Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Abe777

Jaki nakręcany zegarek do 5tys zł ??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Myślałem nad Tag Heuer Monaco - czarny na pasku- ten najprostszy z sekundnikiem nad godz. 6. Mam możliwość kupienia takiego - nówka z USA za 5 tys.

Zastanawiam się jednak bo to automat a chyba wolałbym nakręcany... no włąśnie dlaczego nakręcacany.... słyszałem że są dokładniejsze...?

Czy ktoś z tym TAGiem miał do czynienia?

W tej chwili mam Certine DS ROYAL - ładny quarcowy zegareczek, super dokładny jednak chciałbym jeszcze coś eleganckiego ale bez przesadnej ekstrawagancji typu maurice lacroix (przepraszam za ewentualne literowki)

Podoba mi się też model carrera ale do złudzenia przypomina mi Omege speedmaster...

Może ktoś z Was podsunie mi coś ciekawego??:)

Pozdrawiam i przepraszam za ewentualne laicke pytania

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MichaelD

1.)Przeczytaj ponizsze tematy:

http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?showtopic=28723

http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?showtopic=27928

2.)Podaj więcej kryteriów:

- kształt koperty

- preferowana wielkość

- kolor cyferblatu

- bransoleta czy pasek ?

- jakie zegarek ma mieć funkcje: chronograf, mala sekunda, wskaznik rezerwy chodu, data + dzien tygodnia...

- itp

3.) Użyj wyszukiwarki forumowej by znaleźć coś o TH Monaco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za linki, wyszukiwarki używałem i wiele o TAG'ach nie znalazłem, ale jak już były jakieś opinie to były raczej pochlebne lub umiarkowanie pochlebne...

Zegarek z czarną tarczą i stalową obudową, kwadratową lub owalną a w ostateczności prostokątną. Biała tarcza też wchodzi w gre w sumie, ładne są takie carrery :)

Nie wiem wiem czy decydować się na automat czy nakręcany. Czy TH ma jakieś ładne nakręcane?

Dziękuję i waracam do buszowania po forum, fajnie tu :)

http://www.tagheuer.com/the-collection/mon...w=WW2110.FC6177

Do tej pory to jest mój faworyt, jednak kasa nie mała więc warto poszukać też innych opcji...

Zegarek najlepiej na pasku....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkiego wyboru nie masz. Mi bardzo od niedawna spodobala sie Alpina regulator. Napedzana Unitasem, oczywiście reczny naciąg, na bransolecie - ale ma 48mm bez koronki - ciut za dużo. Moja łapka toleruje do 45 :) . No i elegant to nie jest.

Maurice Lacroix Mirros Cousin - napedzany Peseux 7001. 40mm, kwadraciak (lekko zaoblony) i bardzo płaski. piękny do garnituru, a i z luźniejszym strojem sie nie pokłóci. ponizej 4000 da sie kupić. Tagi lubię, ale ręczny naciąg - nic mi nie przychodzi na myśl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może epos 3379 z powracającą wskazówką?

Mechanizm bazowy to unitas więc masz naciąg ręczny.

Kolorystyka powinna podchodzić.

Jak nie lubisz designerskiego ML to może jednak nie podejść :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tryton
post-0-0-05283900-1331083624.png<

post-0-0-65785400-1331083623.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesadnej ekstrawagancji, elegancki, naciąg ręczny, nie nadwyręża budżetu, wystarczy założyć pasek, lub wynegocjować przy zakupie :)

post-7884-0-02071800-1331083658.png

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Eberhard wykracza cenowo 5000 zł, chyba, że wiecie, gdzie taki na pasku można kupić za tyle???? Jestem zainteresowany odpowiedzą, bo miałem go parę dni temu na ręku i ...... był super. Miałem zamiar kupić Hamiltona jazzmaster lub Glycine ale ten Eberhard z przeszklonym deklem naprawdę robi wrażenie. Wolę go oczywiście na pasku, bo na branzolecie traci dla mnie bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten Eberhard wykracza cenowo 5000 zł, chyba, że wiecie, gdzie taki na pasku można kupić za tyle???? Jestem zainteresowany odpowiedzą, bo miałem go parę dni temu na ręku i ...... był super. Miałem zamiar kupić Hamiltona jazzmaster lub Glycine ale ten Eberhard z przeszklonym deklem naprawdę robi wrażenie. Wolę go oczywiście na pasku, bo na branzolecie traci dla mnie bardzo.

Cena przekracza budżet o 300 zł, lecz katalogowo w tej cenie jest na bransolecie, nie wiem czy można założyć pasek w tej cenie. Reszta poszła na PW.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja oglądałem wersję na pasku z przeszklonym deklem... więc chyba jest to travlersetolo Vitre... a więc już cena w Polsce w okolicach 6300-6500zł niestety. post-24784-0-43567500-1331083667.jpg

post-24784-0-12499800-1331083669.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja oglądałem wersję na pasku z przeszklonym deklem... więc chyba jest to travlersetolo Vitre... a więc już cena w Polsce w okolicach 6300-6500zł niestety.

Tak transparentny dekiel ma wersja Vitre i kosztuje jak napisałeś 6500.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Negocjować owszem może. Ale raczej "8 jours". I tak nie wiadomo czy kupi w Polsce...

Ode mnie życzę powodzenia :)

Czas jest wielkim nauczycielem ale niestety zabija wszystkich swoich uczniów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, ten Epos z fikusnym sekundnikiem ładny ale taki ekstrawagancki... dalej TAG Monaco do mnie najbardziej trafia, no i jeszcze twin time ładny...

Teraz pytanie: jak to jest z dokładnością automatów? jakiej w przypadku tagów można się spodziewać "obsuwy" w skali doby?

Napisałem na początku, że wolałbym nakręcany ale myśląc (nie wiem czy słusznie), że będzie dokładniejszy od automatu.

Potem wyczytalem, ze trzeba uwazac przy nakrecaniu, ze mechanizm sie szybciej zuzywa, gwint itp itd, trzeba uwazac zeby nie nakrecac do konca...

Nie chce już kwarca ale no nie ma co ukrywać, kupując szwajcara jakiejs dokladnosci mozna sie chyba spodziewac :)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Epos ma powracający nie sekundnik tylko chyba to jest wskazówka minutowa. Ale mogę się mylić.

To że nie chcesz już kwarca jest całkowicie godne pochwały i niniejszym Ci jej udzielam :)

nie wiem czy naciąg ręczny jest bardziej punktualny od automatu.

Chyba nie, mam ruska na manualnej mołni który jest naszybszym moim zegarkiem :)

oraz przykładowo automat na ecie 2892 który robi +1,5 sek na dobe.

Oczywiście takie porównanie nie ma sensu, bo wg mnie troche źle stawiasz temat.

Wypasiona automatyczna eta w wersji top i z cosc będzie bardzo dokładna pewnie nawet bardziej niż niejeden manualny unitas.

Ale to pewnie też zależy od wersji unitasa. Nie wiem czy są jakieś wersje wykończeniowe czy nie więc wracamy od początku.

Raczej zastanów się czy chcesz nakręcać zegarek czy chcesz być uzależnionym od noszenia mechanizmu z automatycznym

naciągiem którego jak nie będziesz nosił to po prostu stanie.

Albo po prostu kup to co Ci się podoba i koniecznie pochwal się fotkami.

I nie bój się tej niedokładności mechaników. Są zegarki 'one hand' które mają tylko wskazówke godzinową i jak widać niektórym wiadomość

"jest około ósmej" w zupełności wystarcza aby funkcjonować - no ale to już ocieram się troche o filozofie i podejście do życia.

Ze swoim ruskim mechanikiem niejednokrotnie spotykam się z sytuacją że pokazuje mi dokładniejszy czas niż kwarcowe Casio moich znajomych.

Więc nie demonizował bym.

Ze swojego doświadczenia mam tak: kilka zegarków nie które to automaty niektóre mają naciąg ręczny.

Te z naciągiem ręcznym chodzą.

Automaty stoją - no chyba że je akurat noszę.

Jeszcze raz:

Chcesz zegarek elegancji a może ekstrawagancki czy bardziej sportowy?

Garniturowiec? Lotnik? Nurek?

Przy jakich okazjach chcesz go zakładać?

No bo tak w ciemno to raczej trudno pomagać choć

Zegarki zaproponowane przez forumowiczów - wszystkie są warte rozważenia i to dobre propozycje

i każda z tych propozycji w pewien sposób stara się odgadnąć o co może Ci chodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten Epos ma powracający nie sekundnik tylko chyba to jest wskazówka minutowa. Ale mogę się mylić.

To prawda, epos 3379 ma powracające wskazanie minut i małą sekundę, a na nadgarstku tak się układa :)

post-7884-0-79211900-1331083901.jpg

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że nie chcesz już kwarca jest całkowicie godne pochwały i niniejszym Ci jej udzielam :)

nie wiem czy naciąg ręczny jest bardziej punktualny od automatu.

Chyba nie, mam ruska na manualnej mołni który jest naszybszym moim zegarkiem :)

oraz przykładowo automat na ecie 2892 który robi +1,5 sek na dobe.

Oczywiście takie porównanie nie ma sensu, bo wg mnie troche źle stawiasz temat.

Wypasiona automatyczna eta w wersji top i z cosc będzie bardzo dokładna pewnie nawet bardziej niż niejeden manualny unitas.

Ale to pewnie też zależy od wersji unitasa. Nie wiem czy są jakieś wersje wykończeniowe czy nie więc wracamy od początku.

Raczej zastanów się czy chcesz nakręcać zegarek czy chcesz być uzależnionym od noszenia mechanizmu z automatycznym

naciągiem którego jak nie będziesz nosił to po prostu stanie.

Albo po prostu kup to co Ci się podoba i koniecznie pochwal się fotkami.

I nie bój się tej niedokładności mechaników. Są zegarki 'one hand' które mają tylko wskazówke godzinową i jak widać niektórym wiadomość

"jest około ósmej" w zupełności wystarcza aby funkcjonować - no ale to już ocieram się troche o filozofie i podejście do życia.

Ze swoim ruskim mechanikiem niejednokrotnie spotykam się z sytuacją że pokazuje mi dokładniejszy czas niż kwarcowe Casio moich znajomych.

Więc nie demonizował bym.

Ze swojego doświadczenia mam tak: kilka zegarków nie które to automaty niektóre mają naciąg ręczny.

Te z naciągiem ręcznym chodzą.

Automaty stoją - no chyba że je akurat noszę.

Jeszcze raz:

Chcesz zegarek elegancji a może ekstrawagancki czy bardziej sportowy?

Garniturowiec? Lotnik? Nurek?

Przy jakich okazjach chcesz go zakładać?

No bo tak w ciemno to raczej trudno pomagać choć

Zegarki zaproponowane przez forumowiczów - wszystkie są warte rozważenia i to dobre propozycje

i każda z tych propozycji w pewien sposób stara się odgadnąć o co może Ci chodzić.

Ekstrawagancki nie, elegancki jak najbardziej, sportowy nie...

Garnitorowiec - też, swobodna elegancja, marynarki, do ladnego swetra, marynarki... ale znajac zycie pewnie bede nosil nawet do krotkich spodenek i sandalow jak sie przywiaze... nie jestem jakims nowobogackim... mam po prostu slabosc do zegarkow :)

Na 99% jade we wtorek po monaco... jesli pozni sie lub spieszy nie wiecej jak 2 sekundy na dobe.. to to mi wystarczy :)

Tak jak napisalem - chcialem nakrecany bo myslalem ze sa dokladniejsze (jestem laikiem) ale jesli nie ma to znaczenia to wole automat, zegarek nosze czesto, caly dzien, kwarcowa certine moge zakladac na rower lub silownie, a reszte czasu nosic cos wlasnie takiego z klasa, prostego eleganckiego i te cechy spelnia po dlugim namysle TAG MONACO.

Dziękuje za wszystkie rady, zegarki jakie zamiesciliscie ciekawe ale poki co dalej podtrzymuje swoj pierwotny wybor :) ale moze ktos jeszcze czyms zaskoczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tryton
jesli pozni sie lub spieszy nie wiecej jak 2 sekundy na dobe.. to to mi wystarczy :)

Obys sie nie zdziwił.

A tak na marginesie, wg mnie powyzszy Epos bije Taga na głowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu mam się zdziwić?

czemu bije na głowe? ten epos na mojej rece wygladalby jak busola!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek to werk, jakość reszty ale i otoczka.

I Epos i Tag są doskonałej jakości i poziom mechanizmów jest dobry (w eposie raczej głębsza modyfikacja) ale to ostatnie - otoczka - to zdecydowanie Tag bije eposa na głowę. Styl, design - rzecz gustu.

Monaco to świetny wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze chodzi mi po glowie IWC PILOT ref.3741, używany w podobno świetnym stanie w cenie około 5300zł.

Czarna tarcza, chrograf, na pasku. W jego opisie przeczytałem "Mechanizm HYBRYDA - praktycznie nie zniszczalny" - co to znaczy? czesciowo na baterie a czesciowo nakrecany ?:) hehe przepraszam za brak wiedzy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"zegarki o napędzie hybrydowym to modele, w których mechanizm stanowi połączenie dwóch typów napędu: najczęściej kwarcowego i automatycznego. Zasada działania jest stosunkowo prosta: wahnik zapożyczony z automatu stanowi podstawę napędu, to on przekazuje energię do miniaturowego odpowiednika prądnicy, która ładuje ogniwo zasilające mechanizm. Przyjmuje się, że mechanizm tego typu powinien pracować bez ingerencji z zewnątrz ok. 10 lat z dokładnością: +/-9 sekund/miesiąc w topowych modelach i +/-20 w dobrych i przeciętnych."

Nie ukrywam, że mnie to zaciekawiło... czy takie rozwiazanie jest tez "obciachowe" jak zegarek na baterie ?? :)

Podoba mi się ten IWC bo nie jest zwyklym kwarcem i jest chyba dosc dokladny - 9 sek na miesiac? hmm no i IWC :) ehhh co chwile nowe pomysly :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ten epos na mojej rece wygladalby jak busola!!

To prawda, że zegarkiem na ręku musimy się czuć dobrze, tylko taki wybór będzie satysfakcjonujący.

Moje 'satysfakcjonujące wybory' najczęściej dokonały się w oparciu o pierwszą myśl, pierwszy pomysł, a inne - kolejne propozycje utwierdzały mnie w pierwszym wybrze :)

Monaco to 'klasyka' i zegarek otaczany swego rodzaju pietyzmem :)

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tryton
czemu mam się zdziwić?

czemu bije na głowe? ten epos na mojej rece wygladalby jak busola!!

jesli dla Ciebie graniczna odchyłka to +/- 2 sekundy to mozesz sie zdziwic, np. moze bys 8 sekund, ale nie musi.

czemu bije na głowe,? bo wg mnie jest lepszy pod kazdym względem, jak juz gdzies wczesniej pisałem TH nie podobają mi sie sa przeraklamowane i przewartosciowane, ale to tylko moja opinia. Co do otoczki, mnie otoczki nie interesują biore do łapy czasomierz i albo mi sie podoba albo nie, kupuje zegarek wspolczesny nie historyczny, uwazam ze wiele firm nie tylko zegarkowych wykorzystuje tę własnie historie do nabijania ludzi w butelke, a tak naprawde nijak sie to ma do rzeczywistości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale tak jest ze wszystkim, kupując sweter od Armaniego masz czasem na sobie wieksza wioche niż zółty sweterek z targowiska za 30 zł...

Ale np skórzany płaszczyk od Bossa za 2tys niestety jest jakosciowo nie do przescignięcia przez inne za np 700... co nie znaczy ze za marke boss'a sie przeplaca...

Wszedzie sie przeplaca...

Jesli TAG'i sa przereklamowane i przewartosciowane... ok pewnie sa drozsze niz jakosciowo podobne inne zegarki ale ktos na te reklamy kase wydal a to tez uwazam za koszt produkcji, bo przeciez nie kupuje sie zegarka tylko i wylacznie ze wzlgedu na mechanizm ale tez przez marke a marke towrzy sie wlasnie przez reklame i to dobra reklame a to ksoztuje.. i tak to wyglada ze wszystkimi luxusowymi gadzetami :)

jesli dla Ciebie graniczna odchyłka to +/- 2 sekundy to mozesz sie zdziwic, np. moze bys 8 sekund, ale nie musi.

czemu bije na głowe,? bo wg mnie jest lepszy pod kazdym względem, jak juz gdzies wczesniej pisałem TH nie podobają mi sie sa przeraklamowane i przewartosciowane, ale to tylko moja opinia. Co do otoczki, mnie otoczki nie interesują biore do łapy czasomierz i albo mi sie podoba albo nie, kupuje zegarek wspolczesny nie historyczny, uwazam ze wiele firm nie tylko zegarkowych wykorzystuje tę własnie historie do nabijania ludzi w butelke, a tak naprawde nijak sie to ma do rzeczywistości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.