Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

szymek1087

"Ranking" mechanizmów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w znalezieniu "rankingu" mechanizmów / lub modeli starych szwajcarskich zegarków, oczywiście dla poszczególnych marek. Czy ktoś wie wogóle o istnieniu takiego rankingu lub czegoś podobnego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

tak, wystarczy przeszukać forum

http://zegarkiclub.p...a+presti%C5%BCu

pozdrawiam

Roman

Ta piramida raczej nie jest rankingiem modeli starych szwajcarskich zegarków. Jesli dobrze zrozumiałem, to Koledze chodzi o zestawienie najbardziej cenionych mechanizmów i najbardziej znanych/cenionych/poszukiwanych modeli vintage poszczególnych firm

Czegoś takiego raczej nie było i sam nosiłem się z zamiarem załozenia takiego wątku pod tytułem np "Topowe modele poszczególnych marek". Póki co nie załozyłem, bo obawiam się, ze mógłby z tego powstac groch z kapustą ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta piramida raczej nie jest rankingiem modeli starych szwajcarskich zegarków. Jesli dobrze zrozumiałem, to Koledze chodzi o zestawienie najbardziej cenionych mechanizmów i najbardziej znanych/cenionych/poszukiwanych modeli vintage poszczególnych firm

Czegoś takiego raczej nie było i sam nosiłem się z zamiarem załozenia takiego wątku pod tytułem np "Topowe modele poszczególnych marek". Póki co nie załozyłem, bo obawiam się, ze mógłby z tego powstac groch z kapustą ;)

O takie właśnie zestawienie mi chodziło. No pytanie w takim razie wg jakiego kryterium mógłby zostać stworzony i kto mógłby posiadać odpowiednią wiedzę, żeby go stworzyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O takie właśnie zestawienie mi chodziło. No pytanie w takim razie wg jakiego kryterium mógłby zostać stworzony i kto mógłby posiadać odpowiednią wiedzę, żeby go stworzyć :)

Ano właśnie - dlatego nie załozyłem tego wątku, bo trudno ustalić jakieś jasne, jednoznaczne kryteria, a wybór zawsze pozostaje subiektywny. Firm produkujących zegarki było setki, a modeli tysiące - wybór przeogromny. Technicznie też trudne do przeprowadzenia, bo ani forma swobodnych wypowiedzi, ani jakiejs mega-ankiety nie wydaje mi sie odpowiednia. Po prostu mógłby powstać rzeczony groch z kapustą, a wnioski ostateczne (o ile byśmy do takowych doszli) byłyby równie dyskusyjne, jak w przypadku innych piramid.

Myślę, że już w przypadku kilku popularnych marek jak Omega, Longines czy IWC trudno byłoby ustalić ranking, a wraz ze wzrostem liczby firm, to po prostu strach się bać ;)

Niemniej temat jest ciekawy i dla wielu mógłby być pomocny przy tworzeniu kolekcji i ogólnie pouczający

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano właśnie - dlatego nie załozyłem tego wątku, bo trudno ustalić jakieś jasne, jednoznaczne kryteria, a wybór zawsze pozostaje subiektywny. Firm produkujących zegarki było setki, a modeli tysiące - wybór przeogromny. Technicznie też trudne do przeprowadzenia, bo ani forma swobodnych wypowiedzi, ani jakiejs mega-ankiety nie wydaje mi sie odpowiednia. Po prostu mógłby powstać rzeczony groch z kapustą, a wnioski ostateczne (o ile byśmy do takowych doszli) byłyby równie dyskusyjne, jak w przypadku innych piramid.

Myślę, że już w przypadku kilku popularnych marek jak Omega, Longines czy IWC trudno byłoby ustalić ranking, a wraz ze wzrostem liczby firm, to po prostu strach się bać ;)

Niemniej temat jest ciekawy i dla wielu mógłby być pomocny przy tworzeniu kolekcji i ogólnie pouczający

Myślę, że gdyby powstał chociaż dla kilku najpopularniejszych na rynku marek to już by pomógł wielu osobom, a przede wszystkim mi samemu...:) No nic. Jeżeli ktoś bardziej doświadczony ma jakiś pomysł na przygotowanie takiego rankingu to zapraszam do dyskusji.

Hmm czy spotkał się ktoś z danymi dotyczącymi ilości wyprodukowanych mechanizmów (konkretny typ) dla jakiejkolwiek manufaktury?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm czy spotkał się ktoś z danymi dotyczącymi ilości wyprodukowanych mechanizmów (konkretny typ) dla jakiejkolwiek manufaktury?

Te dane dla wielu firm da sie znaleźć. Dla niektórych podaje to nawet Ranfft

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm. Generalnie podobny temat już powstał http://zegarkiclub.pl/forum/topic/51499-stare-ale-jare-jaki-vintage-werk-polecilbys/

Oczywiście nie jest to żaden ranking, ale przynajmniej pokazuje kilka modeli, które zdaniem forumowiczów są warte uwagi.

Co do sensu tworzenia takich tematów. No cóż, jak widać nie cieszą się one zbyt dużym zainteresowaniem.

A szkoda, bo temat Stare ale jare mógł się przekształcić w naprawdę ciekawą bazę wyjątkowych mechanizmów ;)

Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.