tees 0 #1 Napisano 27 Listopada 2013 Witam. Bardzo podoba mi się ten Edox i chciałbym go kupić. Ale nie mogę zdobyć żadnych informacji na temat tego modelu. Jak się nazywa, w jakich latach był produkowany? Ile mogę za niego maksymalnie zapłacić c.a.?Czy to w ogóle Edox czy podróba? Średnica zegarka to 33 mm. Bardzo proszę o pomoc. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
msokol19 133 #2 Napisano 27 Listopada 2013 Nie spotkałem się z podróbkami Edoxa. To jakaś stara seria, ciężko będzie namierzyć model, serię itd. Może ktoś na forum dysponuje jakimś starym katalogiem. Marka jest dostępna tylko w Salonach Apartu, więc rynek jest ograniczony. I jeśli chodzi o wielkość - to jest bardzo mały, jak na dzisiejsze standardy - 33 mm to rozmiar damski, choć i na męskich rękach można takie zobaczyć, zwłaszcza klasyki.Co do ceny - regulamin który zaakceptowałeś rejestrując się, zabrania wyceniania zegarków. Ogólnie mówiąc zegarki kwarcowe nie trzymają ceny z biegiem czasu, jak zegarki mechaniczne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tees 0 #3 Napisano 27 Listopada 2013 Zainteresowała mnie długa i ciekawa historia firmy Edox.Dlatego też postanowiłem zakupić jeden z jej produktów. Wydaje mi się że firma ta jest niedoceniana na tym forum a niektóre opiniesą wręcz irracjonalnie subiektywne i napisane ze złą intencją. Ale mimo wszystko liczę na pomoc, może jednak ktoś z forumowiczów lubi Edox'yi natknął się na ten zegarek. Proszę o wszelkie informacje. mskol, Niezbyt dobrze świadczy o tym zegarku to że nie ma żadnych zdjęć w necie. A szukając informacji natknąłęm się na coś takiego: http://www.imitationextreme.com i dlatego pomyślałem że może to być podróbka. Dzięki za rozwianie wątpliwości. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lexxus 64 #4 Napisano 27 Listopada 2013 Edox właściwie nie jest tu na forum w żaden sposób traktowany , bo nie poświęca się mu zbyt dużo uwagi ani pozytywnej ani negatywnej , sam mam kwarcowego edoxa od 2008 roku i jestem z niego bardzo zadowolony.Porządny zegarek , bardzo pięknie i wykonany z dbaością o detale , jakość wykonania nie odbiega moim zdaniem od dużo bardziej prestiżowych i droższych marek .Porównanie mojego Edoxa C1 z zakupionym w tym roku Longinesem Conquestem (również quartz) wypada moim zdaniem na korzyść Edoxa... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tees 0 #5 Napisano 27 Listopada 2013 Szukając informacji o "moim" Quartzu na forach europejskich znalazłem dużo wpisów z uznaniem traktujących firmę i zegarki Edox. Twoja opinia też to potwierdza. Tylko o "moim" kandydacie nie znalazłem nic... A może ktoś coś wie... A ta klepsydra w logo ... przepiękna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 29482 #6 Napisano 27 Listopada 2013 Zainteresowała mnie długa i ciekawa historia firmy Edox.Dlatego też postanowiłem zakupić jeden z jej produktów. Wydaje mi się że firma ta jest niedoceniana na tym forum a niektóre opiniesą wręcz irracjonalnie subiektywne i napisane ze złą intencją. Ale mimo wszystko liczę na pomoc, może jednak ktoś z forumowiczów lubi Edox'yi natknął się na ten zegarek. Proszę o wszelkie informacje. Irracjonalnie subiektywne? Naprawdę dobrze Ci ta fraza brzmi? Ale już od tego abstrahując. To zwykły garniturowy kwarcyk w małym męskim rozmiarze (na chudej łapie będzie ok, ale dla tęższej/mocniej zbudowanej osoby takie zegareczki chyba odpadają), w środku pewnie siedzi ETA na 7 kamieniach (albo 6?). Porządny kwarcowy mechanizm opakowany w złoconą kopertę. Wykonanie pewnie dobre, bo czemu ma być złe? Wiele znanych marek produkowało takie zegarki. Wszystkie płaskie, z ETĄ w środku, cieniutkie, niewielkie, z malutką koronką. Więc jeśli zafascynowała Cię historia firmy, to może pomyśl o jakimś starszym, mechanicznym zegarku?A jak ten Ci się po prostu podoba, to powinien być ok, jeśli nikt nie zrobił podmianki mechanizmu (ale te tańsze są z reguły grubsze, więc mała szansa).Za ile? Ciężko mi ocenić. Ja bym więcej niż 2-2,5 stówy nie dał, bo ani ten zegarek ani ta marka mnie nie grzeje. Kwestia gustu. Irracjonalnie obiektywnie: wiele warte to to nie jest . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tees 0 #7 Napisano 1 Grudnia 2013 Właśnie taka kwota wchodzi w grę. Biorę go Bardzo dziękuję za informacje i sugestie. Na mnie największe wrażenie robi Edox Geoscope. I może kiedyś... "Irracjonalnie subiektywne" to moja gradacja subiektywności Po prostu oglądałem te zegarki w sklepie i niektóre wpisy np. na temat ich wykonania są ewidentnie wprowadzające w błąd. Pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 29482 #8 Napisano 1 Grudnia 2013 To raczej irracjonalnie negatywne, co najwyżej .Ale spoko, mam nadzieję, że będziesz z tego kwarca zadowolony.Pozdrawiam, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DUBHEAD 36 #9 Napisano 1 Grudnia 2013 O Edoxie na forum się nie pisze za bardzo bo i w sumie nie ma o czym, spora część kolekcji to kwarce, design to rzecz osobista, jednemu się podoba, drugiemu nie. Współczesne zegarki za bardzo mnie nie interesują, można nawet powiedzieć, że w ogóle, za to modele vintage - ciekawe, zwłaszcza diver'y, Hydro Sub, Hydrostar, Delfin, świetne zegarki jak dla mnie, Hydrostar'a miałem, jedyna jego wada to rozmiar, jak na diver'a trochę przymały, ale i tak był świetny. Warto też powiedzieć, że te stare nurki są dosyć trudne do zdobycia (w dobrym stanie). 0 ile by nie było to i tak jest za mało... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 735 #10 Napisano 1 Grudnia 2013 może poszukać cieniutkiego edoxa - 5,7 mm, coś jak to:http://allegro.pl/edox-les-bemonts-idealny-polecam-i3762008032.html kwarc ale w jakimś stopniu "szczególny" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 29482 #11 Napisano 1 Grudnia 2013 Myślisz, że ten "omawiany w temacie" jest wiele grubszy? Tego typu garniakowce zazwyczaj są płaściutkie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tees 0 #12 Napisano 1 Grudnia 2013 może poszukać cieniutkiego edoxa - 5,7 mm, coś jak to:http://allegro.pl/edox-les-bemonts-idealny-polecam-i3762008032.html kwarc ale w jakimś stopniu "szczególny"Ten jest też ładny i nie jest taki tajemniczy jak ten "mój" model. Dzięki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tees 0 #13 Napisano 1 Grudnia 2013 O Edoxie na forum się nie pisze za bardzo bo i w sumie nie ma o czym, spora część kolekcji to kwarce, design to rzecz osobista, jednemu się podoba, drugiemu nie. Współczesne zegarki za bardzo mnie nie interesują, można nawet powiedzieć, że w ogóle, za to modele vintage - ciekawe, zwłaszcza diver'y, Hydro Sub, Hydrostar, Delfin, świetne zegarki jak dla mnie, Hydrostar'a miałem, jedyna jego wada to rozmiar, jak na diver'a trochę przymały, ale i tak był świetny. Warto też powiedzieć, że te stare nurki są dosyć trudne do zdobycia (w dobrym stanie).Ja też preferuję starsze zegarki ale najlepiej bardzo czytelne i proste ... no chyba że Geoscope lub niektóre Delfiny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tees 0 #14 Napisano 11 Grudnia 2013 Witam, Wszystko się zgadza. Dobrze wykonany, bardzo płaski bo ok. 5mm, 7 kamieni. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lexxus 64 #15 Napisano 11 Grudnia 2013 W środku chyba ten sam mechanizm który napędza kwarcową Omegę cal 1538... a przynajmniej dość podobny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 29482 #16 Napisano 11 Grudnia 2013 Tak jak myślałem, to jest ETA, nawet numer modelu widać na zdjęciu: 955.414Niech się nosi! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach