Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Flash

Regulacja wskazówek chronografu w Casio Edifice EF-514d

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam zegarek Casio Edifice EF-514d i chciałbym wyregulować wskazówki stopera aby były dokładnie w pozycji "60". Stoper w tym zegarku wykorzystuje 4 wskazówki, 1/20s - tarcza na godzinie "6", godzinową - tarcza na "3", minutową - tarcza na "12" oraz sekundowa - centralna wskazówka. W załączonej do czasomierza instrukcji obsługi wynika, że regulację wykonuje się po odciągnięciu koronki do pozycji "2" a następnie wciskaniu przycisków stopera, odpowiednio dolnego lub górnego. Jednak tym sposobem mogę wyregulować tylko tarcze na godzinie "6" oraz centralny sekundnik. Nie wiem natomiast jak ustawić na "60" tarcze stopera odpowiedzialną za zliczanie minut, czyli tą tarczę na godzinie "12". Po resecie stopera wskazówka minutowa uparcie ustawia się na wskazaniu "52".

Jeśli ktoś wie jak mógłbym to ustawić, a może coś robię nie tak, to proszę o pomoc.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po otwarciu koronki, wciśnij górny przycisk, powinno być ok ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek jest na gwarancji więc trafił do autoryzowanego centralnego serwisu Zibi. Zgodnie z otrzymaną informacją serwis na usunięcie usterki ma 28 dni roboczych. Zegarek po półtora miesiąca wrócił do mnie z adnotacją serwisową "regulacja wskazówek". Wskazówka minutowa stopera owszem, została ustawiona na pozycji "60", jednakże przy pierwszej próbie uruchomienia stopera i następnym resecie znowu pojawił się ten sam objaw, czyli usterka nie została usunięta. Czy w tej sytuacji powinien oddać ponownie zegarek do naprawy i czekać kolejne półtoramiesiąca czy też mam prawo zwrócić towar sprzedawcy jako wadliwy, nie poddający się naprawie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem osobiście jak wygląda synchronizacja w casio - ale ostatnio mialem przypadek z festina, leżała w kasetce ok. 3 lat nałożyłem na rękę, wskazówka sekundowa stopera była na godzinie 12 uruchomiłem stoper zatrzymałem, zresetowałem i ku mojemu zdziwieniu wskazówka nie wróciła na godziną 12 tyko 4 sek przed 12.

Jako ze jestem dość pedantyczny wziąłem zegarek i pojechałem w miejsce gdzie go kupiłem.  Już ciałem go wysłać do serwisu, a tu jeden z pracowników wziął zegarek i przyciskami zsynchronizował, od tamtej pory wraca w punkt.

proponuje udać się do "rozgarniętego" serwisu/punktu sprzedaży przypuszczam ze może być podobnie.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tomaliusz

Chłopy to się ustawia,resetuje,synchronizuję  :)

Nie macie instrukcji  :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopy to się ustawia,resetuje,synchronizuję  :)

Nie macie instrukcji  :huh:

Jakieś sugestie?

Odnośnie załączonej do zegarka instrukcji to próbowałem już kilka razy za jej pomocą ustawić tą wskazówkę. Bezskutecznie.

Oto fragment instrukcji do tego modelu:

Regulowanie położenia minutowej oraz sekundowej wskazówki stopera

Korzystanie ze stopera może spowodować rozregulowanie się początkowych położeń wskazówki minutowej oraz sekundowej. Poniższa procedura umożliwia sprawdzenie ustawienia wskazówek oraz wyregulowanie jego w taki sposób, aby po wyzerowaniu stopera wskazówki pokazywały godzinę 12.

Aby wyregulować położenia wskazówek stopera

1. W celu wyzerowania stopera nacisnąć przycisk C, po czym sprawdzić ustawienie wskazówki minutowej oraz wskazówki sekundowej.
  2. Wyciągnąć koronkę do  drugiej zapadki.
  3. Naciskać przycisk A, w celu przesunięcia wskazówki sekundowej wprzód, do czasu osiągnięcia przez nią położenia godziny 12.
  4. Naciskać przycisk C, w celu przesunięcia wskazówki godzinowej do położenia godziny 12, a  wskazówki minutowej - do położenia „60”.
  5. Wcisnąć koronkę do jej normalnego położenia.
    • Proszę zauważyć, że wyciągnięcie wskazówki powoduje również zatrzymanie wskazówki sekundowej normalnego naliczania czasu. Po wykonaniu powyższej procedury, konieczne jest również ustawienie wskazania godziny.

I tyle pisze instrukcja w tym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ilustracja położenia niezerującej wskazówki stopera:

g7x4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyciskając przycisk C można przesuwać i regulować wskazówkę stopera 1/20 sek. (tarcza na godzinie "6"). Natomiast nie powoduje to wyzerowania się wskazówki minutowej stopera do położenia 0/60.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dziwne, bo instrukcja w ogóle nie przewiduje regulacji tej wskazówki (ani ta zacytowana przez Ciebie, ani oryginalna angielskojęzyczna).

Jaki moduł siedzi w Twoim zegarku - 2714?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie i dlatego nie wiem jak to ustawić. Instrukcja uparcie twierdzi, że za to ustawienie jest odpowiedzialny przycisk C, ale on nie działa, przynajmniej u mnie. Żeby to z całą pewnością sprawdzić to musiałbym się po prostu gdzieś przejść do sklepu gdzie jest taki model i sprawdzić w jaki sposób się zachowuje ten przycisk. Albo musiałby się wypowiedzieć ktoś z forumowiczów, który posiada taki model.

Odnośnie modułu, to na deklu jest wybite jak piszesz, czyli moduł 2714. A co siedzi w środku to nie wiem, bo nie otwierałem - zegarek na gwaracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przynajmniej działanie górnego przycisku pokrywa się z instrukcją i reguluje on położenie dużej wskazówki sekundowej?

Moim zdaniem bezsprzecznie kwalifikuje się to do ponownej odsyłki do serwisu. Zaznacz przy tym, że wskazówki nie można wyregulować według procedury opisanej w instrukcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Górny przycisk działa dobrze i za jego pomocą mogę precyzyjnie wyregulować sekundnik stopera. Ponadto zauważyłem, że wciśnięcie i trzymanie tego przycisku A powoduje, że wskazówka sekundowa zaczyna poruszać się szybciej i wykonując tych kilkanaście obrotów, wskazówka minutowa przesuwa się i ustawia się na poz. "60". Jednakże po użyciu przycisku C znowu wraca na pozycje jak na ilustracji powyżej.

Tak zamierzam uczynić i zgłoszę ponownie usterkę do serwisu. Nie znam się dokładnie na mechanizmach ale może to nie kwestia samej regulacji wskazówek ale np. może być uszkodzony silniczek krokowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek został ponownie zareklamowany i po miesiącu oczekiwania na naprawę, po odbiorze z serwisu zespsuł się znowu tego samego dnia. Wystarczyło użyć parokrotnie stopera i niepożądany objaw wrócił na nowo. W sumie więc zegarek był reklamowany z 3 razy na tą samą usterkę i wniosłem o wymianę zegarka na nowy. Reklamacja została uwzględniona i po dalszym oczekiwaniu trwającym półtora miesiąca na moim nadgarstku zagościł nowy egzemparz. Użytkuję go już niespełna miesiąc i wszystko działa jak należy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałeś pecha z uszkodzonym modułem.
Niestety jak to w naszych serwisach wszystko musi trwać wieki, dobrze, że Ci go wymienili. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie tak jak piszesz mechanizm musiał być od początku uszkodzony, a jego wada wyszła dopiero po półrocznym użytkowaniu. Podczas krórejś wysyłki do serwisu została wymieniona nawet cała wskazówka na nową ale to nie pomogło. Kolejne pół roku to próbowałem naprawiać ten zegarek - bezskutecznie. Co prawda zawsze można założyć inny zegarek, jednak nie o to chodzi. Jak się kupuje zegarek to z myślą aby go nosić a nie naprawiać. Ja rozumiem, że to jest tylko mechanizm i może się zepsuć. Jednak sam proces reklamacji powinien trwać zdecydowanie krócej. Dobrze, że zegarek został wymieniony na nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.