Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

daniel2610

Jaeger-LeCoultre do garnituru - prośba o opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Przymierzam się do zakupu zegarka do garnituru tak w okolicach 30.000 PLN

Ogladałem IWC i JLC. Skłaniam się raczej w kierunku JLC:

Modele, które mnie interesują to:

- Master Hometime Aston Martin nr 162847N (chyba jak dla mnie najciekawszy)

- Master Dualtime nr 1628430

- Master Ultra Thin Reserve De Marche nr 1378420

- Master Control Date nr 1548420

- i ewentualnie Master Chronograph nr 1538420

Generalnie chciałem zegarek o średnicy koperty min 40mm, ale dwa z nich mające 39mm prezentują sie jak dla mnie ok.

Prośba o komentarze odnośnie ich werków, jakieś ciekawe uwagi.

Dzieki i pozdrawiam!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do garnituru, to etykieta każe nosić zegarek z małą kopertą srebrną/stalową, z białą tarczą, bez komplikacji i na czarnym pasku. Najodpowiedniejszy byłby Master Control Date z tych co zaproponowałeś.

Prezes w firmie Obibok Co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do garnituru, to etykieta każe nosić zegarek z małą kopertą srebrną/stalową, z białą tarczą, bez komplikacji i na czarnym pasku. Najodpowiedniejszy byłby Master Control Date z tych co zaproponowałeś.

Aż tak klasycznie klasyczny jak dla mnie być nie musi ;). Chronograph dodałem jako ewentualność, aczkolwiek do garnituru to już mi za bardzo nie pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż tak klasycznie klasyczny jak dla mnie być nie musi ;). Chronograph dodałem jako ewentualność, aczkolwiek do garnituru to już mi za bardzo nie pasuje.

Ale czemu to traktujesz jak nie przyjemność. Master pięknie wygląda :) Bez zbytecznych dodatków. A jak będziesz w garniturowym towarzystwie uświadomionym w sferze zegarmistrzowskiej to będą mniej krzywo patrzeć. Ale o gustach się nie dyskutuje ale w takim razie może nie koniecznie szukasz zegarka do garnituru, tylko po prostu eleganckiego?

Prezes w firmie Obibok Co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czemu to traktujesz jak nie przyjemność. Master pięknie wygląda :) Bez zbytecznych dodatków. A jak będziesz w garniturowym towarzystwie uświadomionym w sferze zegarmistrzowskiej to będą mniej krzywo patrzeć. Ale o gustach się nie dyskutuje ale w takim razie może nie koniecznie szukasz zegarka do garnituru, tylko po prostu eleganckiego?

Alez traktuję to jak przyjemność :), Master Date wyglada bardzo ladnie, zgadzam sie. Zreszta wszystkie ze wskazanych modeli mi sie podobaja. Mogę uściślić też, że nie jestem fanem garniturów, ale od czasu do czasu je zakładam i może faktycznie bardziej chodzi mi o zegarek elegancki, który będzie pasował do garnituru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam zakup JLC Master Control Ultra thin w stali, mam model z lat 70tych bodaj, mechanizm poza dodaniem niebieskich śrub się nie zmienił, K818, polecam. Spokojnie kupisz w granicach 6-18k pln w zależności od tego czy ma być nowy bądź używany oraz tego czy ma to być obecny model z wymienną tarczą i przeszklonym deklem czy też nie.

Bardzo cieniutki, zgrabnie zaprojektowany mechanizm, a poziom wykończenia porównywalny z Cal 1003 Vacheron'a, 2003 Piguet'a i 175/177 Patka(które, o ile się nie mylę, wszystkie bazują na tym samym mechaniźmie projektu JLC lub Frederic Piguet). Mam go od roku, trzyma czas bardzo dobrze, rezerwa chodu jest przyzwoita i nie sprawia żadnych problemów.

Dlaczego Ultra Thin? Ponieważ sprawdzi się zarówno jako zegarek wizytowy, biznesowy, jak i wieczorowy. Ponadto pozostanie Ci jeszcze kilkanaście tysięcy z budżetu, które możesz wydać na fajny sportowy zegarek lub spinki(polecam Victor Mayer lub Boucheron Quatre). Na przykład IWC Ingenieur ref. 322701(mechanizm inhouse, automat, fantastyczna bransoletka, wewnętrzna koperta antymagnetyczna, wysoka klasa wodoszczelności, pancerny).

Nie rozważałeś Reverso Grande 976 lub Reverso Thin w złocie lub Reverso Duoface w stali?

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za cenne uwagi. Mierzylem JLC ULTRA THIN, jest piekny i bardzo zgrabny, niestety  jak dla mnie zbyt delikatny(takie moje odczucie na nadgarstku). 

Kolejnych zegarków nie planuje,chociaz przed zakupem JLC tez nie planowałem :) ( tak już kupiłem JLC), wiec budżet chciałem w całości przeznaczyć na nowy zegarek.  

Wybór padł na JLC MASTER HOMETIME- jestem z niego bardzo zadowolony, musze sobie jeszcze tylko dokupić czarny pasek do kolekcji i  będę w 7-ym niebie :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo trafny wybór, gratuluje!

dla mnie zbyt delikatny(takie moje odczucie na nadgarstku). 

Fakt, ten obecnie produkowany ma bardzo drobne uszy, a właściwie ich odcinek łączący z kopertą.

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.