Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

sinn7

Test wodoszczelności - za cieńkie szkło

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo często w nowych zegarkach, dobrych firm, są używane za cieńkie szkła, lub w celu oszczędności gorszej jakości. 

Oto efekt zegarek [ Cena w okolicach 1200 PLN, marka zegarkowa, nie fashion ]

klasa wodoszczelności 10 ATM po teście w testerze Witschi ALC 2000.

Test - 0.8 / 10 BAR

Drobinki szkła - wszędzie, prosta wymiana baterii zmienia się w gruntową naprawę.

post-66492-0-35995000-1391348176_thumb.jpg

SEIKO 7A28-7039 / SEIKO 7A28-701A / SEIKO 7A28-7010 / - SPEEDMASTERS  / SEIKO 7A48 - MOONPHASE / SEIKO TUNA SBBN017 / SEIKO SARB047 6R15 / SEIKO AEROMASTER 5H23 / i jeszcze kilka innych ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdradź markę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nie mogę, ale jest to problem spotykany w wielu współczesnych markach.

SEIKO 7A28-7039 / SEIKO 7A28-701A / SEIKO 7A28-7010 / - SPEEDMASTERS  / SEIKO 7A48 - MOONPHASE / SEIKO TUNA SBBN017 / SEIKO SARB047 6R15 / SEIKO AEROMASTER 5H23 / i jeszcze kilka innych ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba było koronkę zasłonić bardziej jak nie możesz podawać marki ;)

ile by nie było to i tak jest za mało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie, dopiero na powiększeniu zauważyłem, logo zostało usunięte :)

post-66492-0-90810800-1391350417_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh... nie zdążyłem podejrzeć :(;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co za różnica, +/-20% pewnie wyjdzie w większości tanich zegarków 10ATM, chociaż może się mylę, testów nie robiłem i nie zamierzam ;)

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najdroższy zegarek, w którym zetknąłem się z tą usterką, kosztował ponad 1000 euro i był Swiss Made. Na limitowaną wersję 999 ponad połowa egzemplarzy miała ten problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu ma służyć robienie tajemnicy z marki zegarka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też sie zastanawialem, ale nie wiedzialem czy wypada zapytac ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia wrzuciłem jako ciekawostkę, nie chodzi o wskazywanie konkretnej marki, jest to dość popularny problem wielu marek i to nie tylko występujący w tanich zegarkach. Chciałbym uniknąć wdawania się w dokładne detale.

Z zegarkami mam styczność na codzień, od strony serwisowej, nie chciałbym przysparzać dodatkowych problemów. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakich problemów? To raczej dość istotne, który to zegarek ma "za cieńkie", jak to napisałeś, szkło. To jest forum zegarkowe, pojawiają się tu często głosy krytyczne, bo od tego ono jest.

A taki post jak wrzuciłeś, to w zasadzie bez żadnej wartości jest. Pokazujesz jakąś kopertę i piszesz coś, czego nie można zweryfikować. To tak jakby na forum miłośników samochodów napisać: "Noo, panowie, serwisowałem jeden z samochodów i okazało się, że ma wadliwy system hamulcowy, to często spotykane w tym modelu. Ale nie napiszę o jaki chodzi, bo nie".

Bez podania producenta taki post nic nie wnosi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O WR w zegarkach było sporo tematów i wojen, ale od dawna można było się domyślić, że znaczny procent zegarków (jeżeli nie jest to profesjonalny sprzęt znanej marki, najlepiej z jakimś certyfikatem lub zbiorowym ISO6425) z napisem 200/300/1000m nic nie znaczy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę, że ktoś kto dobrze zna różne zegarki będzie potrafił na podstawie koronki, widocznej liczby i podziałce na tarczy i paru innych szczegółów poznać co za marka. Może zrobić quiz ? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co ten post, jeżeli nie wiemy jakiej marki unikać...?

Dziecinada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co ten post, jeżeli nie wiemy jakiej marki unikać...?

Dziecinada.

Problem nie sprowadza się do jednej marki. Jest to spotykane w różnych markach, zegarkowych - nie chodzi mi o marki fashion. Zarówno w zegarkach japońskich, jak i w szwajcarskich.  Poza tym mając dostęp do różnego rodzaju testerów i urządzeń serwisowych, zamieściłem to jako ciekawostkę - głównie z takim zamysłem. Forum przeglądają różne osoby a mnie też obowiązują jakieś zasady. Marki nie zdradzam, a zdjęcia mają przykładowo pokazywać co się dzieje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez marki to cały ten post jest słaby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.