Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość norbie

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS  

129 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

1. Bo wtedy wskazówki muszą być inne niż w pozostałych modelach ( wyższy koszt )

2. Trzeba by je obrobić termicznie co różnie się kończy i znalezienie dobrego dostawcy nie jest proste.

3. Trochę już oklepane połączenie ;-)

Powiem szczerze, ze mi troche namieszali w glowie koledzy z ta czytelnoscia i chodzi mi teraz to po glowie. Jezeli bedzie trzeba zdecydowac na zegarek przed zobaczeniem sampla to bede mial zagwostke.

Odnosnie argumentow moje przemyslenia:

Ad1. Pytanie jakiego rzedu to bedzie wzrost

Ad2. To dobry argument, szczegolnie majac w pamieci projekt 303.

Ad3. Idac tym tokiem, niebieska tarcza tez jest dosc oklepana, jezeli druga nie jest czytelna, zostaje jeden projekt;)

Moze jednak warto miec w rezerwie projekt z niebieskimi wskazowkami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Precyzując. Oklepane jest połączenie białej tarczy z niebieskimi wskazówkami cieniutkimi w kontekście stylistyki Bauhaus. To miałem na myśli.

A ja nie chcę się podpisywać pod mało kreatywnymi projektami. Jak komuś się takie połączenie podoba...droga wolna na rynku jest pełno klonów ( Rodina itd ) które kopiują niemal 1:1 Stowę czy Nomosa.

Sampel przed zaliczkami się oczywiście pojawi! Nie wyobrażam sobie inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

A wskazówki i indeksy złote ?

Bez problemu, ale to już trzeba by nową ankietę robić. Poza tym złoto to zaprzeczenie idei Bauhausu.

NOMOS-Tangente-33-Karat-Weihnachtsuhr-53

Stalowa koperta, złote wskazówki, kremowa tarcza. Wyobraźmy sobie do tego złote indeksy zamiast cyfr i układ tarczy naszego forumowca. Mogłoby być ciekawie, choć niezbyt ortodoksyjnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie idźmy w złote indeksy i wskazówki. Nie pasuje to do stalowej koperty za bardzo.

Poczekajmy aż QV powie jaki będzie kolor tarczy w limitce. w pierwszej ankiecie  wygrywa nadal srebrny i dobrze. Jest to kolor uniwersalny i ze szlifem słonecznym będzie fajnie wyglądał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w pierwszej ankiecie  wygrywa nadal srebrny i dobrze.

Grafitowy nie srebrny :-), srebrne to będą wskazówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak go zwał tak go nazwał  :D

lekko ciemniejszy srebrny, wpadający w szary ( szlif słoneczkowy) (57 głosów [31.67%] - Zobacz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak go zwał tak go nazwał  :D

lekko ciemniejszy srebrny, wpadający w szary ( szlif słoneczkowy) (57 głosów [31.67%] - Zobacz)

Niom :-)

Na srebrnej tarczy srebrne wskazówki to nie był by dobry pomysł. Natomiast z grafitową komponuje się to znakomicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QV - ja słaby jestem z kolorów :)

Dla mnie "lekko ciemniejszy srebrny"  na tej tarczy to po prostu "szary metalik" :P

A tak na poważnie to IMO naprawdę najlepsza opcja na limitkę. Super uniwersalny - czyli w zamyśle bauhausu - prostota i funkcjonalność w 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niom :-)

Na srebrnej tarczy srebrne wskazówki to nie był by dobry pomysł. Natomiast z grafitową komponuje się to znakomicie.

Właśnie tak - grafitowa tarcza ze szlifem słoneczkowym, srebrne indeksy i wskazówki.

A drugi model, dla kontrastu, niebieska tarcza ze szlifem słoneczkowym i także srebrne indeksy oraz wskazówki.

Czego chcieć więcej ?

Chyba tylko tego, żeby QV nie kazał czekać do lata :angry:   :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie tak - grafitowa tarcza ze szlifem słoneczkowym, srebrne indeksy i wskazówki.

A drugi model, dla kontrastu, niebieska tarcza ze szlifem słoneczkowym i także srebrne indeksy oraz wskazówki.

Czego chcieć więcej ?

Chyba tylko tego, żeby QV nie kazał czekać do lata :angry:   :)

No właśnie tak sobie wymyśliłem  żeby zaproponować zamiast szlifu słonecznego - szlif (nie wiem jaka jest prawidłowa nazwa) pionowo - poziomy :D

Rzadko obecnie spotykany, bardziej bauhausowy IMO, no i daje super ciekawy efekt.

Przykład- tarcza podzielona  na godzinie  9-3 ale wyobraźcie sobie podział 12-6  :)

Kto widział na żywo Poljota 55g to wie o czym mówię :wub:

post-47356-0-71239000-1386464490_thumb.jpg

Edit

Oczywiście warunkiem jest tarcza inna niż biała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Zdecydowanie jestem przeciwny. Generalnie nie rozumiem z jakiego powodu pomimo wyboru konkretnych, moim zdaniem trafionych 3 projektów dumamy nad wszystkimi kwestiamii od poczatku. Koperta, kolor tarczy, wskazówki, szlif... Konkretnie do sugesti rk7000, wydaje mi się że "pionowy" szlif słoneczny 12-6 nie będzie pasował do tego projektu. Pierwsze co przyszło mi do głowy...

post-27944-0-35485900-1386492200_thumb.jpg

www.hollywood.com

Ivory... Nie idźmy ta drogą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to sugestia, aby zrobić czekoladową tarczę?  :P

"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Afroamerykańską, rasisto. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Zdecydowanie nie, ale... teraz jak najbardziej:

post-27944-0-03345800-1386503052.jpg

sportsillustrated.cnn

biorę taki wariant "w ciemno" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konkretnie do sugesti rk7000, wydaje mi się że "pionowy" szlif słoneczny 12-6 nie będzie pasował do tego projektu. Pierwsze co przyszło mi do głowy...

attachicon.gif1665472.jpg

www.hollywood.com

Ivory... Nie idźmy ta drogą.

Niestety ale kompletnie nie rozumiem porównania.

Co to jest "pionowy szlif słoneczny"???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Racja szlif pionowy, słoneczny dodałem od czapy... A skojarzenie, nie tabliczka mnożenia, nie trzeba rozumieć, tak mi sie skojarzyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Poljot jest zegarkiem sportowym. Takie szlify to fajny pomysl ale nie w eleganckim zegarku. Kazde dodatkowe udziwnienie mu zaszkodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

taki se w ogóle  ;)

A tak w ogóle, to jeżeli przedstawiane w ramach projektu różne pomysły ani Cię za bardzo nie ziębią, ani nie grzeją, a sam niczego pozytywnego do projektu nie wnosisz, to może szkoda Twojego czasu na pisanie w niniejszym temacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

norbie przepraszam jak Cię moja odpowiedź w jakikolwiek  sposób uraziła nie miałem tego zamiaru. A mówiąc że kolor kremowy  tarczy ze złotymi wskazówkami i indekasami jest taki se to imo tylko moje zdanie  ;) i wolałbym aby projekt raczej nie szedł w tym kierunku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

W ankiecie nr 2 dużą popularnością cieszy się biała tarcza. Wybór białej tarczy wg mnie wynika z dość zachowawczej postawy głosujących, dla których zegarek właśnie z taką tarczą jest klasycznie elegancki.

Pierwotne założenie projektu było, jak pamiętamy, nieco inne. Zegarek powinien być elegancki, ale i nowatorski, co ma oczywiście uzasadnienie w ideach bauhausu.

I sądzę, że dlatego QV zaproponował nam nowoczesny mechanizm Miyoty pozwalający na zaprojektowanie niebanalnej tarczy ze wskazaniem rezerwy chodu na 12 i datą na 6. Dodatkową zaletą mechanizmu jest jego niewielka grubość, dzięki czemu można go zmieścić w bardzo eleganckiej i funkcjonalnej kopercie w typie nomosowskiego Oriona.

Posiadając takie "serce" zegarka i świetną kopertę warto przemyśleć jeszcze kolor tarczy, aby zegarek, jako całościowy projekt, nienachalnie i w bauhausowym stylu ;) przełamywał konwenanse, a przy tym nic nie tracił ze swojej elegancji.

Dlatego do mnie najbardziej przemawia srebrno-szara tarcza jako lepsza alternatywa dla białej. Na drugim miejscu jest niebieska, idealna na relaksujące wieczory :).

A propozycja kremowej tarczy ze złotymi wskazówkami i indeksami była tylko kolejnym pomysłem, który miał przypomnieć, że elegancja zegarków nie kończy się na bieli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z kolega wyzej. Nawet pare dni temu, po przemysleniu wszystkich opcji, zmienilem moj glos w ankiecie. Grafitowa tarcza ze szlifem sloneczkowym i polerowane indeksy i wskazowki beda bardziej eleganckie niz biala tarcza z polerowanymi dodatkami.

Rowniez uwazam, ze grafit i granat to najlepsze rozwiazania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.