Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

wiolka

Recenzja Epos ref. 4387

Rekomendowane odpowiedzi

Od kiedy przymierzyła Omegę Constellation ref. 1592.30.00 zakochałam się w tym zegarku i zaczęłam skrupulatnie na nią odkładać. Jednak nieprzewidziane wydatki niejako przymusiły mnie do zakupu czegoś bardziej dostępnego cenowo dla mnie, w określonym budżecie tj. do 3 000 PLU i tak zaczęły się poszukiwania.

Wiem że zabrzmi to feministycznie, ale Panowie są rozpieszczani przez firmy zegarkowe podczas gdy Panie są traktowane pomacoszemu i mają tak naprawdę mały wybór a jak już nie ma to być kwarc to zaczynają się już duże schody.

Certina i Tissot mnie zawiodły tj. koperty w tych modelach były okej ale już bransoletki były okropne. Następnie znalazłam Marice Lacroix i ponownie to samo- bransoleta, być może jakbym szukała czegoś na pasku to ML już byłby mój. Ja jednak nie lubię pasków i takie rozwiązanie nie wchodziło w rachubę.

I tak oto stałam się szczęśliwą posiadaczką automatycznego EPOSa Ref. 4387.

Mechanizm

W środku pracuje Eta 2892-A2. Mechanizm który jest stosowany jako kaliber podstawowy przez takie firmy jak m.in. IWC, Breitling, Ulysse Cardin.

Ten mechanizm robi 28.800 wachnięć na godzinę, średnica 25,6 mm, wysokość 3,6 mm, rezerwa chodu około 40 godzin, 21 kamieni. I teraz jego odchyłki, nie znalazłam informacji na ten temat ale to co zaraz przeczytacie pewnie nie jedną osobę zdziwi a mnie jako posiadaczkę tym bardziej.

Jako że nowy zegarek potrzebuje większej tolerancji na rozruch początkowy pomiar mnie lekko zdziwił było to +12 sek. ale wynik jak dla mnie do zaakceptowania , tyle że następnego dodał +18 sek. To już było 30 sek.!!! Następnego dnia kolejne 10 sek., czyli +40 sekund, i co najgorsze to jeszcze nie koniec kolejnego dnia +15 czyli już ponad minutę !!!

Na taką odchyłkę nie byłam przygotowana myślę że nikt nie byłby przygotowany na +65 sekund!!! :)

Zegarek na noc zostawiałam raz na jednym raz na drugim boku na stoliku pod telewizorem. Jak zrobił odchyłkę 65 sek. to noc spędził w łazience żeby nic nie zakłócało jego pracy, z koronką do góry no i następnego dnia dodał 7 sek. To było już 72 sek. Ale z tendencją malejącą. Wtedy go ponownie ustawiłam i dodał 4 sekundy. Jednak następnego dnia + 15sek. I kolejnego kolejne +15- TO JUŻ JAKIEŚ SZALEŃSTWO! :)

Sama nie wiem co mam myśleć o tym wszystkim nadal go będę obserwować i mierzyć te jego odchyłki a o pierwszych dniach naszej współpracy wolałabym nie pamiętać .

Wskazówka sekundowa wykonuje płynny ruch po tarczy i po dociągnięciu koronki do drugiej pozycji na ustawianie godziny zatrzymuje się dzięki czemu zegarek można bardzo dokładnie ustawić co do sekundy. Samo wyciągnięcie koronki nie sprawia większej trudności a momenty dla ustawienia daty czy godziny są dobrze wyczuwalne. Wahnik wydaje dość głośny dźwięk podczas noszenia. Zegarek jest wodoszczelny na 3 Atm jak dla mnie wystarczy zegarki zawsze do kontaktu z wodą zdejmuje .

Koperta i bransoleta

Zegarek wykonany ze stali 316L, koperta i bransoleta wypolerowana. Rozstaw w uszach wynosi 16 mm przez co bransoleta jest masywniejsza. Bransoleta jest bardzo przyjemna w trakcie noszenia i tworzy spójną całość z kopertą. Zapięcie pełne, motylkowe sygnowane napisem Epos.

Szkiełko szafirowe, dekiel również z szafirem dzięki czemu widoczny jest cały mechanizm. Na wahniku dekoracja w postaci perłowań i wygrawerowanego ?złotego? napisu Epos oraz 21 JEWELS SWISS. Pod warnikiem widoczne są spolerowane stalowe wkręty oraz czarne śruby oraz koło zębate.

Sama koperta ma średnicę 31,5 mm bez koronki z koronką 34 mm i grubość 7,7 mm jest to sporo jak na damski zegarek. Koronka sygnowana znakiem Eposa .

Tarcza zegarka jest koloru białego, sam środek tarczy jest gliszowany w górnej części gliszowanego okręgu znajduje się napis AUTOMATIC w dolnej SWISS MADE a nad nim napis EPOS SWITZERLAND. Datownik w postaci pojedynczego okienka na godzinie 3 bardzo czytelny. Rzymskie indeksy nakładane w czarnym kolorze, oprócz cyfr rzymskich zaraz przy bezelu główne indeksy godzinowe w postaci stalowych punkcików oraz czarne indeksy minutowe przez co odczytanie dokładnej godziny jest bardzo łatwe.

Przyszła kolej na wskazówki co jest najmocniejszym moim zdaniem elementem tarczy. Obawiałam się czy aby nie będą za niebieskie , ale to one dodają tarczy wyrazistości i niepowtarzalnego charakteru całemu zegarkowi. Wskazówki są płaskie i wypolerowane przez co pod odpowiednim kątem ?błyszczą się? i kolor jest jeszcze bardziej intensywny. Wskazówka godzinowa jest krótsza i zakończona kółkiem, końcówka idealnie się kończy z gliszowaniem, natomiast wskazówka minutowa jest dłuższa i cieńsza również zakończona kółkiem, idealnie kończy się za pierścieniem na którym znajdują się indeksy.

Jedyna moja moja uwaga to stosunek wielkości sekundnika do wskazówki minutowej, która mogłaby być trochę grubsza w porównaniu do sekundnika.

944124c05a23d26cmed.jpg

cecd31797f53e94emed.jpg

4effe9e5343b4fa7med.jpg

0bdd1629d1c701c2med.jpg

2ad055cee0bf0d8amed.jpg

034e62c8f621b524med.jpg

4770eeafcfcbe821med.jpg

56431dc50d0cad9bmed.jpg

e2e22acd8084bea4med.jpg

563537c70599fcaemed.jpg

Ogólnie mój Epos nie rzuca się w oczy co jest dla mnie plusem. Jest to klasyczny, elegancki zegarek . Moja koleżanka jak go zobaczyła to powiedziała że myślała że przynajmniej będzie on miał jakieś kamyczki i będzie się błyszczał a tak to jest taki zwyczajny.

Jak dla mnie jest on bardzo niezwyczajny, co chwila patrzę na płynny ruch niebieskiej wskazówki. :)

Jedyne co mnie teraz martwi (po incydencie z pseudo fachowcem- wszystko już ok) to, to szaleństwo w odchyłkach. Jestem w stałym kontakcie ze Sprzedawcą i zaoferował wyregulowanie. Jednak jeszcze się nim nie nacieszyłam i już miałabym się z nim rozstawać :)

Zobaczymy co się będzie dalej działo.

Pozdrawiam Wiolka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piękny zegareczek - serdeczne gratulacje :)

co do odchyłek i ewentualnej regulacji to lepiej zaczekać ok miesiąca... w tym czasie pewnie się trochę ustabilizują i zmniejszą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość gosckmziz

Fajna recenzja i bardzo ładny zegarek. Zaskoczony jestem tym, że Epos włożył ten stosunkowo duży (oczywiście jak na damski zegarek) werk do tego zegarka. Jeżeli chodzi o dokładność chodu, to miałem kiedyć Datejusta, którego na noc zostawiałem przy głośniku. Też zaczął przyspieszać nieco ponad minutę na dobę. Po wizyci w serwisie okazało się że mechanizm się namagnesował i konieczne było jego rozmagnesowanie, tak więc myślę, że nie masz się czym przejmować. Zegarków bez dodatkowej ochrony przed zwiększonym polem magnetycznym nie powinno się zostawiać koło urządzeń, które takie pole wytwarzają czyli m. in. głośników i telewizorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny zegareczek :) co do odchyłek to poczekaj z miesiąc albo i więcej. Mój Sinn na 2824-2 zaraz po zakupie robił regularnie +5s, po tygodniu przyspieszył tak do +10s, rekord to +11s. Obecnie mija prawie miesiąc i odchyłki stabilizują się poniżej +10s, od 2 dni przyspiesza po 6-7s :)

Generalnie (co potwierdza lektura forum) mechanizm musi się ułożyć i rozchodzić, tylko trzeba dać mu na to czas. Myśle że to musi potrwać nawet do pół roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

+15s to normalny wynik. Przyzwyczaj się, to nie kwarc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To 2892 A2. D +3, +5 sek na dobę mozna go sprowadzić, ale jeszcze za wcześnie.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....ładniutki ten eposik....niech Ci służy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny.szukam czegos podobnego dla mojej narzeczonej.napisz cos wiecej odnosnie tych odchylek.bede wdzieczny B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę ładny, elegancki zegarek dla eleganckiej kobiety. Na szczęście bez kamyczków, serduszek i innych takich pseudoozdób.

Serdecznie gratuluję nabytku - niech cyka długo i dokładnie!

Co do dokładności, to nie ma powodów do paniki. Pewnie, że mogłoby być lepiej, ale może się "dotrze".

Sama recenzja bardzo udana. Jedna rzecz mnie w niej ubawiła, co jako szowinistyczna męska świnia Ci wytknę:

zegarki robi Nardin, Cardin szyje żakiety i inne takie B)

Wiem, że zwykła literówka, ale za to jaka kobieca... B)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaskoczony jestem tym, że Epos włożył ten stosunkowo duży (oczywiście jak na damski zegarek) werk do tego zegarka.

Być może dlatego właśnie że to damski zegarek i może dlatego postawiono na produkcję większej energii przy zmniejszonej pracy.

"Tolerancja jest cnotą ludzi bez przekonań..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wbrew temu co piszesz- myslę, ze rzuca sie on w oczy. nawet pomimo rozczarowujacego, twoja kolezanke, braku swiecidelek B)

piekny zegarek. super wybor. gratuluje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.