Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość norbie

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS  

129 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Podoba Wam się rezerwa na 12tej ?? Gdyby było coś jeszcze na 6tej ( mała sekunda) to optycznie było by bardziej zrównoważone.

A może ten ostatni ( otworu na datę można nie robić, będzie symetryczniej ):

9series.jpg

Przedostatni jest idealny.

Rezerwa na górze i data na dole. Miód.

...Co do tej rezerwy to myślę, że wszystko zależy od samego rysunku skali, delikatnie zrobiona raczej by krzywdy nie robiła... Jakiś zgrabny patent na to mógłby wyglądać ekstra, i być przy tym minimalistyczny zgodnie z duchem bauhausu.

Dobrze mówi. Polać Mu.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może inaczej. Jeżeli studenci mają robic projekt do niech zrobią kilka. Podrzuć im temat, określ, że ma byc cos z datą i bez, z mała i cntralna sekundą, coś z rezerwą chodu. Jak bysmy kilka widzieli to pewnie łatwiej byloby coś z tego wybrać bo inaczej to nie wiem czy dojdziemy do porozumienia tyle jest tych propozycji. No chyba, że rzeczywiście odgórnie narzucisz pewne roziwązania. Ale to ma plusy i minusy.

Plus bo jest szansa na realizacje projektu a nie wieczne dywagacje czego chcemy. Minus - bo nie będzie to zegarek formuowy w sensie, że "zaprojektowany" przez większośc w ramach dyskusji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może coś w takim klimacie na Seagullu ST25 (znany z Parnis Portuguese) ?

NOMOS-Lambda-Weissgold.jpg

+1 brałbym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje skromne zdanie jest takie - koniecznie idźmy po Miyotę i nie cofajmy się do mechanizmów chińskich.

Co do samego wyglądu zegarka to delikatny wskaźnik rezerwy chodu na 12, data na 6 i wtedy można się zastanowić czy centralna sekunda jest potrzebna.

Jeżeli nie da się zrobić daty na 6 to może gdzieś lekko powyżej zrobić napisy? ;)

Co do tej drugiej opcji to nie wiem :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będziemy szli w Chińskie werki na razie. Nie chcę potem zwrotów i kłopotów. W Parnisach niestety zdarzały się problemy, trochę loteria.

Sami Chińczycy mnie przestrzegają, że znacznie większy odsetek mechanizmów jest wadliwy niż w przypadku Miyoty.

Jak zdecyduję się kiedyś na rozkładanie i smarowanie chińskich werków ( poprawianie fabryki ) to wtedy może ta opcja stanie się sensowna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słusznie. Z chińskimi to wciąż jest loteria.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QV a czy możesz się dowiedzieć jaka cena za 9130?

Ten mechanizm da rezerwę na 12 i datę na 6

Edit

Może ktoś chce zerknąć

http://www.citizen.co.jp/miyota_mvt/9015/spec.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QV a czy możesz się dowiedzieć jaka cena za 9130?

Ten mechanizm da rezerwę na 12 i datę na 6

No pewnie trochę droższy. Pewnei z ty mechanizmem zegarek będzie kosztował np. 800zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że w cenie do 900 zł to możemy spokojnie sobie kombinować, i tak założenie było że do 1000zł. Oczywiście jest to moje zdanie. Różnica między 750 a 800 to przy zegarku na Miyocie 9xxx jest żadna a delikatna rezerw chodu byłaby mile widziana :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak uważam, dltego poruszjąc sie w kwocie do 1k zróbmy kilka wizualizacji, z i bez dat, sekundy, rezerwy i zabczymy co zyska najwiekszy poklask :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się nazywała ta Miyota z małą sekundą? Przyjrzałbym się jej specyfikacji dla porównania z tymi 9xxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się nazywała ta Miyota z małą sekundą? Przyjrzałbym się jej specyfikacji dla porównania z tymi 9xxx

9132 tylko że ma jeszcze datę na 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na miyocie bardzo fajna opcja jeśli ma być extra wykończona, bo taka surowa jest "be" :) Coś jeszcze pokombinuje jak będę miał czas. Tylko mi powiedzćie czy kombinować coś kwadratowego czy okrągłego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie najważniejsze jest dziś to że z Chin wróciliśmy do Japonii :D

Wczoraj to tak średnio mi się podobało ;)

QV może mógłbyś zapytać jeszcze o dostępność innych werków niż 9015?

No i może już wystarczy "gdybania" ponieważ mam wrażenie że ilu nas się wypowiada tyle jest pomysłów na zegarek :unsure:

Ja przy Miyocie wchodzę w ciemno bez względu na kaliber pod warunkiem że nie będzie to jakieś maleństwo 35mm W takim wypadku "się zobaczy"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeee, jak 38mm to ja z góry odpadam bez względu na wygląd zegarka :(

Twój wybór :-) i myślę, że brak doświadczenia. Miałeś zegarki bez lunety , szczególnie Vintage ??

Ja miałem, i 36mm wyglądał jak 40mm. Jak zrobisz zegarek bez lunety 40mm to bedzie wyglądał jak 44mm optycznie.

Optykę robi wielkość tarczy to ona odpowiada za odczucie rozmiaru.

Poza tym my tutaj robimy elegancki zegarek a nie sportowy.

Dla mnie nawet klubowa stowa Antea była za duża, miała 40mm z tego co pamiętam i nie najlepiej leżała na nadgarstkach średnich czyli takich jak ja mam 17,5cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Sam noszę od 47 mm przez 44 mm, 42 mm, 40 mm, aż po 39 mm (żadnych vintage'ow), a mimo to uważam, ze brakuje mi czegoś właśnie w 38 mm do eleganckiego stroju i wąskich mankietów.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też byłbym za 40mm i myślę że lunety takiej jak  Zenith zrobił to Chińczyk nie zrobi,

Druga sprawa że jak będzie kostka to 38 mm będzie super :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem, może macie i rację. Zegarka vintage nie miałem ale odkąd zacząłem nosić w rozm. 40-43 mm te mniejsze jakoś mnie irytowały na reku i je posprzedawałem. Po prostu przyzywczaiłem sie do większych. Ciekawe jaki zegarek współczesny w takim rozmiarze najlepiej przymierzyć aby mniej więcej chociaż oddawał wielkość i proporcje tego projektowanego aby przekonać sie jak to będzie leżąło na łapie ?

Jakiś czas temu mieryzłem Longinesa Heritage,

http://www.jubitom.pl/towary,Zegarek-LONGINES-Conquest-Heritage-L1-645-4-52-4,19033,1

który ma 40mm ale jest cienki i też mnie denerwowało, że nie czuję go na ręku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bójcie się, sam nie lubię za małych zegarków więc nic takiego nie powstanie.

Poza tym mechanizmy Miyota są robione pod małe zegarki. Im większa koperta tym gorzej prezentuje się rozmieszczenie komplikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też byłbym za 40mm i myślę że lunety takiej jak  Zenith zrobił to Chińczyk nie zrobi,

Druga sprawa że jak będzie kostka to 38 mm będzie super :)

Kostka 38mm to nie mam nic przeciwko, pisałem o okrąglym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.