Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dejm

Blancpain Fifty Fathoms - Barracuda ( Barakuda)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem Nowy na forum, więc chciałbym przedstawić zegarek który jest w moim posiadaniu.

Zegarek użytkowany przez Mojego Tatę niegdyś na codzien ( nie zdawał sobie sprawy z jego wartości), ciągle "na chodzie" nigdy prawdopodobnie nie rozbierany.

Poniżej kilka zdjęć zegarka o którym mowa.

c76c873dcadb9023med.jpg

ecc509d61c6f5390med.jpg

5b63dbaf601b54dcmed.jpg

Opis znalezione w internecie

BLANCPAIN FIFTY FATHOMS-BARRACUDA AUFLAGE:80 STÜCK WELTWEIT BAUJAHR CA.1967-EDELSTAHL

Kleinstauflage von ca. 100-150 Stück für das Amerikanische Militär(Kampftaucher)& für die Bundeswehr Model:Baracuda/Barakuda Durchmesser:ca.42mm ohne Krone Kaliber:AS/Anton Schild Funktionen:Stunde,Minute,Sekunde,Datum,Drehring,verschraubter Boden. Very rare so called ´´BARACCUDA´´ built approxiamtely in 1965-66 accompanied by an AS-caliber(Anton Schild - Pforzheim),selfwinding movement displaying the hour,minute,second & date.This timepiece happens to be one of the rarest models of the Blancpain Fifty Fathoms series.Maybe 150 pieces have been produced in a very short time & this model also was only built for the German & American Navy.Diameter:41,7mm without lugs & crown.All,case,dial Hands & Ring have never been restored & are 100% original.Condition:75% - this watch is in a good & used condition - the ring is a little loose & this particular watch show´s usement.The nice patina on the hand´s is original,of course.

Klik źródło

BLANCPAIN FF BARAKUDA (1) EDELSTAHL BAUJAHR:CA.1967-KLEINSTAUFLAGE:CA.80STÜCK

Very rare so called ´´BARACCUDA´´ built approxiamtely in 1965-66 accompanied by an AS-caliber(Anton Schild - Pforzheim),selfwinding movement displaying the hour,minute,second & date.This timepiece happens to be one of the rarest models of the Blancpain Fifty Fathoms series.Maybe 150 pieces have been produced in a very short time & this model also was only built for the German & American Navy.Diameter:41,7mm without lugs & crown.All,case,dial Hands & Ring have never been restored & are 100% original.In this mint & perfect condition this watch doesn´t show up worldwide

Klik źródło

Klik Dane techniczne

Klik dane 2

Proszę o opinię, ewentualny koszt przywrócenia go do stanu kolekcjonerskiego

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny ..szkło to akryl ,więc może da się spolerować ,przegląd mechanizmu i voila ..cieszyć się i używać..

ps: zazdroszczę, fajny nurek ..;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, nie raz był pod wodą (ojciec płetfonurek ;)) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, nie raz był pod wodą (ojciec płetfonurek ;)) )

Super zegarek, ach.. normalnie się serce raduje jak widzę takie posty i zegarki, jestem pod wrażeniem!

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 110010000010011001

Witaj

Swietny ;) Blancpain gratuluje!

Odrestaurować go i uzywac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepiekny!Doprowadz go szybciutko do porzadku i dawaj fotki do galerii! (-:

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja przyłączę się do zachwytów - jest piękny nawet teraz, a będzie jeszcze fajniejszy jak go odrestaurujesz. Gratulacje - super.

Absolutnie go nie sprzedawaj, tylko doprowadź do prządku, na forum znajdziesz przydatne informacje i adresy. Koniecznie pokaż go nam po odświeżeniu. Nowe szkiełko - to najmniejszy problem.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może koledzy wiedzą ile mniej wiecej renowacja tego cuda będzie kosztowała?

pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odrestaurowanie koperty + szkło i tarcza jakieś 300 PLN ale ja tarczy chyba bym nie ruszał.Mozna ja oczyscić ale nie pozwol na nadrukowanie nowej bo to byłaby strata. Renowacja mechanizmu - nie wiem ile kosztuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzilo by pewnie tylko o szkło i moze ew koperte gdyz tarcza jest w bdb stanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzilo by pewnie tylko o szkło i moze ew koperte gdyz tarcza jest w bdb stanie

Na początku gratuluję świetnego zegarka !

Szkło możesz sam odnowić w 15min i będzie jak nowe ;)

Na początek papierem ściernym 1500 te grubsze rysy później 2000 i na koniec pasta polerska :P

Jak będziesz już polerował to nie rób tego na wysokich obrotach, w sumie najlepiej ręką tzn bezpiecznie :D

aaa i uważaj na bezel !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kopertę też polerować? czy może jednak oddać całość do specjalisty ewentualnie? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

kopertę też polerować? czy może jednak oddać całość do specjalisty ewentualnie? ;)

To zależy od tego jakie są Twoje oczekiwania w kontekście efektu końcowego. Dobry serwis będzie w stanie przywrócić zegarkowi dawny, świetny wygląd, ale kosz takiej usługi może być znaczny. Spróbuj może wysłać zdjęcia zegarka do firmy Blancpain, opisz co chciałbyś uzyskać. Może wycena usługi nie będzie na tyle drastyczna żebyś nie mógł sobie na nią pozwolić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny , mam nadzieje ze to tylko zniekształcenia spowodowane przez porysowaną plexi , indeksy , ramka wskazania daty etc. wygladają jakby były poprawiane lub nowo nanoszone - wyglądają na strasznie krzywe - oby bylo to złudzenie , w tym zegarku najcenniejsza jest tarcza , pózniej koperta w szczególnosci dekiel , póżniej korona , wskazówki , bezel i na końcu werk , jesli chcesz aby zegarek mozna nadal określać mianem oryginalnego stanu ( o ile nadal jest nie ruszany - tarcza ? ) to albo zrób jedynie konserwację werku ewentualnie mozna kupić oryginalną plexi lub wypolerować tą co jest , a jesli chcesz zrobić malowany na nowo zegarek( tarcza , wskazówki ) z wypolerowana kopertą i wyglądający na nowy to szkoda tego zegarka !

Ewentualnie oddać do producenta jak radzi Mariusz .

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto zegarek przywrócić do świetności. Nawet dość duży wydatek na renowację np. przez firmę Blancpain nie wydaje się straszny biorąc pod uwagę niemałą materialna wartość zegarka.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Ale niezależnie od tego jaką decyzję podejmiesz, życzę Ci, aby Twój zegarek po powrocie z serwisu wyglądał co najmniej tak...

post-0-0-49525700-1331340861.jpg

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny , mam nadzieje ze to tylko zniekształcenia spowodowane przez porysowaną plexi , indeksy , ramka wskazania daty etc. wygladają jakby były poprawiane lub nowo nanoszone - wyglądają na strasznie krzywe - oby bylo to złudzenie ,

zegarek w posiadaniu taty był prawie 30 lat więc w tym czasie absolutnie nic poza noszeniem nie było z nim robione, więc watpie aby były poprawiane ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

, indeksy , ramka wskazania daty etc. wygladają jakby były poprawiane lub nowo nanoszone - wyglądają na strasznie krzywe -

To chyba uroda tego zegarka bo na zdjeciu McIntosh krzywizny tez sa spore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Az sie dziwie, ze tak wszyscy namawiają na odrestaurowanie, ale jesli wysylac to do Blancpaina albo wogole.

Genialna legenda!

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Perrelet

Az sie dziwie, ze tak wszyscy namawiają na odrestaurowanie, ale jesli wysylac to do Blancpaina albo wogole.

Genialna legenda!

To nie jest żadna legenda tylko przejaw zdrowego rozsądku. Zegarki o znacznej wartości nie daje się do restaurowania zegarmistrzowi za rogiem bo ze znacznej wartości zegarka zostaje.......jego parodia, wiem że jest tutaj wielu zegarmistrzów ale sorry Panowie nie spotkałem odnowionej w Polsce tarczy która prezentowała by poziom chociaż zadowalający, nawet ten tak chwalony i polecany tutaj zakład w Warszawie który specjalizuje się w tarczach to jak dla mnie całkowite nieporozumienie, oczywiście w kontekście oczekiwania aby tarcza po restauracji wyglądała jak po opuszczeniu fabryki, jesli ktoś ma znacznie niższe oczekiwania to byc może będzie zadowolony. Jednak biorąc pod uwage o jakim zegarku jest tutaj mowa i jaka może byc jego wartosc po profesjonalnie przeprowadzonej restauracji, nalezy miec najwyższe wymagania które wyłącznie może spełnic producent Blancpain, oni poprostu jesli nie będa w stanie odrestaurowac tarczy to ją wymienią na nową, a nie sądzę żeby jakikolwiek zegarmistrz w Polsce miał dostęp do nowej tarczy tego zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ja naprawde bym nie chcial ruszac samej tarczy bo nie mam jej nic do zarzucenia, ewenutalnie sziekło wymienic/wypolerować i, moze wypolerować kopertę nic wiecej!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.