Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

eye_lip

Archimede Pilot Chronograph

Rekomendowane odpowiedzi

Wybacz Krellu' date=' ale troche mnie bawi Twoje swiete oburzenie. Moze jednak az tak bardzo serio nie podchodze do kwestii zegarkow i nie rozumiem Twojego punktu widzenia? A moze rozumiem Twoje zachowanie zbyt dobrze?

Pozrawiam. Borys.[/quote']

Taki już ze mnie zegarkowy freak :wink:. Są na tym forum tacy, którzy oburzają się na podróby, a ja do podróbki zegarków przeważnie traktuję dość obojętnie. Cenię sobie te firmy, które porafią wybić się ponad przeciętność i zaoferować coś więcej niż tylko naśladownictwo. Niestety, Archimede do tych marek się nie zalicza.[/quote

Pozostanmy przy swoim i rozstanmy sie w pokoju.

Pozdrawiam Borys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jeszcze trochę na temat, tytułem przypomnienia :D :

Pięć pierwszych B-uhrów:

http://www.qahill.com/tz/b-uhr/b-uhr.html

IWC było tylko jednym z nich.

Tu parę wiadomości o Archimede i przy okazji o historii B-uhrów:

http://forums.timezone.com/index.php?t=msg...d=0#msg_1250252

Przyznawanie IWC wyłączności na tego typu design jest małym nadużyciem.

Archimede to firma niemiecka i nie widzę nic dziwnego w tym że produkuje zegarek odwołujący się wprost do historii niemieckich (czy jak kto woli - hitlerowskich) sił zbrojnych.

czytałem kilka opinii o tym zegarku, kilka recenzji i dyskusji w necie... nikt nawet nie zająknął się że jest to plagiat czegokolwiek... nawiązanie, odwoływanie się do historii - owszem.

Fakt, na forum IWC nie wchodziłem.... :)

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Archimede to firma niemiecka

A dokładniej druga oprócz Limes marka starej niemieckiej firmy produkującej wysokiej jakości koperty - Ickler GmbH

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie to zacna firma o arystokratycznej ( choc teutonskiej) prowiencji. Cena jest naprawde zachecajaca, ile kosztuje automat, zamieszczony na zdjeciu powyzej?

Krellu- zawiodlem sie na Twojej wiedzy! O maly wlos bym Ci uwierzyl.

Wrodzona upartosc pozwolila mi pozostac przy swoim zdaniu i doczekac sie odsieczy. Kawaleria przybyla na czas!

Pozdrawiam. Borys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Krellu- zawiodlem sie na Twojej wiedzy! O maly wlos bym Ci uwierzyl. Wrodzona upartosc pozwolila mi pozostac przy swoim zdaniu i doczekac sie odsieczy. Kawaleria przybyla na czas!

Pozdrawiam. Borys.

Nie ma to jak czytanie ze zrozumieniem. Przecież pisałem wyżej, że mam świadomość tego, iż zegarki typu Pilot, mają ściśle określony design. Ale w ramach tego designu można dać też coś od siebie. Na potwierdzenie tych słów podałem też kilka modeli zegarków różniących się istotnie od siebie. Historia zegarka IWC dla pilotów, sięga okresu II wojny światowej. Firma IWC była jedną z pierwszych, które wykonały czasomierz spełniający określone wymogi charakterystyczne dla tego typu zegarków. Archimede do nich się nie zaliczało tylko obecnie nawiązuje do dawnych czasów. Problem polega tylko na tym, że Neuro podał link do zegarka, którego ten wątek nie dotyczy :?. Ładnie tak manipulować :?:. Ja przyczepiłem się do modelu z chronografem czego kolega Neuro dostrzec nie chciał i sprowadził dyskusję na poziom ogólny. Oczywiście wiem, że Archimede to firma niemiecka, ale daleko im do A.L&S. Takie zegarki jak ten zaprezentowany w tym wątku, IWC wykonało już znacznie wcześniej. W tym kontekście, design Archimede jest mocno wtórny, a zegarek wyraźnie jest wzorowany na modelach IWC z chronografem. Trzeba się bardzo postarać żeby tego nie zauważyć. Ja cały czas piszę o zegarku zaprezentowanym przez Filipa (na pierwszej stronie). Tak więc ta Twoja odsiecz Borys, to jacyć błędni rycerze :wink:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym zauwazyc, ze Krell poddal swej ocenie firme i ma do tego wszelkie prawo, a Ty Borysie zaczepiles go personalnie.

Ceny sa rewelacyjne, zwlaszcza standardowego - 345$! chrono - 875$

W moich oczach firma zasluguje na szacunek, poniewaz oferuje naprawde piekny, klasyczny zegarek ze sprawdzonym mechanizmem za niewielkie pieniadze, a jak napisal pcichosz tutaj jakosci tez nie mozna nic zarzucic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Problem polega tylko na tym, że Neuro podał link do zegarka, którego ten wątek nie dotyczy :?. Ładnie tak manipulować :?:. Ja przyczepiłem się do modelu z chronografem czego kolega Neuro dostrzec nie chciał i sprowadził dyskusję na poziom ogólny.

Mariusz, napisałeś:

Kopiarka Archimede znów działa
,

kolejny raz Archimede zżyna z IWC

uzywając określeń "znów" i "kolejny raz" co miałeś na myśli?

Tten chrono jest zrobiony w stylu B-uhra, czyli przede wszystkim nawiązuje do historii niemieckich sił zbrojnych. Jeśli IWC było jedną z firm, które tą historię tworzyło - super. Nikt im tego nie odmawia. Tylko moim zdaniem to nie jest powód żeby stawiać ją jako jedynie słuszny prawzór i sprowadzać firmę odwołującą się do tej stylistyki do poziomu plagiatora czy wręcz producenta podrób. A to właśnie robisz:

tego samego powodu dla którego nie ścigają producentów podrób. Po prostu, żadna to dla nich konkurencja

dopatrzyłem się w tym zegarku czegoś co można określić następującym słowem - plagiat. A plagiat jest zjawiskiem równie nagannym jak wykonanie podróby

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znów ten sam temat? a więc z tej okazji dziś zakładam Poljota Aviatora.

a Archimede podoba mi się!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chcialbym zauwazyc, ze Krell poddal swej ocenie firme i ma do tego wszelkie prawo, a Ty Borysie zaczepiles go personalnie.

Ceny sa rewelacyjne, zwlaszcza standardowego - 345$! chrono - 875$

W moich oczach firma zasluguje na szacunek, poniewaz oferuje naprawde piekny, klasyczny zegarek ze sprawdzonym mechanizmem za niewielkie pieniadze, a jak napisal pcichosz tutaj jakosci tez nie mozna nic zarzucic.

Jak kolego mozna kogos zaczepic niepersonalnie? Mam zaczepic firme archimede, czy IWC?

O cenie i jakosci mechanizmu pisalem trzy razy wiec i o wielu innych problemach zwiazanych z "kopiowaniem wzorcow", skoro powtarzasz moje argumenty to nie jest tak zle z ta "personalna napascia". :D

Skad ta polityczna poprawniosc? :) Wkrotce zakazana zostanie jakakolwiek forma sporu.

Panowie w najlepszych towarzystach dialogi bywaly ostre, ciete i szalenie zlosliwe ( nawet i przede wszystkim w srodowiskach uniwersyteckich- i to tych najznamienitszych). W srodowiskach literacko artystycznych spory przybieraly forme barokowego spektaklu. To jedna z wielu form prowadzenia dialogu.

Jezyk Krella jest nieslychanie zywy i emocjonalny ( ach te wszystkie pastowania butow) bardzo mi sie podoba, ale narzuca z gory forme odpowiedzi. Ta nie moze byc niemrawa i politycznie poprawna.

Moze ostatecznie jakos wytlumaczylem sie kolegom.

Pozdrawiam. Borys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
uzywając określeń "znów" i "kolejny raz" co miałeś na myśli?

Tten chrono jest zrobiony w stylu B-uhra, czyli przede wszystkim nawiązuje do historii niemieckich sił zbrojnych. Jeśli IWC było jedną z firm, które tą historię tworzyło - super. Nikt im tego nie odmawia. Tylko moim zdaniem to nie jest powód żeby stawiać ją jako jedynie słuszny prawzór i sprowadzać firmę odwołującą się do tej stylistyki do poziomu plagiatora czy wręcz producenta podrób.

Zegarki z lat 40'tych zdecydowanie różniły się od współczesnych modeli "lotników" z chronografem. Ten chrono Archimede jest wtórny (w stosunku do klasycznych modeli IWC), a świadczy to tylko o tym, że firmie nie chciało się popracować nad czymś co mołoby ją wyróżnić. Poniższy Spitfire to też "lotnik"...

post-0-0-94305700-1330633870.jpg

Ale na takie podejście do tworzenia zegarków, Archimede najwyraźniej nie stać dlatego jest i pozostanie przeciętną firmą.

PS. A producenci podrób są lepsi od Archimede, bo Ci przynajmniej nie ściemniają, że ściemniają, a Archimede ściemnia, że nie ściemnia :twisted: :wink:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.