Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Kiniusz

Kamienie to jakby łożyska ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przepraszam, że pewnie takie dla większości idiotyczne pytanie w tytule. Ale czytając różne posty jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskałem. Ciekawi mnie też różna liczba kamieni i z czego są wykonane. No i dlaczego pisze się kamienie a nie po prostu łożyska ?

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, kamienie to łożyska.

Wykonane są z rubinu. Zwykle syntetycznego. Chemicznie to jest tlenek aluminium. Al2O3 domieszkowany chromem.

Bo twardy, nie ściera się i ma mały współczynnik tarcia.

Zwykle do mechanizmu wystarczyć powinno 15 kamieni aby go łożyskować.

Bardziej skomplikowane mechanizmy wymagają jednak większej ilości łożysk - więc większej ilości kamieni. Zwykle automat z sekundą + data to jest około 25 kamieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za wyjaśnienie. czyli pisanie kamienie to jakby dla podkreślenia szlachetności, bo łożysko brzmiało by pospolicie :D .

a ile takich kamieni jest przy jednym elemencie (ośce), średnio ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Tu jest całkiem przystępny opis: http://en.m.wikipedia.org/wiki/Mechanical_watch a w zakładce watch jewels masz fajną tabelkę pokazującą gdzie i do czego są używane poszczególne ilości kamieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sensu stricto kamienie (rubiny) to nie są łożyska, a jedynie panewki łożysk ślizgowych. Łożysko (ślizgowe) zaś składa się z panewki i czopu.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasami dobrze jest się doedukować. Zastanawiałem się nad tym dlaczego w jednym Worldmasterze mam 17 kamieni, a w drugim (choć z wyglądu identycznym) 21, ale jakoś nigdy tego nie sprawdziłem. Wikipedia się przydaje ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za wyjaśnienia. chodziło mi głównie ogólnie co to te kamienie tak dumnie wypisywane na tarczach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.