Bartas26 0 #1 Napisano 16 Kwietnia 2012 Dzień dobry jestem nowy tu na forum pasjonuje się zegarkami mam ich pięć w swojej kolekcji .Nie dawno dostałem zegarek po dziadku Atlantic z lat 60 Wordmaster 21 Jowels chciałbym się dowiedzieć czegoś o nim .Zaniosłem go do zegarmistrz w celu przeczyszczenia i nasmarowania a on mi mówił,że boi se go otwierać i lepiej nie ruszać wymienił także szkiełko ,ale na plastikowe kurcze jakaś paranoja.Moje pytanie brzmi co dalej z nim robić zostawić go tak jak jest czy zanieść do innego zegarmistrza?Dziękuję za odp i pozdrawiam wszystkich 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #2 Napisano 16 Kwietnia 2012 Po pierwsze - witaj.Po drugie, zanim zadasz pytanie rozejrzyj się nieco po forum, bo akurat o atlantikach jest tu mnóstwo informacji.Po trzecie - jesli chcesz sie czegos dowiedziec o Twoim zegarku, to przeczytaj: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/42864-jak-zadac-tutaj-pytanie-zeby-uzyskac-konkretna-odpowiedz/ i zrób tak, jak tam napisano.Po czwarte - jesli Twój zegarmistrz boi się otworzyć atlantika, to natychmiast go (zegarmistrza!) zmień, bo jak się przestanie bać to może Ci popsuć zegarek.Po piąte wreszcie - jesli owemu strachliwemu mistrzowi udało się zmienić szkło i założył plastikowe, to dobrze zrobił, bo takie w tym atlantiku powinno być. Chyba, że wypada, albo jakieś paskudne założył.Ufff 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Antiquarius 985 #3 Napisano 16 Kwietnia 2012 Zegarmistrz który się boi otworzyć zegarek? To na deklu musi być napis Pandora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartas26 0 #4 Napisano 16 Kwietnia 2012 Dziękuję za odp tak szkiełko jest plastikowe,ale myślałem,że mają mineralne;)To jest ten zegarek Panowie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 181 #5 Napisano 16 Kwietnia 2012 Chronofil, wyszedł ci pól dekalog - dla mnie rewelacja Wrzuć jakieś zdjęcia bartas 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartas26 0 #6 Napisano 16 Kwietnia 2012 Dziękuję za odp tak szkiełko jest plastikowe,ale myślałem,że mają mineralne;)To jest ten zegarek Panowie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
victor86 0 #7 Napisano 16 Kwietnia 2012 W ładnym stanie jest. Ale to nie jest Atlantic tylko Adriatic. 0 Pod Napięciem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartas26 0 #8 Napisano 16 Kwietnia 2012 Worldmaster myślałem,ze były to Atlantic w takim razie jaka to firma czy to jakaś podróbka? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
victor86 0 #9 Napisano 16 Kwietnia 2012 No przeczytaj nazwę na słowem Worldmaster. 0 Pod Napięciem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartas26 0 #10 Napisano 16 Kwietnia 2012 Adriatic czyli to będzie Adriatica bo nie słyszałem o takiej nazwie wcześniej?to dobry zegarek bo dostałem go od dziadka który nie żyje już. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
victor86 0 #11 Napisano 16 Kwietnia 2012 Nie Adriatic to Adriatic. Firma jakich wiele było w tamtych czasach. A że była wtedy taka moda to klepali zegarki prawie identyczne z produktami innych firm. Czy jest dobry zależy co masz na myśli. Była to firma raczej budżetowa. Zegarek pracuje penie na mechanizmie ETA (wół roboczy). 0 Pod Napięciem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartas26 0 #12 Napisano 16 Kwietnia 2012 Dziękuję bardzo za odpowiedz;) bardzo mnie to cieszy ..Mechanizmy ETA są bardzo dobre słyszałem;) szwajcarskie Tylko mnie martwi jedna rzecz jak długo pochodzi czy konieczne jest smarowanie?jak go czyściłem zaparowało mi szkiełko,ale koronkę otwarłem w pozycji jak się ustawia wskazówki zostawiłem na godzinkę i już jest ok .I pasek czy dobrałem dobrze według Was? Dziękuję wszystkim za pomoc;) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rink 47 #13 Napisano 16 Kwietnia 2012 Worldmaster myślałem,ze były to Atlantic w takim razie jaka to firma czy to jakaś podróbka? Spróbuj tam http://zegarkiclub.pl/forum/topic/28426-adriatic/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
victor86 0 #14 Napisano 16 Kwietnia 2012 Niczego konkretnego w tym wątku nie ma :/ Na pewno jest mu potrzebne czyszczenie. Pasek to rzecz gustu, tobie ma się podobać a nie nam. Czy są bardzo dobre na pewno jak widać na załączony obrazku potrafią długo pracować. Ale jest to zwykły szwajcarski niczym niewyróżniający się mechanizm. Dbaj o ten zegarek bo to pamiątka, ale też nie przesadzaj z doprowadzaniem go do ideału bo to nie Rembrandt a wtedy takie zegarki były uznawane za rarytas u nas w kraju: Atlantic, Adriatica, Delbana itp. 0 Pod Napięciem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartas26 0 #15 Napisano 16 Kwietnia 2012 Super dziękuję rink za odp już wszytko wiem ;)Ale co z tą konserwacją nosić ten zegarek na co dzień czy raczej w pudełeczku niech sobie spoczywa;)? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartas26 0 #16 Napisano 16 Kwietnia 2012 A zna ktoś dobrego zegarmistrza który mi go przeczyści nasmaruję w okolicy Poznania i ile ta przyjemność by kosztowała ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
victor86 0 #17 Napisano 16 Kwietnia 2012 Jeśli pasuje Ci ten styl to noś. Nic mu się na pewno podczas noszenia nie stanie. Ale najpierw trzeba zadbać o werk. 0 Pod Napięciem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartas26 0 #18 Napisano 16 Kwietnia 2012 Oczywiście chciałem go dać do przeczyszczenia ,ale jak ten zegarmistrz mi tak powiedział bałem się ,ze zepsuje go;) Może mi ktoś poleci taniego dobrego zegarmistrza w Poznaniu ?i ile by mogło to kosztować taki przegląd ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sneer 181 #19 Napisano 16 Kwietnia 2012 Na sienkiewicza w Poznaniu Janusz Bilicki 0 Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #20 Napisano 16 Kwietnia 2012 Chronofil, wyszedł ci pól dekalog - dla mnie rewelacja W sumie nie planowałem tego, ale faktycznie pół-dekalog Dziękuję bardzo za odpowiedz;) bardzo mnie to cieszy ..Mechanizmy ETA są bardzo dobre słyszałem;) szwajcarskie Tylko mnie martwi jedna rzecz jak długo pochodzi czy konieczne jest smarowanie?jak go czyściłem zaparowało mi szkiełko,ale koronkę otwarłem w pozycji jak się ustawia wskazówki zostawiłem na godzinkę i już jest ok .I pasek czy dobrałem dobrze według Was? Dziękuję wszystkim za pomoc;) To, czy w nim jest ETA czy nie to się okaże, jak go otworzysz. Jeśli nikt nic nie kombinował, to prawdopodobnie jest w nim któryś z popularnych szwajcarskich mechanizmów - może ETA, może AS? Pokażesz, to będzie wiadomo.O tym, że istniały firmy produkujące "siostrzane" zegarki to juz Koledzy powiedzieli i masz podany link do wątku o podobnym zegarku.Jak długo pochodzi? Hmmm... Może dwie godziny, a może dziesięć lat? Kto to może wiedzieć, nie widząc, w jakim stanie jest mechanizm? Skoro długo leżakował, to z pewnością należy go zanieść do niebojaźliwego zegarmistrza. Taki mistrz bez strachu, a nawet śmiało otworzy zegarek, obejrzy, oceni, wymyje, nasmaruje i wyreguluje. Wówczas jest bardzo duża szansa, ze zegarek będzie Ci długo i dobrze słuzył, bo tak "na oko" to całkiem dobrze wygląda.Wybacz żartobliwy ton, ale ten zegarmistrz, który bał się otworzyć Adriatika bardzo poprawił mi humor. Pozdrowienia dla Niego A pasek to rzecz gustu. Wizualnie jest ok 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
victor86 0 #21 Napisano 16 Kwietnia 2012 To nie był zegarmistrz tylko bateryjkarz. Nie wiem ile taka usługa kosztuje w Poznaniu ale w Łodzi waha się między 50 a 100zł. Cena zależy od tego w jakim stanie jest mechanizm. 0 Pod Napięciem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartas26 0 #22 Napisano 16 Kwietnia 2012 W sumie nie planowałem tego, ale faktycznie pół-dekalog To, czy w nim jest ETA czy nie to się okaże, jak go otworzysz. Jeśli nikt nic nie kombinował, to prawdopodobnie jest w nim któryś z popularnych szwajcarskich mechanizmów - może ETA, może AS? Pokażesz, to będzie wiadomo.O tym, że istniały firmy produkujące "siostrzane" zegarki to juz Koledzy powiedzieli i masz podany link do wątku o podobnym zegarku.Jak długo pochodzi? Hmmm... Może dwie godziny, a może dziesięć lat? Kto to może wiedzieć, nie widząc, w jakim stanie jest mechanizm? Skoro długo leżakował, to z pewnością należy go zanieść do niebojaźliwego zegarmistrza. Taki mistrz bez strachu, a nawet śmiało otworzy zegarek, obejrzy, oceni, wymyje, nasmaruje i wyreguluje. Wówczas jest bardzo duża szansa, ze zegarek będzie Ci długo i dobrze słuzył, bo tak "na oko" to całkiem dobrze wygląda.Wybacz żartobliwy ton, ale ten zegarmistrz, który bał się otworzyć Adriatika bardzo poprawił mi humor. Pozdrowienia dla Niego A pasek to rzecz gustu. Wizualnie jest okDziękuję Wam kochani forumowicze za odp .Sam się zdziwiłem,ze się boi otwierać .powiedział,ze to stary zegarek i nie warto w niego inwestować .Cóż muszę zmienić zegarmistrza .. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
victor86 0 #23 Napisano 16 Kwietnia 2012 Ponieważ jest to pamiątka rodzinna to warto w niego inwestować. Ale oczywiście kwestie finansowe to druga strona medalu, która nie raz była już na forum poruszana. Warto czy nie warto o to jest pytanie 0 Pod Napięciem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartas26 0 #24 Napisano 17 Kwietnia 2012 Właśnie brak funduszy,ale myślę,ze sie ta stówka znajdzie to nie tak dużo.Jak na razie się spieszy 1 minutę myślę,ze to nie tak źle,wie ktoś ile ona ma rezerwy chodu? mnie się wydaje,ze 30 godzin jeśli się mylę proszę o poprawkę .Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
victor86 0 #25 Napisano 17 Kwietnia 2012 To zależy od mechanizmu na jakim pracuje. 0 Pod Napięciem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach