trex 0 #1 Napisano 22 Sierpnia 2013 Witam,jestem posiadaczem starego zegarka TISSOT (wyprodukowany dla Lilpopa z Warszawy). Proszę o pomoc w datowaniu i udzielenie dokładniejszych informacji na temat tego zegarka.średnica zewnętrzna ok 52 mm, werk ok 45mm, numer na mech. 24790 oraz sygnatura "krzyż szwajcarski"Brak wskazówki minutowej, sekundnika, szkiełka oraz zerwany włos.Potrzebny fachowiec z okolic Bydgoszczy lub Gdańska. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trex 0 #2 Napisano 22 Sierpnia 2013 zdjęcie mechanizmu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #3 Napisano 22 Sierpnia 2013 Zegarek na moje oko z bliskiej okolicy lat 20-tych, mechanizm najprawdopodobniej od któregoś producenta surowych mechanizmów. Numer z krzyżykiem to jest numer szwajcarskiego patentu. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #4 Napisano 22 Sierpnia 2013 Zegarek na moje oko z bliskiej okolicy lat 20-tych, mechanizm najprawdopodobniej od któregoś producenta surowych mechanizmów. Numer z krzyżykiem to jest numer szwajcarskiego patentu. A nie uważasz, Piotrze, że nieco starszy?Biorąc pod uwagę, cytuję: Ludwik Maurycy Lilpop (1845-1905) - zegarmistrz warszawski. Pochodził z wielopokoleniowej rodziny zegarmistrzowskiej, która przybyła do Polski z Gratzu w Austrii. Działała w Warszawie nieprzerwanie od 1789 r. do września 1939 r., dostarczała i konserwowała zegary z Zamku Królewskiego. Ludwik Maurycy pracował początkowo w zakładzie ojca, od 1878 r. do końca życia prowadził zakład zegarmistrzowski i skład zegarków genewskich na ulicy Senatorskiej 496. Sprzedawał wyroby firm Longines, Patek Philipp i Ska, Tissot. Kupiec, społecznik, wieloletni starszy zgromadzenia zegarmistrzów, w ostatnich latach życia gospodarz Resursy Obywatelskiej. Po jego śmierci zakład przejął syn. obstawiałbym, że zegarek wyprodukowano w okolicach przełomu XIX/XXw - za życia L.M. Lilpopa. Chyba, że to L.M. zostało w nazwie - nie znam szczegółów.Dodatkowo za wcześniejszą datą produkcji przemawia niski numer mechanizmu EDIT:Doczytałem, że po śmierci L.M. Lilpopa zakład zachował nazwę, więc rzeczywiście zegarek może być młodszy.Do poczytania o zakładzie: http://mazowsze.hist.pl/37/Almanach_Muzealny/798/1997/27325/ 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #5 Napisano 22 Sierpnia 2013 Sto procent oczywiście nie jestem pewny, bo datowałem po wyglądzie tarczy i mechanizmu, ale nadal moim zdaniem jest to najbardziej prawdopodobny okres powstania tego zegarka. Na mechanizmie nie widzę żadnego numeru seryjnego. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaido2 122 #6 Napisano 22 Sierpnia 2013 Mechanizm tego jest już numerowany w/g nowego systemu. Stylistyka, układ z mieszanymi cyframi na tarczy , sposób i styl opisania na kopercie i w końcu numeracja z niej zgodnie wskazują na okolice 1903 roku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #7 Napisano 22 Sierpnia 2013 Mechanizm tego jest już numerowany w/g nowego systemu.To może oświećcie starego ślepca i pokażcie gdzie jest ten numer mechanizmu w/g was?Bo moim zdaniem krzyż z numerem oznacza numer patentu szwajcarskiego, a nie nowy system numerowania mechanizmu. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaido2 122 #8 Napisano 23 Sierpnia 2013 Źle mnie zrozumiałeś Piotrze. Napisałem że mechanizm jest już numerowany w/g nowego systemu, gdzie chodziło mi o podanie po prostu takiej informacji. Numer mechanizmu znajduję się tu pod tarczą, lecz system numeracji odnosi się też do numerów kopert stąd też można i po takich numerach dojść do przybliżonego okresu wykonania zegarka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #9 Napisano 25 Sierpnia 2013 Źle mnie zrozumiałeś Piotrze.Bo nie miałem pojęcia, że mamy jakiś podział na stare i nowe systemy numerowania mechanizmu. I tak właściwie to nadal nie mam... 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #10 Napisano 25 Sierpnia 2013 Pewnie się nie znam ale kolega podał w pierwszym poście nr....i czy aby jest to nr patentu?,a jeśli tak to kiedy wydany?,to by pomogło datować że nie "starszy niż...", wg mnie jest to przełom 1921-22.-czyli tak jak Piotr datował po wyglądzie tarczy i mechanizmu......Tylko mnie nie "zlinczujcie" -ale pewnie mi się dostanie jak się wtrącam w rozmowę trzech największych autorytetów ........zegarkowych. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #11 Napisano 26 Sierpnia 2013 Nie mam się za "autoryteta" i gdzie mi tam, panie! Ale Kolega faktycznie mógł podać ten numer patentu, a na fotce nie widać wszystkich cyfr.Udało mi się wygrzebać, że patent No 24790 został wydany w styczniu 1902 roku i był to patent Tissota. http://doc.rero.ch/record/19525/files/19030118.pdf 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach