Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Goral35

2409 1Mcz

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam problem z 2409 kirowskiego a mianowicie:

po wyczyszczeniu posmarowaniu i złożeniu zussamen do koopy balans zwariował, dostał szalonej oscylacji kąt oscylacji to około 15 st. w ciągu minuty zrobi spokojnie ze trzy !!! posmarowany nadmiar oleju powycierany zostało dokręcić parę śrubek i taki numer ! ale gdzie szukać usterki gdyż żadna cześć ani podzespół nie wykazywał oznak zużycia ani usterki.

pierwszy raz coś takiego ni się zdarzyło.

Czy ktoś z Was miał coś takiego w swojej karierze :) zegarmistrza amatora :)

pozdrawiam Darek

post-34697-0-90998500-1381999572_thumb.jpg

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz czy włos Ci się nie skleił. Podejrzewam ,że przesadziłeś z smarowaniem łóżysk . Skleił Ci sie włos co spowodowało jego" skrócenie ",Jesli tak jest ,to musisz sciągnąć balans , zrobić mu kąpiel najlepiej w benzynie aptecznej, lub jeśli brak to ekstrakcyjnej  , ponownie wszystko złożyć i ostrożnie beż przesady naoliwić. (kamienie nakrywkowe osi zespołu balansu ) .

Co masz na myśli " nadmiar oleju powycierany" , czym smarujesz kamienie  że masz  nadmiar oleju w łożyskach ??

Ps: Chyba nie do końca skręciłeś werk , wydaje mi sie że kilku istotny wkrętów Ci brakuje :) 

Oczywiście mogę sie mylić , jeśli tak to proszę mnie poprawić .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcinie wlos jest ok czysty i nie posklejany, nadmial oleju wytarty bylzze mostka remo0ntuaru i sprezyny, wszystko zrobione zgodnie ze sztuka amatora :);) no wlasnie tez myslalem ze przesadzilem ze smarowaniem i go czyscilem drugi raz i dalej to samo . Sam juznie wiem nigdy takiego czegos nie mialem a kilkadziesiat juz wyczyscilem.

Cuda sie dzieja cuda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do srubek to wiem ale zdjecie bylo robione jak ich juz nie bylo szedl do czyszczenia 2-gi raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak czysiłeś  zespół balansu? Sciągałeś włos ? Czysciłeś wszysto osobno?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze gdzies przypadkiem sie namagnesował "bydlaczek" ?   

ps  ja ostatnio kupilem rakietke, fajna.. chodzila 3 dni dobrze.. obok innej , ale blisko niby glosnika komputerowego i nagle dostała szaleńczego biegu.. mysle.. kurde namagnesowała sie? a moze nie zauwazzylem i nie wyregulowana... zwolnilem.. nic.. zwolniłem max ile sie dało... a ta jeszcze bardziej przyspieszyła.... no to przyspieszyłem ją prawie na max ...i sie uspokoiła.. :o pewnie trzeba bedzie do niej zagladnąc.. tez cuda .. heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewien czy przyczyny usterki nie widać na zdjęciu - a być może to tylko przekłamanie fotograficzne :) Otóż radzę Kolegom przyjrzeć się klockowi włosa i jego umiejscowieniu w półmostku balansu. Na moje oko, to płaszczyzna podfrezowania  w tym klocku powinna być prostopadła do osi śruby, która ten klocek dociska. Jeżeli tak nie jest, to zapewne włos jest w złej pozycji. Powtarzam jednak, że mogą być to jedynie moje przypuszczenia, bo mechanizmu nie miałem w ręku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm - a nie popsiułeś czegoś przy wychwycie. Qrcze - widziałem taką usterkę w Vostoku (czy tam Kamie) 2603. Faktycznie balans pracował bardzo szybko przy bardzo niewielkiej amplitudzie. Usterki nie wychwyciłem, ale wymiana kotwicy pomogła...

Spuśc sprężynę, zdejmij kotwicę z mostkiem i załóż balans. Potem rozhuśtaj balans i popatrz jak pracuje. Jeśli bez kotwicy wydaje się pracować normalnie, to coś poknociłeś z montażem wychwytu (uszkodzenie palet, przeoliwienie - pamiętaj, ze pzrerzutnika się nie smaruje ;) ).

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczesniejsze moje pytanie zostało bez odpowiedzi , chodzilo mi czy kolega sciągał włos? Może to własnie jest usterka którą opisuje kolega stholl . Darek jeśli sciagałeś włos , to zobacz jeszcze jak zamocowałęś włos na osi  . Sparawdż czy  klocek mocujący włos na osi jest w tym samym miejscu,   jeśli jest pod innym kątem , moglo by przestawić kąt palca przeżutnika względem kotwicy a tym samy zakłucic pracę mechanizmu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha - oczywiście spektakularnie niską amplitudę (choć nie wiem z jakim wpływem na prędkość chodu, bo nie mierzyłem) moze dać spektakularnie przeoliwione łożysko balansu ;). Ale skoro twierdzisz, ze sprawdziłeś, to kop dalej :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie znajdziesz usterki, to nie pozostaje Ci nic innego jak przełożyć na chwilę balans z półmostkiem z innego 2409. I to umożliwi diagnozę: jeżeli na "nowym" balansie objaw się powtórzy, to będzie to oznaczało wadę kotwicy, jeżeli wszystko będzie OK - to wady należy szukać w "starym" balansie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie znajdziesz usterki, to nie pozostaje Ci nic innego jak przełożyć na chwilę balans z półmostkiem z innego 2409. I to umożliwi diagnozę: jeżeli na "nowym" balansie objaw się powtórzy, to będzie to oznaczało wadę kotwicy, jeżeli wszystko będzie OK - to wady należy szukać w "starym" balansie ;)

Przy założeniu, ze problem nie leży w dolnym łozysku ;) Nie ma letko ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy założeniu, ze problem nie leży w dolnym łozysku ;) Nie ma letko ;)

Też o tym pomyślałem, ale tu sprawę powinno rozwiązać obrócenie werku z pozycji "na brzuchu" do pozycji "na plecach" i obserwacja różnic w wychyleniach balansu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wymianie kotwicy zegarek wrócił do normy ;) ale żeby było ciekawie to kotwica nie wykazuje oznak zużycia !!! Tego nie rozumiem jak to możliwe ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypuszczam, że ma źle wyregulowane palety. Moze ci się "omskła" podczas czyszczenia.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oglądałem ją wygląda jak nówka sztuka :)

alena jednej z palet widać szelak a na drugiej go brakuje może w trakcie czyszczenia zmieniłem połeżenie tej palety ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie o tym mówię :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wymianie kotwicy zegarek wrócił do normy ;) ale żeby było ciekawie to kotwica nie wykazuje oznak zużycia !!! Tego nie rozumiem jak to możliwe ?

Nic nowego, często się zdarza  taka niespodzianka że szelak zniknął i paleta została wbita. Należy pamiętać że to stare zegarki są i wiele przeszło naprawy gdzie wymiana  uszkodzonych palet byłą norma. wystarczy że któremuś mistrzowi zapomniało się  zabezpieczyć szelakiem i efekt taki jak na zdjęciu. o ile paleta  ciaśniej siedzi to zegarek będzie chodzić prawidłowo, ba nawet wytrzyma wstrząsy, jednak  przy " dobiciu " kotwicą przy ściąganiu regulatora  nie problem jest o przemieszczenie się palety w pozycji poziomej jak i pionowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.