zaczekać, aż wybudzony zostanie ze śpiączki. Dzięki wielkie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jeszcze dodam, że oprócz szukania "dawcy" możesz też szukać osoby, która z zamiłowania "grzebie" w elektronice (analogicznie jak niektórzy z nas z zamiłowania "grzebią" w zegarkach mechanicznych :) ). Taka bowiem osoba mogłaby wskazać co należy naprawić (czyli raczej "wymienić") w układzie elektrycznym Twojego Łucza ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.