buba 0 #251 Napisano 11 Listopada 2013 Po rozkodowaniu numerów na deklu wychodzi że mój riseman wyprodukowany został 310 dnia 2012 roku z części japońskich i w japońskiej fabryce :-) Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejMick 82 #252 Napisano 11 Listopada 2013 to tylko części ( chociaż to chyba najważniejsze ). Patrząc na GW-5000 i DW-5600 czy nawet GW-M5610 to jednak można zaryzykować twierdzenie, że i miejsce składania jest ważne. 0 Screwback. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #253 Napisano 11 Listopada 2013 Nie, chłopaki. Jest różnica między Japan a Made in Japan. Japan z odpowiednią literką oznacza, że części zostały wyprodukowane w Japonii, ale sam montaż odbywał się poza Japonią. Z tego co pamiętam to Made In Japan ma GW-5000, Frogmany, kilka limitek i większość JDMów. Pierwsze słyszę o czymś takim. Jakieś źródło? Oznaczałoby to, że tylko te "Made in Japan" są składane w Japonii, a to na 100% nie jest prawdą. Dlaczego niektóre modele mają tylko "JAPAN", a inne na przykład "JAPAN MOV'T CASED IN THAILAND" (często w obrębie tego samego modelu), skoro według tej teorii w obydwu przypadkach można by opisać je w ten sam sposób? Wiele JDM-ów składanych jest poza Japonią. Chociażby omawiany tu GW-9400J. Dlaczego w myśl tej teorii one nie mają "JAPAN", choćby tylko dla marketingowego picu i lepszego samopoczucia niczego nieświadomych japońskich klientów? Jedyna różnica pomiędzy GW-9400 a GW-9400J to pasek. Ten sam robot na tej samej linii montażowej, tymi samymi śrubkami w co drugim egzemplarzu przykręci "karbonowy" pasek i dekielek z odpowiednią nazwą modelu. Nie dorabiajmy dodatkowej mitologii. GW-5000 jest lepszy od plastikowych kuzynów tylko dlatego, że to zupełnie inny model o innej specyfikacji oraz wykonany z innych materiałów (co ma też swoje odbicie w cenie). Nie wyłącznie dlatego, że został wyprodukowany w Japonii. Plastiki z chińskich fabryk też są złożone bez zarzutu i z należytą jakością, po prostu z innych materiałów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemo03 0 #254 Napisano 11 Listopada 2013 Przejrzałem własnie w googla grafiki i na żadnym nie znalazłem made in japan wszędzie made in thailand 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejMick 82 #255 Napisano 11 Listopada 2013 Seven, jak już pisałem - większość JDMów jest produkowana w Japonii, ale nie wszystkie. Tu się zgadzamy. I zgadzamy się w kwestii, że najwyżej w hierarchii stoją JDMy Made in Japan. Kiedyś oznaczenia dla Casio nie miały aż takiego znaczenia. Potem fabryki rozniosły się po całej Azji południowo-wschodniej i trzeba to było już jakoś oznaczyć. Różnicy najczęściej nie ma dużej jeśli jest w ogóle i o tym w ogóle nie pisałem. Zresztą tak samo jest w Seiko. Ileż to razy pisaliśmy, że w zasadzie Seiko SKX007 praktycznie niczym się nie różni od Seiko SKX007J. Literka J daje +100 do prestiżu na dzielni, ale nie zmienia nic, może poza pewnymi smaczkami, dodatkami. To nie na tym poziomie rozgrywa się różnica jakości. Co do różnic pomiędzy GW-5000 a DW-5600 to też nie mówiłem o różnicy w cenie, a o różnicy w materiałach, które wynikają właśnie z takiego podejścia jakie opisywałem wyżej. To jest widoczne od pierwszego momentu i dla każdego, kto miał te dwa zegarki w ręku. 0 Screwback. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buba 0 #256 Napisano 11 Listopada 2013 Też się tym utwerdzilem że chyba ten model jest produkowany w thailandii i chyba tylko w thailandii. Możliwe że jakaś część jest spcyjalnie dedykowana na japonie ale nie wiem jak by to rozpoznać. Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #257 Napisano 11 Listopada 2013 Oznaczenia w Casio zawsze były takie same: Kraj na deklu = kraj końcowego montażu, w każdym razie nigdy nie słyszałem by nie było to prawdą, a kiedyś prześledziłem sporo tego typu wątków na WUS-ie. Po prostu w przypadku większości zegarków produkowanych u siebie zrezygnowali z "MADE IN" i zostało samo "JAPAN", bo całe wyrażenie MADE IN JAPAN najwyraźniej jest dla Japończyków z Casio na tyle istotne, że nie mają ochoty umieszczać go na modelach, których produkcja odbywa się też w innych państwach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejMick 82 #258 Napisano 11 Listopada 2013 Kraj na deklu to kraj końcowego montażu. Japan nie oznacza więc Made in Japan, bo fabryka w Japonii może montować części spoza Japonii ewentualnie odwrotnie. W przypadku Made in Japan i części pochodzą z Japonii, i montaż tam się odbywa. http://mygshock.com/wiki/Trivia Where are G-Shocks made?Basically G-Shocks are made in:Japan ca 1996Japan H ca 1984Japan M ca 1994Japan Y ca 1997Japan T ca 1994Japan K ca 1998Thailand Y ca 1996Thailand H ca 2005China Y ca 1996Korea C ca 1995Korea T ca 1993Korea Y ca 1998Malaysia ca1995Malaysia Y ca 2001The letter after the country name may indicate different factory. The year indicates about which year the first watch was produced from the factory (best guess estimates).Then there those Japan Y movement assembled in Thailand or Malaysia.Some buckles are made in Indonesia.Lastly there is Taiwan (but no Made in Taiwan) 0 Screwback. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #259 Napisano 11 Listopada 2013 Kraj na deklu to kraj końcowego montażu. Japan nie oznacza więc Made in Japan, bo fabryka w Japonii może montować części spoza Japonii ewentualnie odwrotnie. W przypadku Made in Japan i części pochodzą z Japonii, i montaż tam się odbywa. No to teraz pełna zgoda, bo tylko do tego rzekomo nietożsamego z oznaczeniem na deklu miejsca montażu się wcześniej odniosłem. Aczkolwiek... Ten z samym JAPAN również może - acz nie musi - być w stu procentach japoński. Choć do MADE IN JAPAN w dobie powszechnego globalizmu także trzeba podchodzić z pewną dozą ostrożności - vide słynny przypadek Seiko Sumo (link). Niemniej - jak już wspomniałeś - to oznaczenie w przypadku Casio jest wyróżnikiem modeli stricte JDM, w żadnej odmianie nie występujących na innych rynkach. A samo JAPAN i tak nie ma najmniejszego znaczenia. Obojętnie z jakich części zegarek będzie w tej Japonii złożony, w efekcie końcowym niczym nie będzie się różnił względem swojego odpowiednika z MADE IN THAILAND na deklu. Co najwyżej pozytywnie wpłynie na psychikę posiadacza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejMick 82 #260 Napisano 12 Listopada 2013 (edytowane) Dokładnie - nie na tym poziomie zegarkowym rozgrywa się ta różnica i w przypadku znakomitej większości G-shocków Japan to w zasadzie efekt placebo. Edytowane 12 Listopada 2013 przez AndrzejMick 0 Screwback. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piowa 265 #261 Napisano 14 Listopada 2013 Żółty Range będzie dostępny nie tylko w Japonii. http://forums.watchuseek.com/f17/november-2013-international-releases-%2Aupdated-lightning-yellow-added%2A-938878.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xmorgis 0 #262 Napisano 15 Listopada 2013 Witam wszystkich .Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem RANGEMANA .Bardzo mi się podoba .Wydaję się być najładniejszy z mojej małej kolekcji G (Riseman, GW-7900, MTG-910D) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piowa 265 #263 Napisano 15 Listopada 2013 Witamy na forum i gratulujemy. BTW: W Indiach można kupić Rangemana za 204 USD. http://forums.watchuseek.com/f17/gshock-gw-9400-i-guess-i-am-1st-india-941973.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23153 #264 Napisano 15 Listopada 2013 Witam wszystkich .Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem RANGEMANA .Bardzo mi się podoba .Wydaję się być najładniejszy z mojej małej kolekcji G (Riseman, GW-7900, MTG-910D)Witamy!Obowiązkowo należy wrzucić fotki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xmorgis 0 #265 Napisano 16 Listopada 2013 (edytowane) Witamy!Obowiązkowo należy wrzucić fotki Dziś postaram się wrzucić. Edytowane 16 Listopada 2013 przez xmorgis 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piowa 265 #266 Napisano 16 Listopada 2013 Uploaded with ImageShack.us 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piowa 265 #267 Napisano 16 Listopada 2013 Pierwszy żółty Range na WUS-ie: http://forums.watchuseek.com/f17/ride-lightning-part-1-a-942475.html Wygląda całkowicie obłędnie... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xmorgis 0 #268 Napisano 17 Listopada 2013 Obiecane zdjęcia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejMick 82 #269 Napisano 17 Listopada 2013 Pierwszy żółty Range na WUS-ie: http://forums.watchuseek.com/f17/ride-lightning-part-1-a-942475.html Wygląda całkowicie obłędnie... Po tej raperskiej modzie, która potem przeszła i na inne kraje, to jakoś mam awersję do tych jasnych kolorów... 0 Screwback. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 84689 #270 Napisano 17 Listopada 2013 A ja uważam, że fajna wersja. Znajdzie uznanie, sam bym klikał 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piowa 265 #271 Napisano 17 Listopada 2013 Po tej raperskiej modzie, która potem przeszła i na inne kraje, to jakoś mam awersję do tych jasnych kolorów...De gustibus... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemo03 0 #272 Napisano 17 Listopada 2013 Ta żółta wersja jest chyba limitowana więc cena będzie tez wyjątkowa Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mister 0 #273 Napisano 17 Listopada 2013 Coś mi się wydaje, że elektronika w Rangemanie jest bardzo prądo-żerna. Zegarek używany trzy tygodnie a bateria już mi spadła na MEDIUM. Reismana użytkowałem trzy lata i zawsze była na HIGH. Ciekawe ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23153 #274 Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) Coś mi się wydaje, że elektronika w Rangemanie jest bardzo prądo-żerna. Zegarek używany trzy tygodnie a bateria już mi spadła na MEDIUM. Reismana użytkowałem trzy lata i zawsze była na HIGH. Ciekawe ...A poziom HIGH był bliżej naładowaniu baterii na 75% czy 100%?Pewnie tego nie wiesz Bateria mogłabyć nie naładowana na maks, co spowodowało w "stresie" jej przeskok na medium Edytowane 17 Listopada 2013 przez tomaliusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawid82 1713 #275 Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) Coś mi się wydaje, że elektronika w Rangemanie jest bardzo prądo-żerna. Zegarek używany trzy tygodnie a bateria już mi spadła na MEDIUM. Reismana użytkowałem trzy lata i zawsze była na HIGH. Ciekawe ...U mnie jest tak samo :/ Edytowane 17 Listopada 2013 przez dawid82 0 Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach