Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Adam Ma.

Omega Constellation

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem to raczej oryginał ;) Tak na 80%

Kacper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co sprawdzałem to męski.Orientuje sie ktoś może jaki koszt nowego?Gdzie sprawdzić w Warszawie?

Dziekuje za odpowiedzi

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to 33 mm - unisex :) , omega już nie produkuje tego modelu - więc nowego raczej nie kupisz, choć możesz szukaj NOS, zobacz na http://www.chrono24.pl/ - tylko czy warto ? przeciętny kwarcowy mechanizm + 92 g złota

Kupię Omega Geneve Automatic 166.0197

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam ,że za 15000 mozna kupić dużo fajniejsze zegarki

Płacić tylko za złoto ...w malutkim kwarcowym zegarku?! nie ma sensu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Około 92g, bo z tego co widzę ważone ze szkiełkiem i stalowym zapięciem bransolety.

Z tego jakieś 69g to samo złoto (92 * 75%).

Za złoty złom wychodziłoby na dzisiaj około 9000 złotych (wartości zaokrąglone): 0.75 * 92 [g] / 31 [oz/g] * 1280 [$/oz] * 3.15 [PLN/$].

Reszta ceny jest więc za markę, mechanizm i bateryjkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie warte ceny to co do 20 tys na złotej branzolecie polecacie?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam poszukaj w sieci co się Tobie podoba [bo rozumiem że zegarek nie musi być nowy?]....Zenith,Omega,Longines.....to koledzy podpowiedzą czy warto,czy nie..... ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest forum zegarkowe czy skup złota ????

Nie przelicza się złota w zegarkach na jego wartość...

Bo w najnowszej calatravie złota jest pare gram.

A odpowiedzi typu: za tyle są lepsze zegarki można dopisać do każdego czasomierza.

Każdy ma inny gust i upodobania.

Więc odpowiadam na pytanie,tak zegarek jest oryginalny.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo w najnowszej calatravie złota jest pare gram.

A odpowiedzi typu: za tyle są lepsze zegarki można dopisać do każdego czasomierza.

Każdy ma inny gust i upodobania.

Więc odpowiadam na pytanie,tak zegarek jest oryginalny.

Pozdrawiam

Bez nerwów ;)

Koledzy pokazują że zegarek jest niekoniecznie wart swojej ceny,a jedyna jego wartość przekłada się na wartość kruszcu i że w tej cenie można nabyć czasomierz "rasowy" ;)

A porównanie Patka do kwarcowej Omegi to chyba jakieś nieporozumienie........

post-48316-0-79033100-1375960884_thumb.jpgpost-48316-0-48341800-1375961044.jpg

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się nie denerwuję.

No to dla tego piszę że nie przelicza się wartości zegarków na to ile jest w nim złota.

Patek też ma quartz np ten :

http://www.chrono24.pl/patekphilippe/calatrava-quartz--id2454520.htm

Jaki rasowy zegarek na bransolecie w 18k złocie można kupić za 15tys ????

Piszę po to,że model constellation ma dużą liczbę fanów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A np taki ;)

post-48316-0-79678100-1375968173_thumb.jpg

A co do tego modelu Omegi [najbardziej chyba podrabianego] uważam że jest paskudna jak noc listopadowa ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W podanej aukcji sprzedający kładzie duży nacisk na ilość złota w zegarku,

Darek Chlastawa także napisał napisał że płaci się za złoto.

Owo wyliczenie służyło jedynie wykazaniu że cena zegarka przekracza silnie cenę złota.

Oczywiście że obecnie w zegarkach nie płaci się za kruszce, lecz za markę/prestiż, wzornictwo, technologię, jakość wykonania, i wiele innych czynników (np. marketing). Akurat w przypadku kwarcowego zegarka kwestia technologii i jakości jest mniej istotna niż dla mechanicznego.

O oryginalności wypowiedzieli się już inni, a co do podobania to kwestia gustu tak jak napisałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o piageta to pewnie chodzi ci o jakis stary model,co rozmiarowo tak jak pisałeś będzie damski.

Longines mi się nie podoba i też jest brzydki jak noc listopadowa...

Nim Odues nie interesuje mnie co piszę sprzedający patrzę na zegarek.

Zegarek jest oryginalny ma dokumenty jest znanej firmy i do tego dużo ludzi zna ten model.

Więc dla tego piszę,że nie jest wart tyle co złoto....

Oczywiście podkreślam,że zegarek też mi się nie podoba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nim Odues nie interesuje mnie co piszę sprzedający patrzę na zegarek.

Nie sądź wszystkich według siebie ;-)

Przeczytaj jeszcze raz to, co napisałem, i zobacz że chodzi mi jednak o to co tobie.

Nie ma co się unosić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądź wszystkich według siebie ;-)

nie zabardzo rozmumiem o co chodzi ????

Przeczytaj jeszcze raz to, co napisałem, i zobacz że chodzi mi jednak o to co tobie.

Nie ma co się unosić.

Czytam kilka razy i to co piszesz nie jest prawdą :

Akurat w przypadku kwarcowego zegarka kwestia technologii i jakości jest mniej istotna niż dla mechanicznego.

Czyli rolex oysterquartz nie ma w sobie żadnej technologii i jest słabo wykonany ???

Ja się nie unoszę to jest forum i piszemy to co myślimy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam kilka razy i to co piszesz nie jest prawdą :

Czekaj, mieszasz różne obszary płatnicze :-)

Mam wrażenie że nieco nadintepretujesz to co piszę i wychodzi ci że dla mnie taki zegarek jest wart tylko tyle co złoto, i dodatkowo kwarc to beznadzieja.

Nie napisałem tego, nie uważam tak, i z tego co napisałem to nie wynika.

Przeczytaj uważnie choćby przedostatnie swoje zdanie i zastanów się nad jego logikę:

Z mojego "Akurat w przypadku kwarcowego zegarka..."

wynika ci "rolex oysterquartz nie ma w sobie żadnej technologii i jest słabo wykonany ???"

Takiego wynikania nie jestem w stanie sobie wyobrazić, jest na bakier z jakąkolwiek logiką.

Cały czas natomiast uważam że jednak zgadzamy się co do dyskutowanych spraw.

Pisałeś: "Nie przelicza się złota w zegarkach na jego wartość..." i potem znowu "nie przelicza się wartości zegarków na to ile jest w nim złota.", czyli podkreśliłeś to co ja napisałem: że cena za złoto to tylko część ceny zegarka, resztę stanowią marka, mechanizm i przysłowiowa bateryjka. Czyli się zgadzamy, prawda?

Powołujesz się następnie na kwarcowego rolexa. Nie napisałem że jest on słabo wykonany, ani nie napisałem że nie ma w sobie żadnej technologii (o rolexach w ogóle nie pisałem). Jest natomiast prawdą, przynajmniej dla wielu osób na tym forum, że mechanizmy mechaniczne (yyy, dziwnie to brzmi) są wyżej cenione niż mechanizmy kwarcowe, choćby ze względu na wyższy stopień ich skomplikowania, i większy know-how potrzebny do ich stworzenia. Nie oznacza to jednak tak jak piszesz że "kwarc nie ma żadnej technologii", tylko tak jak napisałem "kwestia technologii i jakości jest mniej istotna". W kwarcowej omedze, tak jak i w kwarcowym rolexie to nie mechanizm (czyli jego technologia i jakość) stanowią główną wartość (poza złotem), lecz marka, design i inne wymienione przeze mnie czynniki. Czyli znowu się zgadzamy.

I tylko tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat w kwarcowych rolexach główną wartość stanowi mechanizm i jego bardzo niewielki nakład, na pewno jest to wyjątek i tutaj nie ma co porównywać do kwarcowej Omegi.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to przepraszam, ide nadrobic brak wiedzy co do rolexa.

Rozmowa jednak i tak jest o tej konkretnej omedze, ktora zreszta podoba mi sie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Longines mi się nie podoba i też jest brzydki jak noc listopadowa...

Dziękuje za otwarcie oczu,faktycznie jest brzydki

post-48316-0-57795700-1376087837_thumb.jpg

A mechanizm to już szczyt braku "urody"

post-48316-0-69479200-1376087826_thumb.jpg

Schowam go głęboko w szufladzie........

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekaj, mieszasz różne obszary płatnicze :-)

Mam wrażenie że nieco nadintepretujesz to co piszę i wychodzi ci że dla mnie taki zegarek jest wart tylko tyle co złoto, i dodatkowo kwarc to beznadzieja.

Nie napisałem tego, nie uważam tak, i z tego co napisałem to nie wynika.

Przeczytaj uważnie choćby przedostatnie swoje zdanie i zastanów się nad jego logikę:

Z mojego "Akurat w przypadku kwarcowego zegarka..."

wynika ci "rolex oysterquartz nie ma w sobie żadnej technologii i jest słabo wykonany ???"

Takiego wynikania nie jestem w stanie sobie wyobrazić, jest na bakier z jakąkolwiek logiką.

Cały czas natomiast uważam że jednak zgadzamy się co do dyskutowanych spraw.

Pisałeś: "Nie przelicza się złota w zegarkach na jego wartość..." i potem znowu "nie przelicza się wartości zegarków na to ile jest w nim złota.", czyli podkreśliłeś to co ja napisałem: że cena za złoto to tylko część ceny zegarka, resztę stanowią marka, mechanizm i przysłowiowa bateryjka. Czyli się zgadzamy, prawda?

Powołujesz się następnie na kwarcowego rolexa. Nie napisałem że jest on słabo wykonany, ani nie napisałem że nie ma w sobie żadnej technologii (o rolexach w ogóle nie pisałem). Jest natomiast prawdą, przynajmniej dla wielu osób na tym forum, że mechanizmy mechaniczne (yyy, dziwnie to brzmi) są wyżej cenione niż mechanizmy kwarcowe, choćby ze względu na wyższy stopień ich skomplikowania, i większy know-how potrzebny do ich stworzenia. Nie oznacza to jednak tak jak piszesz że "kwarc nie ma żadnej technologii", tylko tak jak napisałem "kwestia technologii i jakości jest mniej istotna". W kwarcowej omedze, tak jak i w kwarcowym rolexie to nie mechanizm (czyli jego technologia i jakość) stanowią główną wartość (poza złotem), lecz marka, design i inne wymienione przeze mnie czynniki. Czyli znowu się zgadzamy.

I tylko tyle.

Jak przeczytasz swój post to zobaczysz w nim,że piszesz ogółem o zegarkach a nie dokładnie o tej

omedze.

Ale mniejsza z tym najważniejsze że się zgadzamy :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Około 92g, bo z tego co widzę ważone ze szkiełkiem i stalowym zapięciem bransolety.

Z tego jakieś 69g to samo złoto (92 * 75%).

Za złoty złom wychodziłoby na dzisiaj około 9000 złotych (wartości zaokrąglone): 0.75 * 92 [g] / 31 [oz/g] * 1280 [$/oz] * 3.15 [PLN/$].

Reszta ceny jest więc za markę, mechanizm i bateryjkę.

małe sprostowanie bo akurat mam ten model, bransoleta cała jest złota również zapięcie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem omega wypuszczając ten model dała d*py na całej linii.  W obecnych czasach taki zegarek jest nie do pomyślenia 

Dużo 18k złota  ładnie wykonane i zwykła eta, dosłownie zwykła bo w późniejszych już ją sygnowano napisem omega  1430.

Nie dziwie sie ze sprzedający kładzie nacisk na złoto, bo co tu można napisać ?

Osobiście bardzo mi się podoba i jako jeden z wielu kolekcji  to super sprawa, dodatkowo złoto pójdzie w górę,  prestiż omegi tez rośnie.  Na tym zegarku nie ma straty .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez CittO
    • Przez r0mek
      Dzień dobry,
      Zastananawiam się nad zakupem zegarka dla żony. Spodobała jej się Omega Constellation.
      Czy mógłbym prosić o Wasze zdanie na temat autentyczności / ceny.

• Przez lenybo
      Cześć Koledzy,

Czy coś jest z tym zegarkiem nie tak?

http://allegro.pl/omega-constellation-automatic-chronometr-i6723642387.html

Dzięki

• Przez swiss_made
      Witam forumowiczów . Po raz kolejny zwracam się z prośbą o pomoc gdyż jestem w kropce a wiem, że tutaj jest sporo osób znających się na zegarkach. Mianowicie - mam problem z włożeniem "wałka koronki" do mechanizmu w Omega constellation koperta typu C z 1970. Przy wyciąganiu wiem, że trzeba wcisnąć szpilką lub czymś cienkim w punkt (zaznaczony na zdjęciu czerwoną strzałką) aby ja wyciagnąć natomiast, gdy chce włożyć wszystko idzie dobrze, lecz mechanizm nie trzyma owego walka i wychodzi on swobodnie. Czy ktoś wie, co mogło się stać i czy ewentualnie mogę usunąć sam ta usterkę?

Dziękuję i zyczę Wesołych Świąt

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.