Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Krzysiek_W

Alfa

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj sie z Toba zgadzam w 100% ze tak bylo. Sam posiadam troche czesci nowych do Błoni.

... Jednak wciaz bede utrzymywac i jestem tego pewny ze zegarek powyzej jest skladakiem tzn. polski mostek byl wymieniony. Sam sie tym interesuje od dawna, rozmawialem z nie jedna osoba ktora byla w temacie, mam mala kolekcje polskich zegarkow.

To szkoda, że nie przyniosłeś jak robiliśmy wystawę i można było porozmawiać z ludźmi z Błonia.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To szkoda, że nie przyniosłeś jak robiliśmy wystawę i można było porozmawiać z ludźmi z Błonia.

...widzisz mieszkam spory kawalek od Warszawy. Zawsze moge poczytac na forum co nowego. Zdjecia zegarkow zawsze mozna wrzucic na forum- moze kiedys sie nimi pochwale.

Widzisz, uwazam ze wyprodukowano "troche" wiecej mechanizmow niz 1000. Co do oznaczen na plycie, Baltyki mialy oznaczenia podwójne z 2209, ale i nie tylko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Przygotowując katalog staramy się potwierdzać podawane wiadomość w co najmniej kilku źródłach.

Są to osoby, dokumenty pisane i zdjęcia.

Jeśli chodzi o ilość 1000 sztuk zegarków własnej produkcji, to podstawą są wspomnienia osoby odpowiedzialnej za uruchomienie produkcji - inż. Kazimierza Żelazkiewicza, opublikowane w książce Inżynierowie Polscy w XIX i XX wieku (dysponuję jeśli ktoś sobie życzy), potwierdzone przez pracujących w Błoniu pracowników.

Poza głosem na naszym forum nie spotkałem się z wątpliwościami co do ilości 1000 sztuk.

Ewentualnie mogło być nieznacznie mniej, jeśli jakieś zegarki nie przeszły testów jakościowych (rozłożonych w czasie).

Inne kwestie (rodzaje i charakterystyka modeli) także potwierdzamy u byłych pracowników Błonia.

Przykładowym problemem jest koperta dla Blonexa Antymagnetycznego.

Najpierw była wątpliwość, czy na pewno była to koperta polska.

Potem sugestia, że chyba jednak od Poljota.

W końcu otrzymaliśmy jednoznaczne stwierdzenie "do tego zegarka wszystkie elementy z wyjątkiem tarczy były sprowadzone z ZSRR". Przekonanie 100%.

Potem informacja, że w ostatnich latach została wprowadzona na rynek partia zegarków z tą tarczą i kopertą polską.

Oczywiście cały czas weryfikujemy informacje.

Na szczęście jest jeszcze kilka osób, które mam nadzieję nam pomogą.

Trzeba się spieszyć, bo będzie coraz trudniej o pewne informacje.

...jeżeli tak, to jak wytłumaczysz nr. 0007000 który mam na płycie?- zapewniam że również jest to oryginał pochodzący z Błoni... Nie jest to jedyna płyta o takim nr. która posiadam.

Czy możesz powiedzieć, dlaczego uważasz, że to płyty wyprodukowane w Błoniu ?

Czy możesz zrobić zdjęcia tych płyt i opublikować tutaj ?

pozdrawiam,

Władek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

temat mnie zaciekawił bo słyszałem od zegarmajstra że błonie często miały jakby dwuczłonowy nr.Oglądając mojego Zodiaka(zdjęcia w temacie o mechanizmach 2409)stwierdził że numer składa się z pierwszej części 254 drugiej 2419 a w części modeli tylko nr seryjny,to stary fachman (dyplom mistrzowski z lat 50) więc może ma rację?...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... czyli mam rozumieć, że w Błoniach wyprodukowano tylko ok. 1000 mechanizmów, tak?

Dziwi mnie trochę Twój ton. W jednym poście autorytatywnie piszesz że to składak, a takie opinie może wydać ktoś kto ma sporą wiedzę o polskich egzemplarzach, a w drugim poście pytasz czy było ich tylko 1000. Jak napisał eye_lip na spotkaniu w zeszłym roku wypowiadali się zarówno pracownicy jak i główny technolog i potwierdzili te informacje, więc na prawdę zaskakujesz.

Ponieważ moja wiedza o polskich zegarkach nie jest na bardzo wysokim poziomie, nie zamierzam się wdawać z Tobą w polemikę bo może masz rację, ale mimo wszystko obstawiam że ten egzemplarz jest w 100% oryginalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.