Ulan 4 #1 Napisano 8 Listopada 2010 Temat ten przypisany był domniemanym zegarom z firmy Gebruder Jung. Najprawdopodobniej nastąpi mała rewolucja i producent zegarów zebranych w tym temacie pozostanie (oby czasowo) jako niezidentyfikowany. http://www.clockmakers-directory.org/index.php?request=ClockMaker/showDetails&id=10287&PHPSESSID=67a91de1e8886d449efb8fa2671073ef < 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2 Napisano 8 Listopada 2010 (edytowane) Fajny mechanizm, napewno autorski, może "majstersztyk"? Kolor miedziany powstał w wyniku trawienia w kwasie.Czas powstania? Stawiał bym na drugą ćwierć XIX wieku, bęben posiada dukt pod linkę.Posiadam podobny, wykonany w prywatnej wytwórni w Berlinie ("zegary kiniola")C.Wolluhn Edytowane 8 Listopada 2010 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #3 Napisano 8 Listopada 2010 Jak te sanki działają ? Wsuwa się w tuleje wieszaka ?Ciekawe, czy sekundnik jest "minutowy".Masz do tego resztę ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #4 Napisano 8 Listopada 2010 Ten kolor miedziany jest na wskros - slupki utrzymujace plyty od tylu po zanitowaniu byly szlifowane a jednak maja inny kolor.To samo te rozciete walki w ktore wchodza sruby mocujace mechanizm oraz pokretla od przesuwania wahadla. Beben ( ta czesc ze zdjecia) jest nierozbieralny, linke sie przewleka i wiaze w supel. Kolo sekundnika jest 80 sek. Czyli obstawiamy na ok 1850? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #5 Napisano 8 Listopada 2010 (edytowane) Kolo sekundnika jest 80 sek.Czyli obstawiamy na ok 1850? Zapewne. Czyli tarcza do niego mogła być w takim stylu:http://zegarkiclub.p...starego-zegara/Ciekawe, to już drugi "osiemdziesięciosekundowiec" w tak krótkim czasie. Nigdzie indziej nie spotkałem się z takimi konstrukcjami ("czterdziestopięciosekundowce" to co innego) I co z tymi sankami ?? Edytowane 8 Listopada 2010 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #6 Napisano 8 Listopada 2010 Ciekawe, to już drugi "osiemdziesięciosekundowiec" w tak krótkim czasie. Nigdzie indziej nie spotkałem się z takimi konstrukcjami ("czterdziestopięciosekundowce" to co innego)I co z tymi sankami ??Juz, juz...Jeszcze inaczej...kolo jest oznaczone 15/30/45/60 ale ilosc kresek odpowiada 80. Do 15-tki ma 20 kresek i tak co nastepny kwadrans. Takie oszustwo. By ulan65 at 2010-11-08By ulan65 at 2010-11-08 Sanki - to co jest na zdjeciach to sanki, 2 prety przeciete w pionie, w nie wchodza te dlugie sruby, mechanizm lezy na pretach i jest dociskany przez te sruby. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #7 Napisano 8 Listopada 2010 Ciekawe...czyżby kuzyn ? Oczywiście krój wskazówek jest dość zwiewną przesłanką, mogły być przełożone wiele razy. Ale kto wie - są też duże podobieństwa konstrukcyjne. Cztery zegary z mojego archiwum:1. Skrzynia "po renowacji" 2. Werk: 3.Skądinąd go znasz: 4. Najmłodszy: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #8 Napisano 8 Listopada 2010 Sami kuzyni Przez to inne mocowanie do skrzyni drugi koniec linki jest mocowany w otworze plyty.Tarcza jest piekna ( bylaby - gdyby nie te pekniecia) indeksy sa wezsze i linie bardzo cienkie.Dobrze ze sekundnik jest orginalny. Mam troche zdjec skrzyni to wrzuce pozniej ( skrzynia w filipie). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #9 Napisano 8 Listopada 2010 < 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #10 Napisano 11 Listopada 2010 Prawo serii obowiązuje (zegar na All): Zakładając, ze coś w tym zegarze nie namieszano (vide florystyczne skrzynie Rescha i Lenzkircha od tego sprzedawcy) wygląda, ze Twój werk, po jakichś 20-30 latach osadzono w nowej (chyba specjalnie dlań wykonanej), skrzyni. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #11 Napisano 11 Listopada 2010 Zobacze na allegro. Dzieki.Werk ( lekko inny beben) + sanki ---> takie same. Wyglada ze moj o 1000 w serii starszy ma mlodsza skrzynie ( dlatego jak zakladalem temat zaczalem od mechanizmu zeby nie sugerowac sie skrzynia).Ale moze byc tak ze zegary pochodza od zupelnie innych producentow. I z innego czasu niz sadzimy. W moim na pewno widze zgodnosc materialu skrzyni, jednakowe starzenie na roznych elementach. Ale moze byc modsza - bo przeciez nie wyczujesz 20-30 lat roznicy na 100. Ten z allegro ( zwroccie uwage):1. Zewnetrzny pierscien tarczy byl dodany pozniej - cos tam nie pasowalo z orginalnymi mocowaniami, na pewno orginalnie bylo na srubach. Ten perscien bardzo "uwiarygania skrzynie" i zegar zyskuje na wartosci - jestem podejrzliwy ale moge nie miec racji2. Sruby mocujace mechanizm sa jakby nowsze - te przeciecia na nakretkach sa bardziej wspolczesne3. Dobrze pokazany mechanizm - a co z tarcza? Z daleka widac ze kolo sekundnika jest zbyt proste - powinno byc wiecej kresek okreslajacych polozenie sekundinka.4. Bloczek nie orginalny, co do wagi nie powiem - ale wydaje mi sie za ciezka - za duza srednica - ale nie jestem pewien. W sumie trzebaby zobaczyc ten zegar z bliska. Moze ktos inny skomentuje? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #12 Napisano 11 Listopada 2010 Ktoś stetrał śruby z nastawników od budzika, no niezła inwencja. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #13 Napisano 11 Listopada 2010 Ktoś stetrał śruby z nastawników od budzika, no niezła inwencja.A jak ramka tarczy? Wyciecie w drzwiczkach wydaje sie za male do tej ramki.... BTW Z jakiego drewna moze byc moja skrzynia? Plecy nie sa fornirowane, fornir jedynie na brodzie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #14 Napisano 15 Listopada 2010 Kolor pleców jakby machoń ale nie jestem pewny może też to być podbarwiony orzech (te ciemne smugi). Piękny okaz ustrzeliłeś gratuluję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #15 Napisano 15 Listopada 2010 < 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #16 Napisano 15 Listopada 2010 Gdzie go ustrzeliłeś? Giełda? Ech u nas w Małopolsce już nic nie ma! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mwmo 0 #17 Napisano 15 Listopada 2010 Gdzie go ustrzeliłeś? Giełda? Ech u nas w Małopolsce już nic nie ma! Małopolska to za mało potrzebna by była Wielka Brytania Dobra cena, mnie odstraszylo politurowanie :) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #18 Napisano 16 Listopada 2010 Małopolska to za mało potrzebna by była Wielka Brytania Dobra cena, mnie odstraszylo politurowanie Nic sie nie da ukryc w malej Polsce. Dokladnie - import z wyspy.Stan faktyczny jak widzisz duzo lepszy niz na zdjeciu z aukcji. Tym razem sie udalo;) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mwmo 0 #19 Napisano 16 Listopada 2010 (edytowane) Stan faktyczny jak widzisz duzo lepszy niz na zdjeciu z aukcji. Tym razem sie udalo;) ....................... Mam wrażenie że podwójnie sie udało Jeśli sie nie myle to był on dwa razy wystawiany gratulacje Mam nadzieje że sie pochwalisz? Edytowane 16 Listopada 2010 przez mwmo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #20 Napisano 16 Listopada 2010 Faktycznie byl wystawiany 2 razy - napisalem o kilka dodatkowych zdjec i prosbe o wysylke za granice, wtedy scigneli aukcje i wystawili ponownie ( na pewno inni tez pisali ) Pochwlilem sie czesciowo - masz skrzynie i mechanizm + waga.Reszty nie ma Pochwale sie jak cos przybedzie - czytaj bloczek, wahadlo, zawiasy.... Widze ze conajmniej kilka osob sledzi aukcje zegarowe ze swiata - nie ma zegara zebym przegapil (moze mnie nie stac ale nie przgapie . ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #21 Napisano 18 Lutego 2011 Fajny zegar bedzie. Juz jest fajny. Wahadlo dobralem z odpadow, bloczek wspolczesny najtanszy - przy minimalnych nakladach juz na scianie chodzi.Wahadlo ma mala amplitude i bardzo wolno "gada" By ulan65 at 2011-02-18 Zostalo:- dorobic brakujace elementy ozdob.- dobrac jakis fikusny wychylnik - zastepczo do odpalenia - na kartce samoprzylepnej, oraz pionizery- koniecznie wypolerowac wage.Chodzi i to najwazniesze - moze po kilkudziesieciu ladnych latach milczenia zagadal do mnie. I bedzie gadal ....i gadal. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mwmo 0 #22 Napisano 18 Lutego 2011 Chodzi i to najwazniesze - moze po kilkudziesieciu ladnych latach milczenia zagadal do mnie. I bedzie gadal ....i gadal. Ulan...Można Cię cytować!!!!!!!!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #23 Napisano 12 Kwietnia 2011 Na NAWCC pojawił się kolejny "z rodziny", jak widać identyczny w kształcie jak mój, tylko w czarno/rubinowej politurze (chyba...) oraz informacja, że może to byc zegar z wytwórni Gebrueder Jung (daty podane w poscie z NAWCC róznia sie od tych z Schmida - tam rok powstania to bodaj 1861). Firma była spora i zrobiła całkiem sporo zegarów i...nie miała zwyczaju ich sygnowac. https://mb.nawcc.org/threads/identifying-vienna-regulator-wall-clock.72269/#post-547301 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #24 Napisano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) Przeglądając ten temat Ulan tak sobie pomyślałem, że ta lepiej by ci pasowała. Ta byłaby akurat Edytowane 17 Lipca 2011 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #25 Napisano 13 Kwietnia 2011 Przeglądając ten temat Ulan tak sobie pomyślałem, że ta lepiej by ci pasowała. Ta byłaby akurat . Eee, w moim powyzszym jest orginalna - jak sadze.Ale widze ze znalazles domek dla swojego. A w miedzy czasie zmienilem bloczek i dalem storczynki do wytoczenia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach