Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

derty

Wykonanie tarczy zegarka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ciekawi mnie czy wiecie gdzie można znaleźć pracownie która jest w stanie wyciąć dość skomplikowane wzory na metalowej płytce (tarczy zegarka). Chodzi mi o dużą dokładność i najlepiej sterowanie komputerowe, tak żeby była możliwość po prostu przesłania odpowiedniego pliku.

Jeśli nie bardzo to może wiecie coś o maszynach tego typu: 

Czy ktoś robi coś podobnego w Polsce?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem również na etapie poszukiwań firm które podołają wyciąć laserem odpowiednio precyzyjne elementy tarczy. Korzystałem już z usług dwóch firm, które twierdziły:  "będzie pan zadowolony" jednak  nie bardzo to wyszło.  Mam namiar na kolejną, która wygląda bardzo obiecująco, jednak nic jeszcze im nie wysłałem (chwilowy brak czasu). Firma z Łodzi.  Projekt tarczy musisz narysować w rozszerzeniu .dwg  lub  .dxf  ja korzystam z  Archi CAD-a  lub AutoCad-a  może być też ponoć Corel albo PS Ilustrator (coś co rysuje w wektorówce).

Mam również kontakt do świetnego gościa który zajmuje się Tampo-drukiem, po rozmowie z nim wiem na pewno że nadruk napisów itd. na tarczę jest jak najbardziej możliwy. Widziałem  rzeczy, które drukował i robi niesamowite cuda. ( firma również z Łodzi) Tutaj projekt nadruku Corel lub Ilustrator.

Jeśli w swoim poście pytasz jak wykonać "fakturowaną" tarcze podobną do tej w AP  to nnie mam pojęcia jak i gdzie to wykonać.

Jeśli jesteś zainteresowany  pisz PW  podam namiary na firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

matteus wiesz może, ile kosztował by nadruk Tampodrukiem na tarczę u tego gościa? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam jednokolorowy nadruk na tarczę miał kosztować ok. 140 zł. Dużo,  na tę cenę głównie składa się ustawienie maszyny tak żeby dobrze trafić tamponem w tarczę i wykonanie płytki. Jednak cena ta jest stała przy ilości nadruku jednej tarczy i np. 10 szt.  Oczywiście dochodzi jeszcze problem z dodatkowymi kolorami na tarczy i nie bardzo wiem jak wygląda wtedy cennik.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

matteus czy finalnie zamówiłeś tą tarcze w tej firmie z łodzi o której pisałeś powyżej? Pytam, bo właśnie jestem na etapie przypływu chęci na zrobienie czegoś nowego i szukam firmy, która może wykonać grawer na tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można powiedzieć, że "chwilowo" nie ma u nas firmy, która kompleksowo podjęła by się takiego zadania. Ale można zlecić szlifierzowi wykonanie matrycy, która "odciśnie" na tarczy wzorki. Tampondruk ładnie drukuje nalepki na słoiczki, ale napisy na tarczach są mniejsze i tu już potrzebne są subtelne modyfikacje matrycy. Z laserem przy takich mikropracach są jeszcze większe problemy. Dobrze zachowuje się przy takich drobnych drukach "offset", a jeszcze lepiej mało znany "suchy offset". Przy pojedynczych wyrobach dobre wyniki daje chemigrafia. W zasadzie wszystkie te metody trzeba przystosować do robienia przy tarczach i tu zaczynają się problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że u nas nie jest to proste, ale nie jest to niemożliwe (chyba), dlatego właśnie próbuję się zorientować, czy innym się udało zrobić grawer i jak to wyszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie bardzo to może wiecie coś o maszynach tego typu: 

Czy ktoś robi coś podobnego w Polsce?

W Polsce, po co i dla kogo? Przecież polski przemysł zegarkowy nie istnieje. Maszyna na filmie to nowoczesna giloszarka, gdzieniegdzie u starszych grawerów można by pewnie znaleźć giloszarki starego typu, ale nikt pewnie nie ma matryc do wykonywania tarcz, a i ludzie z potrzebnymi umiejętnościami do obsługi takich giloszarek, to już obecnie są raczej na wymarciu.

A o metodzie fototrawienia myśleliście? tak się robi ,,tuningowane" elementy z cienkich blaszek miedzianych.

Przy pomocy foto-trawienia to można wykonać najwyżej matryce do robienia tarcz, bo proces czasochłonny i  przydatny ewentualnie do produkcji niewielkiej ilości przedmiotów, albo do trawienia folii.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.