Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Maks 3

Marki i ceny

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś mi może dać link,lub przekazać mi dane gdzie mogę popatrzeć jakie to są marki producentów niezależnych, może są gdzieś szacunkowe ceny?

Wiem,że są duże,może i tu jest jakiś podział na hmm nie wiem jak to nazwać "prestiż"? Chodzi mi czy są zegarki z niższych i wyższych półek?

Dzięki, Maks

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś mi może dać link,lub przekazać mi dane gdzie mogę popatrzeć jakie to są marki producentów niezależnych, może są gdzieś szacunkowe ceny?

Wiem,że są duże,może i tu jest jakiś podział na hmm nie wiem jak to nazwać "prestiż"? Chodzi mi czy są zegarki z niższych i wyższych półek?

Dzięki, Maks

pytanie jest oczywiste.

ZAWSZE są lepsze i gorsze firmy.

Zawsze są bardziej i mniej udane modele.

chromowane, w stali lub złocie. Kwarcowe lub mechaniczne. Z komplikacjami lub bez.

Są modele kultowe.

Rynek trzeba śledzić latami - by być w temacie....

....tu nie będzie streszczenia - popracuj trochę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezależni to bardzo szerokie pojęcie , przejrzyj stronę http://www.ahci.ch/?sprache=e&id= , tutaj są najbardziej niezależni z niezaleznych , potem proponuję także http://www.geneva-time-exhibition.ch/ a ostatecznie baselworld .

Poznasz zarówno firmy , zegarki , potem można pokusić się o poszukiwanie cen , lecz generalnie top niezależnych to ceny powyżej 40 000 czy 50 000 pln ( czasem znacznie droższe)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lecz generalnie top niezależnych to ceny powyżej 40 000 czy 50 000 pln ( czasem znacznie droższe)

pozdrawiam

Panie Dariuszu a bottom?

Od jakiej kwoty można kupić dobry mechaniczny zegarek niezależnego szwajcarskiego czy niemieckiego producenta?

Życzę wszystkim miłego dnia. Kornel, syn Mirosława

Miłośnik zegarków i fotografii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuję Panu rozjaśnić. Załóżmy, że zegarmistrz liczy sobie 60 euro na godzinę pracy, przy czym bierzemy pod uwagę w naszej kalkulacji stawkę składania zegarka. Pomnóżmy razy 72 godziny, dodajmy czas poświęcony na projekt, wykonanie elementów, materiały i samą ekspertyzę/czas dla kupującego. Szacunkowo 7k euro+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Panie Dariuszu a bottom?

Od jakiej kwoty można kupić dobry mechaniczny zegarek niezależnego szwajcarskiego czy niemieckiego producenta?

Kogo uważasz za niezależnego producenta? Archimede czy Dornblutha?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7k euro za bottom to chyba trochę dużo. Jesli Dornblutha czy Schauera uznać za bottom producentów niezależnych to ich zegarki można kupić już za około 3k euro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Schauer chyba 2k.

Ale równie niezależny jest Nomos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kogo uważasz za niezależnego producenta? Archimede czy Dornblutha?

Archimede raczej nie ponieważ znam tą firmę ;)

Zakładam, że niezależnego producenta nie będę znał.

Pytanie o dolną granicę zadałem właśnie dlatego, że się nie znam.

Jakbym się znał to bym nie pytał :P

Chciałem właściwie dowiedzieć się ile musiałbym wydać, żeby mieć porządny czasomierz ale niepochodzący z megakomercyjnej korporacji....

Życzę wszystkim miłego dnia. Kornel, syn Mirosława

Miłośnik zegarków i fotografii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy marki skupione w ACHI, ale niezależnie od tej organizacji, są inni niezależni producenci, za takiego może uchodzić np niemiecki Dornbluth, którego jak wiemy wielkim fanem jest kolega Klaudiusz.

Na pewno możemy przyjąć pewne założenia niezależnego producenta, jak ograniczona produkcja w małym zakładzie, rodzinny charakter firmy, typowa manufaktura,ale czy zegarki Dornbluth są przez to lepsze, niż np IWC, Jaeger-LeCoultre ?

Czy firmy takie jak Stowa, Schauer, Nomos można traktować jako niezależnych producentów z AHCI ? Można dyskutować.

Dornbluth na pewno tak, a ceny od około 2 tysięcy Euro w górę, dokładną listę cen podał tu Klaudiusz, ale od tego czasu jest już przynajmniej jeden nowy model. Ceny wielu producentów niezależnych są wysokie, żeby nie napisać, że bardzo wysokie, jest to pewien top sztuki zegarmistrzowskiej jak np Kari Voutilainen.

Można ograniczyć "niezależność" do marek skupionych w samej organizacji AHCI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PRAWDZIWIE niezależny producent na pewni nie zrzesza sie w AHCI ani w żadnej innej organizacji, bo jest tak NIEZALEŻNY :lol: .

Istnieje kilka grup firm niezależnych robiących zegarki. Część z nich to designerzy,(np. Ikepod) część - to pasjonaci zegarków, lub genialni zegarmistrze, albo firmy rodzinne, które mimo wszystko przetrwały.

Istnieje też grupa firm robiących typowo biznesowo zegarki na fali mody - np. divery, o wadze niebezpiecznie zbliżającej się do pół kilo, z tanim japońskim lub chińskim werkiem, możliwością nurkowania do co najmniej kilometra głebokości. Większość z nich można potem tanio kupić tu na bazarku.

Można by stworzyć tutaj parę kategorii - z pewnością dużo większym uznaniem cieszą się firmy tworzące własne werki.

Jednak - warto chyba zastanowić się nad firmami produkującymi ciekawe, albo po prostu dobrze zrobione zegarki na obcych, czasami ciekawych, rzadkich lub mocno modyfikowanych werkach. Mam na myśli np. firmy niemieckie takie jak Mühle Glasshütte, czy marki pana Schauera (Schauer, Stowa) czy rodziny Ickler (Archimede, Limes, deFakto). Taką firmą, wydaje sie też... dobrze znany ORIS. (Chyba że sie mylę)

Czy są to firmy niezależne? Jak sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bardzo niezależna jest firma montująca w swoich zegarkach mechanizmy ETA ?

piotrek

Jest to firma niezależna zależna tylko od producenta mechanizmów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.