Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mario_014

Zenith Grand Prix Paris 1900 Info o zegarku

Rekomendowane odpowiedzi

proszę o jakiekolwiek informację na temat zegarka 

Mam zamiar oddać go do odrestaurowania nie wiem czy gra będzie warta świeczki ponieważ nie jest na chodzie nie można go nakręcać brakuje wskazówki od sekundnika i w tylnej klapce ktoś "niechcąco" zrobił wentylację,a potem to zanitował :)

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za jakiekolwiek informację.

post-68509-0-75995400-1389291178.jpg

post-68509-0-91980800-1389291205.jpg

post-68509-0-11120100-1389291233.jpg

post-68509-0-15582400-1389291271.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkryta męska kieszonka z lat ca 20-tych na którejś wersji werku 18.28

Stan rzeczywiście nie jest najlepszy (choć z tych fotek trudno ocenić), ale zadbać o niego warto. Zawsze to Zenith ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek ten u mnie w rodzinie jest od długiego czasu. Kiedyś nawet mój nieżyjący już ojczulek próbował coś z nim zrobić zanosząc do miejscowego zegarmistrza ,ale widać , że nie bardzo w "tamtych" czasach można było coś porządnie zrobić.

Może teraz coś się uda z tym zrobić.

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź.

Jakby ktoś miał jeszcze jakieś informację ,byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam.

Wysłane z mojego LG-P700 za pomocą Tapatalk 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak będą jakieś postępy to postaram się dać znać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jak będą jakieś postępy to postaram się dać znać :)

Dziś odwiedziłem zegarmistrza i stwierdził, że jednak nie ma sensu naprawiać Zenitha :(

Szkoda ,że okazał się w tak kiepskim stanie.

Wysłane z mojego LG-P700 za pomocą Tapatalk 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś odwiedziłem zegarmistrza i stwierdził, że jednak nie ma sensu naprawiać Zenitha :(

Szkoda ,że okazał się w tak kiepskim stanie.

A co mu konkretnie jest?

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie nie przekażę co powiedział ponieważ na sprawach technicznych się nie znam, ale stan łożysk podobno kiepski, urwany naciąg, urwany sekundnik, zniszczona tarcza i dziura w kopercie.

Powiedział żebym sobie trzymał jako przedmiot sentymentalny, bo jako zegarek to już wrak.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z powodów sentymentalnych ludzie naprawiają zegarki w o wiele gorszym stanie.

Takie werki pojawiają się na aukcjach, można za stosunkowo niewielkie pieniądze dorwać jakiegoś trupka na przeszczepy organów, o ile to naprawdę konieczne. Mam spore zaufanie do starych kieszonek Zenitha i jakoś wątpię że to taki kompletny wrak. Tarcza to chyba porcelanka - można ją ładnie umyć. Jest tam odprysk, ale da się go załatać. Ideał to nie będzie, ale ludzie naprawiali gorsze rzeczy, a sprawny zegarek daje o wiele więcej radości niż trup w szufladzie.

Nie szalałbym za bardzo z tymi renowacjami. Doprowadzić do stanu używalności i już.

Te wszystkie zabiegi mogą kosztować tyle ile ten zegarek jest wart, decyzja należy do Ciebie.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narfas masz pewnie rację.

Nie zajmuję się zegarkami i nie jestem w tym temacie zbytnio obeznany, ale muszę się przyznać, że dzisiaj rozebrałem Zenitha i na mój prosty rozum sprężyna naciągu jest zerwana lub spadła z jakiegoś mocowania (nie mam pojęcia jak to jest tam zbudowane w środku tego kółka zębatego).

Udało mi się ruszyć naciąg i to już fajnie chodzi.

Delikatnie naciskając na zębatkę zegarek ruszył :) ... jaki to przyjemny dźwięk to cykanie ,aż mi się gęba śmieje jak to piszę.

Później nawet udało mi się wszystko do kupy poskładać i stwierdzam ,że robota troszkę poszła do przodu :).

Ubytek w cyferblacie też trochę podretuszowałem kropelką farby olejnej, która ładnie go wypełniła :).

Postanowiłem, że narazie uderzę do innego zegarmistrza z zamiarem tylko uruchomienia zegarka bez zbędnych renowacji.

Zobaczymy co wyjdzie.

Dziękuję za zainteresowaniem tematem i słowa do motywacji.

Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalanie odprysku olejną... hmm, kontrowersyjne, ale to Twój zegarek. ;)

Jeśli po nacisku na koło minutowe (chyba to zrobiłeś) zegarek ruszył, to bardzo dobrze rokuje. Wynika z tego, że głównym problemem jest sprężyna naciągowa, którą Ci dobierze (ewentualnie skróci) sensowny zegarmistrz. Dziwi mnie opinia zegarmistrza u którego byłeś. Albo facet ma za dużo pracy i pozwala sobie na luksus odrzucania zleceń, albo po prostu nie wie z której strony się zabrać za ten zegarek.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyślam się , że olejna to "ciekawy" pomysł :) , ale niespodziewanie dobrze się skomponowało :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez dodge66
      Na sprzedaż lecą trzy stojaki ekspozycyjne na zegarki Zenith. 

CENA: 120zł  (plus wybrana przesyłka lub odbiór osobisty - do ustalenia)

• Przez dodge66
      Na sprzedaż leci logo Zenitha w postaci przycisku do papieru (?) o średnicy 6 cm. Wykonane z metalu, szlif słoneczny na górze, na spodzie czarna skóra.

CENA: 88zł  (plus wybrana przesyłka lub odbiór osobisty - do ustalenia)

• Przez matu640
      Poszukuję osoby, która podejmie się wykonania pasówki z użyciem dostarczonego przeze mnie mechanizmu. 
      Chciałbym uzyskać efekt jak na zdjęciach. Nie wiem czy jest możliwość przeniesienia koronki na bok. To już zostawiam fachowcowi. Koperta srebrna, ale pozłacana. Możemy pokombinować również ze złotem 585. Najlepiej województwo łódzkie, ale nie jest wymagane. Ważne by robota była zrobiona dobrze. 

• Przez InfinitiMike
      Witam serdecznie,
      proszę o Wasze zdanie oraz opinie jeżeli macie do poszczególnych tych dwóch zegarków.
      Waham się nad zakupem:

1. Rolex Oyster Perpetual 39 rhodium
      https://www.chrono24.pl/rolex/rolex-oyster-perpetual-39-dark-rhodium-dial--id4118328.htm

2. Zenith Defy Classic
      https://www.chrono24.pl/zenith/defy-classic--id11486185.htm

Wielkość koperty podobna i chyba na tym podobieństwa się kończą.

Dziękuję za odpowiedzi.

• Przez Bratmario
      Może ktoś coś wie na temat tego Zenitha i sprzedawcy z Allegro? Proszę o opinie.
      https://allegro.pl/oferta/rzadki-zegarek-zenith-automatic-z-data-cal-2542-8961843425
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.