Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

trex

Kieszonkowy LM Lilpop-Tissot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem posiadaczem starego zegarka TISSOT (wyprodukowany dla Lilpopa z Warszawy). Proszę o pomoc w datowaniu i udzielenie dokładniejszych informacji na temat tego zegarka.

średnica zewnętrzna ok 52 mm, werk ok 45mm, numer na mech. 24790 oraz sygnatura "krzyż szwajcarski"

Brak wskazówki minutowej, sekundnika, szkiełka oraz zerwany włos.

Potrzebny fachowiec z okolic Bydgoszczy lub Gdańska.

post-44092-0-30243000-1377161734_thumb.jpg

post-44092-0-77843800-1377161746_thumb.jpg

post-44092-0-14677000-1377161772_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek na moje oko z bliskiej okolicy lat 20-tych, mechanizm najprawdopodobniej od któregoś producenta surowych mechanizmów. Numer z krzyżykiem to jest numer szwajcarskiego patentu.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek na moje oko z bliskiej okolicy lat 20-tych, mechanizm najprawdopodobniej od któregoś producenta surowych mechanizmów. Numer z krzyżykiem to jest numer szwajcarskiego patentu.

A nie uważasz, Piotrze, że nieco starszy?

Biorąc pod uwagę, cytuję:

Ludwik Maurycy Lilpop (1845-1905) - zegarmistrz warszawski. Pochodził z wielopokoleniowej rodziny zegarmistrzowskiej, która przybyła do Polski z Gratzu w Austrii. Działała w Warszawie nieprzerwanie od 1789 r. do września 1939 r., dostarczała i konserwowała zegary z Zamku Królewskiego. Ludwik Maurycy pracował początkowo w zakładzie ojca, od 1878 r. do końca życia prowadził zakład zegarmistrzowski i skład zegarków genewskich na ulicy Senatorskiej 496. Sprzedawał wyroby firm Longines, Patek Philipp i Ska, Tissot. Kupiec, społecznik, wieloletni starszy zgromadzenia zegarmistrzów, w ostatnich latach życia gospodarz Resursy Obywatelskiej. Po jego śmierci zakład przejął syn.

obstawiałbym, że zegarek wyprodukowano w okolicach przełomu XIX/XXw - za życia L.M. Lilpopa. Chyba, że to L.M. zostało w nazwie - nie znam szczegółów.

Dodatkowo za wcześniejszą datą produkcji przemawia niski numer mechanizmu

EDIT:

Doczytałem, że po śmierci L.M. Lilpopa zakład zachował nazwę, więc rzeczywiście zegarek może być młodszy.

Do poczytania o zakładzie:

http://mazowsze.hist.pl/37/Almanach_Muzealny/798/1997/27325/

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sto procent oczywiście nie jestem pewny, bo datowałem po wyglądzie tarczy i mechanizmu, ale nadal moim zdaniem jest to najbardziej prawdopodobny okres powstania tego zegarka. Na mechanizmie nie widzę żadnego numeru seryjnego.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm tego jest już numerowany w/g nowego systemu. Stylistyka, układ z mieszanymi cyframi na tarczy  , sposób i styl opisania na kopercie  i  w końcu numeracja  z  niej zgodnie wskazują na okolice  1903 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm tego jest już numerowany w/g nowego systemu.

To może oświećcie starego ślepca i pokażcie gdzie jest ten numer mechanizmu w/g was?

Bo moim zdaniem krzyż z numerem oznacza numer patentu szwajcarskiego, a nie nowy system numerowania mechanizmu.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle mnie zrozumiałeś Piotrze. Napisałem że mechanizm jest już numerowany w/g nowego systemu, gdzie chodziło mi o podanie po prostu takiej informacji. Numer mechanizmu znajduję się tu pod tarczą, lecz  system numeracji odnosi się też do numerów kopert stąd też można i po takich numerach dojść do przybliżonego okresu wykonania zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle mnie zrozumiałeś Piotrze.

Bo nie miałem pojęcia, że mamy jakiś podział na stare i nowe systemy numerowania mechanizmu. I tak właściwie to nadal nie mam...

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie się nie znam ale kolega podał w pierwszym poście nr....i czy aby jest to nr patentu?,a jeśli tak to kiedy wydany?,to by pomogło datować że nie "starszy niż...",  wg mnie jest to przełom 1921-22.-czyli tak jak Piotr datował po wyglądzie tarczy i mechanizmu......

Tylko mnie nie "zlinczujcie" :D;)-ale pewnie mi się dostanie jak się wtrącam w rozmowę trzech największych autorytetów ........zegarkowych.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam się za "autoryteta" i gdzie mi tam, panie! Ale Kolega faktycznie mógł podać ten numer patentu, a na fotce nie widać wszystkich cyfr.

Udało mi się wygrzebać, że patent No 24790 został wydany w styczniu 1902 roku i był to patent Tissota.

http://doc.rero.ch/record/19525/files/19030118.pdf

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.