Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość norbie

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS  

129 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze takie coś zmalowałem, ale może zamiast perłowej tarczy to tak jak mówicie szarą ze szlifem słonecznym ? Tylko to przerasta moje możliwości graficzne :(

ny88.png

Tak jak pisalem wczesniej, wlasnie to jest idealny design. Bardzo bym chcial cos w tym stylu, nawet kosztem grubosci. Zreszta jezeli odrobine zmienic mu proporcje, tzn wiekszy zegarek a mniejsze uszy to by chyba az tak grubosc nie razila. Tylko jest jedno ale... nie chcemy kopiowac, a raczej sie inspirowac, a nie bardzo mam pomysl co mozna zmienic w tym projekcie.

Natomiast w przypadku kostki podarowalbym sobie wpisywanie kola w kwadrat, imo wyglada to srednio. Jednolita tarcza zdecydowanie bardziej do mnie przemawia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coś takiego jak powyżej to na pewno nie przejdzie. Można się inspirować ale nie rżnąć. Zmiana logo i kolorku to zdecydowanie za mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm :-)

v11.jpg

Lepszego wzorca nie znajdziemy , jako wroclawianin w pełni zgadzam sie z QV :)

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Altiplano jest piękne, ale jako całość. To znaczy razem z kopertą, tak cienką, że bałbym się mocniej zapiąć pasek. :)

Myślę, że proste przeniesienie wzoru na grubszą kopertę nie wyglądałoby dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek ja nie mysle o skopiowaniu tego wzoru 1:1 bo moze tak byc jak mówisz (chociaż 11mm nie brzmi strasznie) ale o samej koncepcji przesunietej dolnej sekundy która jest unikalna

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vratislavia jako nazwa pasuje lepiej niż nie jedna głupia nazwa jaką moglibyśmy wydumać na forum.

Mamy zegarek w stylistyce niemieckiego modernizmu nazwać VARSOVIA może ??

Wcale mi nie chodzi, żeby zegarek nazwać Varsovia... Już wolałbym raczej Piaski Luterskie  :D 

Ale jeszcze ze 2 zegarki z napisem Vratislavia - i wszyscy będą myśleli, że powstała nowa manufaktura...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, Panowie. Wczoraj trochę próbowaliśmy połączyć koło z kostką i niestety, ale wyszło to bardzo słabo. IMO, nie tędy droga. Podobnie, jak z naśladowaniem Nomosa z rezerwą chodu i kolorowych tarcz. Myślę, że powinniśmy skupić się na prostych formach (koperta okrągła albo kostka, indeksy i napisy w jednym kolorze, jeden kolor na tarczy itd.). Tylko dzięki temu będziemy w stanie uniknąć ryzyka, że gdzieś "popłyniemy" i zegarek będzie słaby.

Podsumowując, zgadzam się z przedmówcami, że powinniśmy iść w stronę przesuniętego sekundnika, przy jednoczesnym zachowaniu pozostałych elementów w bardzo uproszczonej formie (jednokolorowa tarcza, okrągła koperta, proste indeksy i wskazówki).

I za tym ponawiam pytanie, jakiej grubości zegarek powstałby, gdybyśmy zastosowali Mioytę?

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grubość około 11mm.

A czy można w niej mieć datę?

Jakby ją dać na godzinie 10:30 dla przeciwwagi sekundnika. Byłoby miodzio.

v11.jpg

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wstepne wyceny mechanizmu tego z najwyzszej gradacji miyoty. Czyli 9015.

Zegarek caly nie przekroczyl by dla forumowiczow 850zl. Czekam jeszcze na wycene chyba tanszej miyotki 8245.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry pomylka. Zle policzylem

kosztowalby max 750zl !!! Oczywiscie szafir, przeszklony dekiel , koperta na zamowienie i fajna tarcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za zegarek na miyocie? Jestem w szoku, cena po prostu za***ista.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest konkret, taka cena za forumowca pewnie jeszcze podwoi zainteresowanie wątkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki! Ciszej. A jeśli producent czyta to forum (w ramach handlowego szpiegostwa, co chyba jest teraz na topie) i podniesie cenę :P:D

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to ankieta, lista, wybór numerow i lecimy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym się różni najgorsza od najlepszej?

Tylko wyglądem? Dokładność chodu jest taka sama? Rezerwa chodu również?

A i najważniejsze. To automat. Ma dokręcanie? Wachnik nakręca w obie strony? Ma stop sekundę.

Pytam bo się na tym w ogóle nie znam. :(

I czy będzie data?

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym się różni najgorsza od najlepszej?

Tylko wyglądem? Dokładność chodu jest taka sama? Rezerwa chodu również?

A i najważniejsze. To automat. Ma dokręcanie? Wachnik nakręca w obie strony? Ma stop sekundę.

Pytam bo się na tym w ogóle nie znam. :(

I czy będzie data?

Ma wszystko o czym piszesz. To bezpośredni cios w ETA 2824-2 .

https://watchotaku.atlassian.net/wiki/display/swr/Miyota+9015

Z tymże tutaj tylko centralna sekunda jak w Ecie 2824.

Czekam jeszcze na wycenę Miyota 8245 z małą sekundą na 4tej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QV, a orientujesz się w cenie 9130? Byłaby data i rezerwa chodu, sekunda nadal centralna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QV, a orientujesz się w cenie 9130? Byłaby data i rezerwa chodu, sekunda nadal centralna.

Podoba Wam się rezerwa na 12tej ?? Gdyby było coś jeszcze na 6tej ( mała sekunda) to optycznie było by bardziej zrównoważone.

A może ten ostatni ( otworu na datę można nie robić, będzie symetryczniej ):

9series.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzyłem też na 9132, faktycznie datę można zakryć, choć akurat wskaźnik 24h nie ma dla mnie żadnego uzasadnienia (dla samej symetrii czy osiowości nie robiłbym mało użytecznej funkcji).

Co do tej rezerwy to myślę, że wszystko zależy od samego rysunku skali, delikatnie zrobiona raczej by krzywdy nie robiła. A może dałoby się ją ukryć jak w nomosie tangente, tzn nie robić do niej wskazówki, tylko okienko w tarczy? Nie wiem, pytam. Jakiś zgrabny patent na to mógłby wyglądać ekstra, i być przy tym minimalistyczny zgodnie z duchem bauhausu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i taka wersja rezerwy chodu nie byłaby kopią Nomosa… Ja jednak wciąż opowiadałbym się za prostym zegarkiem. Bez rezerwy chodu i pewnie bez daty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzyłem też na 9132, faktycznie datę można zakryć, choć akurat wskaźnik 24h nie ma dla mnie żadnego uzasadnienia (dla samej symetrii czy osiowości nie robiłbym mało użytecznej funkcji).

Co do tej rezerwy to myślę, że wszystko zależy od samego rysunku skali, delikatnie zrobiona raczej by krzywdy nie robiła. A może dałoby się ją ukryć jak w nomosie tangente, tzn nie robić do niej wskazówki, tylko okienko w tarczy? Nie wiem, pytam. Jakiś zgrabny patent na to mógłby wyglądać ekstra, i być przy tym minimalistyczny zgodnie z duchem bauhausu.

Niestety okienko w tarczy, podobnie jak polski datownik to ingerencja w sam mechanizm. Niestety nie do przeskoczenia w takim projekcie.

Przykład na to jak można delikatnie poprowadzić wskaźnik rezerwy dają nam najnowsze Nomosy. Jedna kreseczka, maluteńkie cyferki i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z kolei wolałbym z rezerwą chodu bo nie mam takiego zegarka :) Może na razie posprawdzac ceny i dostępnośc tych mechanizmów i to opisać ( ile jaki by mniej wiecej kosztował) a decyzje podejmie się jak bedzie projetk zegarka - tarczy zrobiony przez nas czy tych studentów. Zobaczy sie czy będzie data i gdzie, mała czy duża sukunda , rezerwa chodu i od tego, i ten projekt, który zyska akceptacje, siłą rzeczy wymusi wybór werku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę, że jak nie zacznę czegoś narzucać z góry to nigdy nic nie powstanie i będziemy się tak kręcić w kółko...

Demokracja tak, ale w ograniczonym zakresie :P

Na razie sonduje wasze preferencje i to co Wam się podoba...aby ulepić z tego jakąś zwycięską wizję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.