Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Darecki

Topowy kwarc

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kacper_1984

tymbark_05-02-2008_b.jpg

może następnym razem się uda <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tymbark_05-02-2008_b.jpg

może następnym razem się uda <_<

Jak nie za następnym, to na pewno za 10-tym :lol:

Nie chciałem dawać więcej, bo wchodzę w dolny zakres cenowy nowego czarnego OCW-P600, to jest sporo taniej niż Seiko.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dotarła paczka, a w niej wspominany wcześniej Citizen Exceed

IMGP3343.jpg

ustawiłem i teraz będę mierzył jego dokładność - roboty na cały rok :rolleyes:

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzedasz wczesniej niz zmierzysz :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzedasz wczesniej niz zmierzysz :rolleyes:

Na razie jestem zafascynowany tymi wskazówkami, co Exceed, to Exceed. Ale faktycznie, różnie może być, wszystko ma swoją cenę :blink:

Poza tym te kwarce mocno poszły w górę, nowsze Citizeny HEQ to już sporo ponad $1000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz drożej te qwarcoki w sumie popularnych firm kosztuja :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dotarła paczka, a w niej wspominany wcześniej Citizen Exceed

IMGP3343.jpg

ustawiłem i teraz będę mierzył jego dokładność - roboty na cały rok ;)

Ciekawy zegarek,poprzez swoją prostą formę...Podoba mi się,drogi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy zegarek,poprzez swoją prostą formę...Podoba mi się,drogi?

Exceed u Citizena, to linia głównie takich zegarków o klasycznym, wysmakowanym wyglądzie. Nie jest to The Citizen (Chronomaster), ale coś trochę poniżej, a chyba wyżej pozycjonowane niż Attesa.

Czy drogi? A co to znaczy? ;)

Można trafić w 1/3 ceny citizenowego Chronomastera, ale nie wiem, czy Citizen nadal wypuszcza te zegarki. Jakby nie patrzeć, kaliber E510 jest konkurencją dla Chronomastera, patrząc na aktualną stronkę Citizena w Japonii, to wszystkie nowe Exceed'y są już radiowe (lokalnie dla japońskich nadajników). Na zatoce widzę jeden egzemplarz, ten Exceed ma oznaczenie EBJ74-1742. Występuje chyba w dwóch kolorystykach,

EBJ74-1741 jest taka:

IMG_0005.jpg

Zegarek jest tytanowy (waży 80g z bransoletą), szkiełko to szafirek z AR (chyba podwójne). Rozmiar 36mm, grubość 9.9mm. Ma Eco-Drive.

Na pasku wygląda tak:

R0017272b_s.jpg

Kilka stronek w tył podawałem też inny model na tym samym kalibrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czym się różnią od citków z tym samym werkiem za 600zł..Przecież można nabyć perpetuala za te pieniążki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czym się różnią od citków z tym samym werkiem za 600zł..Przecież można nabyć perpetuala za te pieniążki.

Z tym samym werkiem, czyli którym? ;)

Kaliber E510 ma oscylator kwarcowy z kompensacją, co daje w tym kalibrze +-10s/rok. A to spora różnica w porównaniu do standardowego +-15s/miesiąc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym samym werkiem, czyli którym? ;)

Kaliber E510 ma oscylator kwarcowy z kompensacją, co daje w tym kalibrze +-10s/rok. A to spora różnica w porównaniu do standardowego +-15s/miesiąc.

I za to właśnie się płaci.

Niestety w zegarkach Citizen z termokompensacją regulacja wtórna tylko u producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze ,że nie miałem jeszcze kwarca ,który przeginałby 15 sekund/miesiąc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze ,że nie miałem jeszcze kwarca ,który przeginałby 15 sekund/miesiąc...

To jest dokładność nominalna. Z reguły jest lepiej.

Natomiast charakterystyka termiczna modułów bez termokompensacji sprawia, że w szerokim zakresie temperatur odchyłka dobowa chodu mocno się zmienia.

Mocno w porównaniu z mechanizmami termokompensowanymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze że mam słabosć ogromną do high-endowych kwarców więc temat ten mnie ogromnie cieszy.

Ja w planach mam takie o to cudo:

OmegaMarineChronometers.JPG

Zegarek w niektórych kręgach legendarny. Noszony m.in. przez tego oto pana:

cousteau.jpg

Niestety osiąga zawrotne ceny na aukcjach więc pozostaje mi na razie szukać np. czegoś takiego:

electroquartz.jpg

Bardzo ciekawy elektroquartz na Becie21 - pierwszym swiss-kwarcu (jeśli się mylę, to mnie poprawić). Montowali ten mechanizm nawet w Patek Philippe (tak - były patki kwarcowe!)

Zwróćcie uwagę na położenie koronki - producent uznał, że zegarka nie trzeba będzie regulować zbyt często więc umieścił ją tak, aby nie ocierała ręki przy zginaniu (a zegarek sporawy jest)

Tutaj Patek:

721937_large2.jpg

Marzy mi się również Rolex oysterquartz w którym Reinhold Messner zdobywał Koronę Himalajów.

W planach mam zamiar zdobyć każdy z wymienionych tu zegarków (po za patkiem, wszak to 13-25000 $) - pytanie tylko ile będę na nie zbierał :)

Pozdrawiam!

EDIT:

Zauważyłem, że zarówno Omega jak i Rolex były już prezentowane wcześniej, więc przepraszam za powtórkę. Nie czuję się jednak winny bo temat był w dużej mierze beznadziejnie prowadzony przez co zrobił się wielki syf zawierający śmiertelnie nudną przepychankę kwarc-mechanik, więc odechciewa się czytać i scrolluje się w dół.

[b][i] Poszukuję starych high-end quartz'ów, zegarków kamertonowych i innych dzieci rewolucji elektronicznej [/i][/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego typu powtórek nigdy zbyt wiele:)Myśle,że najwięcej ciekawych kwarców miała właśnie omega,której twory bardziej mieszają mi w głowie niż współczesne odpowiedniki..Jak mam w ręku taką nówkę sztukę sprzed trzydziestu lat to mam gęsią skórkę...Miałem wiele zegarków ale najbardziej kręcą mnie właśnie nos-y.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Zegarek w niektórych kręgach legendarny. Noszony m.in. przez tego oto pana:

picture.JPG

(...)

Pan nie chce ujawnić swojej tożsamości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pan nie chce ujawnić swojej tożsamości :)

Wczoraj działało, ale coś się widzę zmaściło. Już podmieniłem linka więc powinno być ok

btw. dla niewtajemniczonych to Jacques Cousteau :)

[b][i] Poszukuję starych high-end quartz'ów, zegarków kamertonowych i innych dzieci rewolucji elektronicznej [/i][/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze że mam słabosć ogromną do high-endowych kwarców więc temat ten mnie ogromnie cieszy.

Bardzo ciekawy elektroquartz na Becie21 - pierwszym swiss-kwarcu (jeśli się mylę, to mnie poprawić). Montowali ten mechanizm nawet w Patek Philippe (tak - były patki kwarcowe!)

Przecież nadal takie oferuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafił mi się jeszcze jeden Citizen Exceed na kalibrze E510, tym razem nie w tytanie, a wykonany ze stali nierdzewnej:

IMGP3397.jpg

IMGP3398.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas pobytu na Hungaroring zauważyłem u jednego z Panów Hublota tyle że kwarcowego. Czy Hublot robił zegarki kwarcowe?

Zegarek wyglądał mniej więcej tak:

hublot.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był kwarcowy Hub(albo jeszcze jest w sprzedaży?) Classic Elegant, drogi kwarc zalatujący biżu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież nadal takie oferuje.

mój błąd - głupi skrót myślowy - miałem na myśli "betakwarcowe" w sensie beta21 czyli "nie swoje a w kooperacji, takie same jak u wszystkich innych" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokażę kolejnego pretendenta do miana "topowego kwarca", konstrukcja Citizena EBJ74-2823

ebj74-2823.jpg

Kaliber G530 (niestety, Citizen skasował "za tanie" kalibry E510 + pochodne, wrzucając swoje HEQ na wyższą półkę), Eco-Drive, dokładność +-10s/rok, jak widać bez okienka daty i perpetuala. Fenomenalna jest grubość zegarka wynosząca 5.6mm.

W linii Exceed są jeszcze dwa podobne modele:

EBJ74-2821

ebj74-2821.jpg

oraz EBJ74-2822

img55789479.jpg

Kilka moich fotek:

IMGP4950.jpg

IMGP4948.jpg

IMGP4915.jpg

IMGP4921.jpg

IMGP4857.jpg

Pomimo niewielkiej średnicy zegarka (34mm bez koronki) prezentuje i nosi się świetnie - ze względu na jego płaskość i prosty rysunek na tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-4044-0-95774000-1331593421.jpg

Schaumburg Aquamatic II chrono , Citizen EcoZilla , Glycine Lcc 3k Le , Citizen Skyhawk , Temption CGK 204   ( sprzedam ew. zamiana ) , Oris ProDiver date ( zam. na chrono ) . Pam sub 243 , Fortis square chrono , Citizen Aqualand Depthmeter , OMEGA plo - prof 

i inne ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.