Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Horus93

Atlantic Varldsmastarur.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam zegarek Atlantic Varldmastarur. Zegarek ma ponad 70 lat. Zakupiony został przez mojego pradziadka w latach 40. Zegarmistrz za odnowienie całego zegarka zażądał ponad 500 zł. Jak tłumaczył wszystkie części musiałby wysłać osobno ( Warszawa, Katowice, Czeladź), nie określił się konkretnie jak długo wszystko by trwało. Odwiedziłem kilku zegarmistrzów każdy powiedział mniej więcej to samo. Ponieważ nie potrafiłem na forum znaleźć takiej samej tarczy jak na moim zegarku chciałbym się dowiedzieć co to za zegarek i czy jest oryginalny.

Interesuje mnie tylko doprowadzenie zegarka do fabrycznego stanu czyli wymienienie szkiełka, koronki ponieważ jest nieoryginalna( brak litery A), wyczyszczenie/zamówienie nowej tarczy ( w oryginale biała) oraz dopasowanie zegarka tak aby można było zamontować bransoletę. Jak powiedział mi zegarmistrz zegarek "śpieszy" i jest to spowodowane uszkodzeniem jakiegoś elementu, który będzie ciężki do znalezienia a o zrobieniu nowego nie ma mowy. Moje pytanie brzmi: jest szansa naprawienia zegarka mniejszym kosztem oraz czy zegarek jest oryginalny. Dziękuję za pomoc oraz przepraszam za jakość zdjęć. Jeżeli będzie trzeba to zdejmę dekielek ale wolałbym tego uniknąć ponieważ nie znam się na tym.

http://tinypic.com/r/hrehx0/5

http://tinypic.com/r/omckm/5

http://tinypic.com/r/1z6tsah/5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutnie nie dawaj branzoletu - z dwóch powodów:

1) Niszczy ona kopertę zdzierając chrom

2) Twój zegarek będzie z nią (nie obraz sie), ohydny. To śliczny Atlantic niezle zachowany. Szkoda robić z niego lata 80. Załóż pasek, tak było w oryginale.

Odnośnie renowacji - nie ma na nią wielkiej potrzeby, ale jeżeli chcesz:

1) Pochromuj kopertę na nowo (koszt około 100 złotych). Podobno fajnie robi Chronostar w Łodzi.

2) Wymien szkielko (koszt około 20 złotych), chyba bez znaczenia gdzie.

3) Załóż pasek.

4) Mozesz odnawiać tarcze, ale:

-To będzie kompletnie inny zegarek

-To pamiątka, pewnie wiele widziała:)

-Dobra renowacja graniczy z cudem - uwierz mi, zawsze cos będzie nie tak - albo krzywy napisa, albo schrzanione indeksy sekundowe, albo jakies inne dziadostwo. Jeżeli jednak się zdecydujesz, nie ryzykuj "fachowców", o wyjątkowo niskich cenach. Efekty mogą być opłakane - spójrz na przykład tu, na post "SPECA 26":

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/48002-renowacje-tarcz-przed-i-po/page-21

Podobno niezli są Glowaccy w Warszawie. U nich to koszt 160 złotych.

Z innej bajki:

Datowalbym raczej na lata 50,

A 500 złotych za renowację mechanizmu to za dużo.

Powodzenia, i wklej zdjecia po zabiegach, bo to fajny zegarek:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle,ze zegarek jest oryginalny i wymaga tylko wyczyszczenia /wymycia/ tarczy/.Zegarki po odrestaurowaniu nigdy nie odzyskaja swego wygladu.Spiszenie zegarka najprawdopodonie spowodowane jest sklejeniem wlosa,praktycznie zadne uszkodzenie..Koszt calkowitej naprawy i konserwacji nie powinien przekroczyc 100 pln zl.Pozdrawiam.

leszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno - według mnie, koronka nie oryginalna. Jej wymiana nie powinna być problemem dla dobrego zegarnistrza:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Skoro bransoleta odpada będę musiał czegoś poszukać ale dzięki za radę.

2) Koronka nie jest oryginalna i nie łudzę się nawet, że gdzieś taką znajdę. Ewentualnie znajdę na allegro całkowicie zniszczonego Atlantica i przełożę koronkę. Jest to możliwe ?

3) Ponieważ nie znam się totalnie na zegarkach co doradzilibyście zamiast bransolety ? ( za paskami nie przepadam),

4) Chromowanie obowiązkowo,

5) Jaki jest koszt wyczyszczenia tarczy ? Takiego zabiegu nie brałem pod uwagę a faktycznie wolałbym mieć oryginalną.

6) Co do mechanizmu... "drążek" który jest połączony z koronką jest pęknięty. Zegarek był naprawiany... kiedyś ale nie fachowo, że tak się wyrażę. Zamiast wymiany "drążka" zamocowano jakąś tulejkę i jakoś się to wszystko trzyma. Wolałbym to naprawić.

"drążek"- wytłumaczenie zegarmistrza co się zepsuło aczkolwiek widać było, że jak otworzył dekielek to się przeraził bo nie miał pojęcia od czego zacząć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Pozostaje pasek, bo NATO raczej nie pasuje, ale od bidy ujdzie.

2. Czasem pokazują się na Alledrogo

4. Tylko uszy są wytarte więc licz się z tym iż tak pozostanie a i cała koperta może być "zaoblona"

5. Na pewno żyrantów, do kredytu nie będziesz musiał brać.

6. Wałek "drążek" naciągu też jest do dostania. 

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Tego zegarmistrza omijaj z daleka. Poszukaj najlepiej starego fachowca.

Tarczy nikt ci nie umyje komercyjnie, za dużo roboty, a za duże ryzyko, że coś pójdzie nie tak i np. zaczną schodzić napisy.

Więc zwykle swoje tarcze czyścimy sami,i do siebie mamy pretensje :)

Co do bransolety, zgadzam się z innymi, uszkodzisz tylko kopertę. Więc do paska trzeba si jednak przekonać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwierz mi, i zdecyduj sie na pasek:) Bedziesz sie czuł jak w latach 50:):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet z myciem tarczy bym się zastanawiał, chromowanie to jasne i powinno przynieść efekt... natomiast co do mycia... oddasz w obce ręce i dostaniesz z powrotem nie wiadomo co... klasyka badziewiarstwa zegarmistrzów/renowatorów to zmycie czerwonego napisu bo schodzi najłatwiej... z kolei jak doczyszczą za bardzo, to wokół indeksów pozostanie brud/patyna i też lipa... 

generalnie, zobacz jak wyjdzie po chromowaniu, może widok tarczy będzie znośny? samemu też nie próbuj myć, kilku kolegów już opisywało tutaj swoje doświadczenia... jak nie znasz, to się nie bierz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

decyzja zawsze należy do właściciela, ale warto słuchać bardziej doświadczonych. Na pw masz argumentację.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.