Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

matma66

ALFA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów.Kupiłem Alfę z mechanizmem Cymy.Tarcza widać ładna,mam trochę werków Kirowa,więc coś się złoży.A tu lipa.Kirow jest mniejszy.Pewnie koperta od jakiegoś innego.Czy jest jakiś sposób na zamontowanie np:pierścień czy trzeba szukać koperty?post-30180-0-94253000-1325774554_thumb.jpgpost-30180-0-95874300-1325774662_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj :)

Odwiedź zegarmistrza, jeśli ma odpowiedni sprzęt, to może Ci dorobić pierścień i wpasujesz kirowa, albo też popytaj go czy nie miałby pasującej koperty a może nawet odpowiedniego mechanizmu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć ,

Po pierwsze sprawdź, czy nóżki od tarczy są całe, czy usunięte.

Jeśli nóżki usunięte (99% że tak), to...

- zainwestuj w inny zegarek do kolekcji.

Władek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ładnie zachowaną tarczę do alfy jest trudno - nie wywalaj jej przypadkiem nawet jeśli ma ułamane nóżki. Sugeruję też nie wbijać ich bo to skasuje tarcze wizualnie.

Swoim skromnym zbierackim zdaniem napiszę, że lepiej mieć oryginalną tarczę klejoną (z głową) do płyty werku (w zegarku który i tak ozdabia głównie półkę) niż "malowankę" lub dwie paskudne kropki po wbicu nóżek.

Co do koperty to albo jest od tej cymy, albo od radzieckiego Starta na 2603 (podaj średnicę aktualnego werku to się wyjaśni).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Kolegów.Wymiar mechanizmu 26mm.Kupiłem ten zegarek za 92 zl + wysyłka.Tarcza jak na te lata ładna.Myślałem że wystarczy przełożyć mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogólnym rozrachunku nie wyszło tak źle, bo tarcza jest bardzo konkretna. Koperta wygląda na oryginalną od tej tarczy - problemem jest brak pierścienia wewnętrznego - potrzebnego do właściwego zamocowania Kirowka wewnątrz jej bez luzów i ryzyka obijania tarczy. Werk Cymy możesz wykorzystać w innym projekcie vintage :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Nóżek brak,tarcza przykręcana na 12 i 6 od góry.Chyba tak zostawię,ładnie chodzi.Alfę zawsze się gdzieś trafi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza rzeczywiscie ladna. Zycze dokonczenia projektu. W ub. tygodniu odebralem swoja Alfe po renowacji koperty i naprawde jest na co popatrzec :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza rzeczywiscie ladna. Zycze dokonczenia projektu. W ub. tygodniu odebralem swoja Alfe po renowacji koperty i naprawde jest na co popatrzec :)

Jeśli możliwe, proszę o zdjęcie.Polskich mam obecnie około 30,kilka dubli,brakuje mi Jantara i normalnej Alfy. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matma - jesli werk ma 26mm to imho jest to koperta od radzieckiwgo Starta z lat 50 (zmodernizowana pobieda).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli możliwe, proszę o zdjęcie.Polskich mam obecnie około 30,kilka dubli,brakuje mi Jantara i normalnej Alfy. ;)

Jak sie tylko naucze wklejac zdjec :). Sprobuje w weekend B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie tylko naucze wklejac zdjec ;). Sprobuje w weekend :)

Wpisz w wyszukiwarkę,,jak wkleić zdjęcie do posta''tam jest opisane krok po kroku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza rzeczywiscie ladna. Zycze dokonczenia projektu. W ub. tygodniu odebralem swoja Alfe po renowacji koperty i naprawde jest na co popatrzec ;)

Witam.Ładna,nawet bardzo ładna.Mój odnośnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.