Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

practiker

ETA C01.211 w Tissot PRC 200 Automatic Chrono - PROBLEM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wczoraj po nieużywaniu zegarka w weekend (2-3dni) zegarek zatrzymał się i po włożeniu go na rękę zaczął wyraźnie śpieszyć (ok 10-12proc. czyli 6-7min na godzinę). 

Zegarek Tissot PRC 200 Automatic Chrono z mechanizmem ETA C01.211. Zegarek już niestety po gwarancji. Co można z tym zrobić? (przyszło mi jedynie do głowy, "wyładowanie go" i ponowne uruchomienie).

Pozdrawiam,

P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłaniają się plastiki zapewne, jeżeli tak to majster Ci nie pomoże. Jak podany przez Ciebie zabieg nie przyniesie efektu, a powodem są wcześniej wspomniane plastikowe elementy to nowy mechanizm...

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za informację. Na jaki mechanizm wymieniać (ten sam?) i czy ktoś mógłby mi polecić gdzie w Krakowie mogę tego dokonać?

Pozdrawiam,

P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udaj sie najpierw do zegarmistrza zdiagnozowac problem. Jezeli faktycznie trzeba bedzie wymienic werk, to bedziesz musial wyslac zegar do serwiau swatcha. Pdejrzewam, zecjak uslyszysz cene to Ci sie odechce :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
po włożeniu go na rękę zaczął wyraźnie śpieszyć (ok 10-12proc. czyli 6-7min na godzinę).

Ewidentnie usterka wskazuje na sklejenie się 2-3 zwoji spiralki balansowej. Fachowcowi eliminacja dolegliwości nie  zajmie więcej jak 5 minut i powinien skasować nie więcej jak na dobre piwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak majster postawi diagnoze, to daj znac co tam sie stalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Szewską, na Basztową albo na Rynek, jest wszystko opisane w odpowiednim dziale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewidentnie usterka wskazuje na sklejenie się 2-3 zwoji spiralki balansowej. Fachowcowi eliminacja dolegliwości nie  zajmie więcej jak 5 minut i powinien skasować nie więcej jak na dobre piwo

Użytkownik Kaido2 miał całkowitą rację - to było dokładnie to. Byłem u Pana Wojnara - naprawił w 3min, wziął za to dosłownie 2zł. Do kompletu jeszcze dokupiłem pasek Diloy'a za 33zł.

Generalnie jestem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam i dziękuję,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plastiki , plastiki a może nie plastiki , tylko stereotypy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie w temacie ale mam taki mechanizm w "Seastarze' i robi - 2/+5 sek na dobę . jak na plastik nieźle ciekawe co na to metalowe chronometry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz tylko z paskiem deloya za 33 zł możesz mieć kłopot, że Ci zewnętrzną warstwa przy klamerze zejdzie po miesiącu. Deloy jest ok ale powyżej 50 zł . To moje kilkupaskowe doświadczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz tylko z paskiem deloya za 33 zł możesz mieć kłopot, że Ci zewnętrzną warstwa przy klamerze zejdzie po miesiącu. Deloy jest ok ale powyżej 50 zł . To moje kilkupaskowe doświadczenia.

Zobaczymy jak się zachowa - droższych pasków na 20mm u Pana Wojnara nie zauważyłem. Gdzie w Krakowie jest większy wybór? Chciałbym jakiś elegancki czarny skórzany pasek - problem polega na tym, że wszystkie 20mm jakie miałem okazje oglądać wydają się strasznie małe/wąskie do tego zegarka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tego to nie wiem ale masz jakieś dwa miesiące czasu na rozejrzenie się ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.