Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

gehaazi

Typy kopert

Rekomendowane odpowiedzi

W opisach zegarków często widzę nazwy kopert np.krab, telewizorek czy kostka.Czy są to nazwy usankcjonowane w sztuce zegarmistrzowskiej czy tylko takie kolokwializmy?

Jest jakiś katalog typów kopert?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołożę do temata swe pińć drobnych, :)

albowiem ciekawi mnie co za firma wykonała "pudełko" ;)  

do mego czasomierza?

I to w 9-cio karatnym zołotom. :blink:

Napis na niej to:

litery SCW obwiedzione trój rożną koroną.

Może ktoś coś wie lub słyszał,

to niech mi pojaśni,

proszę. :D

Tak więc może nie tylko katalog typów kopert ale też producentów tychże.

Określenie krab powstało chyba w raz z nastaniem stylu Art Deco. Myślę, że i termin kostka wywodzi się z tego okresu.

Natomiast telewizorek to "produkt" późniejszy mający swe początki wraz z ekspansją TV i pewnym podobieństwem wzornictwa do odbiorników telewizyjnych.  

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Wrzuce kilka zdań z tym co wiem. 

Określenia które podałeś są raczej kolokwializmami, które utarły się w branży i wśród zegarkowych pasionatów. Wynika to prawdopodobnie z wygody stosowania takich nazw, bo krócej jest powiedzieć/napisać "kostka", niż "koperta prostokątna". Dlatego myślę, że koperty które pokazałeś powyżej, również będą określone jako kostka - bez specjalnego wyrózniania innymi nazwami czy określeniami.

Ale są określenia, usankcjonowane w sztuce zegarmistrzowskiej - na przykłąd koperta typu Tonneau :

H36415535.jpg

Ale nazwa ta też wzieła sie z porównania do ksztaltu beczki (Tonneau w języku francuskim, to własnie beczka).

Co do katalogu - nigdy nie natknąłem się na jakieś zestawienie typów kopert. Myślę, że wiele tego typu nazw powstaje na zasadzie pierwszego skojarzenia, a potem to juz zależy od tego czy osoba mająca to skojarzenie podzieli się nim z innymi i czy innym spodoba się ono na tyle, że sami takiego określenia zaczną używać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale mi krab się kojarzy z pieczonym kurczakiem.

Naprawdę ;):) ?

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.