Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

bj84

Zegarek z USA wysyłka prośba o sugestie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym prosić o sugestie, moze jest ktoś na forum z większym doświadczeniem i podzieli sie uwagami. Mianowicie zegarek został kupiony w USA ze strony www i za kilka dni bedzie u mojego kolegi w Chicago...

I teraz czeka go wysyłka do Polski...moj pomysł to wysłać zegarek osobno, pudełko, papiery osobno...

Lub wysłać zegarek z "pomniejszonym rachunkiem" ... Bede wdzięczny za pomoc.

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadnicze pytanie co to za zegarek?

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wartość i marka

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek zostanie wysłany do Polski a w Polsce urząd celny poprosi cie o rachunek zakupu.

Do tego doliczą 23% podatku i 3% cła....

Jak będziesz kombinował to możesz mieć problemy....

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekoniecznie jesli bedzie bez papierow i paragonu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polska kraina mlekiem i miodem płynąca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba opcja "prezent"  ma szansę przejść

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie - nie rozumiem pewnych rzeczy...

Jak w zasadzie można na publicznym Forum dyskutować temat jak obejść legalnie należne opłaty za import zegarka????

Odpowiedź jest jedna - należy prawidłowo wypełnic deklarację celną, UC może naliczyć opłaty lub p[oprosić o dosłanie dokumentu sprzedaży i informacji o zawartości i wartości przesyłki, po czym kupujący płaci stosowne opłaty najczęściej przy odbiorze przesyłki. Równie dobrze moglibyuście tu dyskutować temat jak najłatwiej ukraść coś z Biedronki...

Oszustwo w deklaracji celnej jest przestępstwem. Jeśli ktoś nie godzi się na należne opłaty - niech nie importuje z USA. Inna odpowiedź w zasadzie nie ma racji bytu :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego proponuje zaimprotowac do Szwajcarii, Vat jest 8% i ewentualnie wam go przywioze autem;) jak ktos lubi placic podatki krtorych nie musi to prosze bardzo ale napierw radzilbym sluzbom celnym zmusic googla czy amazona to tego, nie mowiac o innych korporacjach z siedziba w rajach podatkowych. I sie zapytam jak w imie prawa mozna ukrasc ludziom 150 mld pln ich emerytur bo nie chcialo sie robic wczesniej niepopularnych refom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przelej kumplowi na wódkę, On się napije, żeby zegarek Ci się nie popsuł, a Ty będziesz miał dowód zakupu zegarka od kumpla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego proponuje zaimprotowac do Szwajcarii, Vat jest 8% i ewentualnie wam go przywioze autem;) jak ktos lubi placic podatki krtorych nie musi to prosze bardzo ale napierw radzilbym sluzbom celnym zmusic googla czy amazona to tego, nie mowiac o innych korporacjach z siedziba w rajach podatkowych. I sie zapytam jak w imie prawa mozna ukrasc ludziom 150 mld pln ich emerytur bo nie chcialo sie robic wczesniej niepopularnych refom

To nie ma nic do rzeczy. Równie dobrze mogę powiedzieć, że skoro hipermarkety nie płaca w Polsce podatków, to sam im ściągnę podatek i nakradnę ile się da, bo to moralnie w porządku. Oczywiście, ze w dzisiejszym świecie podatki są za wysokie. Jak jeden ze znanych polityków prawicy powiedział kiedyś, że za Hitlera były niższe, to się okazało, ze propaguje faszyzm, ale... t prawda - nigdy w historii szeroko rozumiane podatki (VAT, PIT różna składki na wszelakie instytucje publiczne) w Europie nie były tak absurdalnie wysokie. Ale kombinatorstwo i tak nie znajduje usprawiedliwienia i dyskutowanie na forum jak oszukać UC zeby nie zapłacić należnych opłat jest nie na miejscu.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to sie nazywa optymalizacja podatkowa i tworzy sie wlasnie wtedy kiedy wladza zaczyna bezszczelnie podkrecac srube obywatelom, VAT z tego co pamietam mial byc w Polsce podnieisony na 23% tylko na rok, teraz juz wyglada ze zostanie na dobre

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie popieram okradania, ale kreatywne rozwiązania i wykorzystywanie absurdów i zawiłości podatkowych już nie budzą mojego oburzenia. No, tyle że trochę dyskretniej wypadałoby to robić, zamiast tak na bezczela zakładać temat i liczyć że się dostanie bezpośrednie rady jak zrobić UC w ch*ja.

nash, gdzie masz zdzisława? czy tylko mi nie wyświetla?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech Ci tylko nie przyjdzie do glowy wysylac tego zegarka poczta. Tylko i wylacznie kurier kilka dni temu przerabialem to wiec wiem czym to boli. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam sie z poiutem, dlatego import do szwajcarii jest chyba jak najbardziej legalny, tu wladza nie dusi ludzi podatkami w wysokosci pond 60% w sumie. I zgadzam sie tez z tym co napisales na koncu, nie ma co marudzic, jak ktos nie chce niech wyjedzie, niestety wtedy w takim kraju mniejsza ilosc mobilnych ludzi musi pracowac na coraz wieksza rzesze mniej produktywnych o urzednikach nie wspominajac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie - nie rozumiem pewnych rzeczy... Jak w zasadzie można na publicznym Forum dyskutować temat jak obejść legalnie należne opłaty za import zegarka???? Odpowiedź jest jedna - należy prawidłowo wypełnic deklarację celną, UC może naliczyć opłaty lub p[oprosić o dosłanie dokumentu sprzedaży i informacji o zawartości i wartości przesyłki, po czym kupujący płaci stosowne opłaty najczęściej przy odbiorze przesyłki. Równie dobrze moglibyuście tu dyskutować temat jak najłatwiej ukraść coś z Biedronki... Oszustwo w deklaracji celnej jest przestępstwem. Jeśli ktoś nie godzi się na należne opłaty - niech nie importuje z USA. Inna odpowiedź w zasadzie nie ma racji bytu :)

Człowieku co ty gadasz? Państwo nas wszytkich legalnie dyma z każdej strony i okrada nas wszystkich w sposób legalny, Z wypłaty mi zabierają 30% ja sie pytam gdzie te pieniądze idą? Płace na NFZ a i tak sie musze leczyć prywatnie, bo na NFZ już dawno bym sie wykończył. Ide do sklepu a tam na wszytko vat 23%. To jest złodziejstwo legalne!!!

A ty nie rozumiesz czemu ktoś chce uniknąć cła!!!???  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie popieram okradania, ale kreatywne rozwiązania i wykorzystywanie absurdów i zawiłości podatkowych już nie budzą mojego oburzenia. No, tyle że trochę dyskretniej wypadałoby to robić, zamiast tak na bezczela zakładać temat i liczyć że się dostanie bezpośrednie rady jak zrobić UC w ch*ja.

nash, gdzie masz zdzisława? czy tylko mi nie wyświetla?

zniknal Zdzislaw?? o zesz.. .cuda jakies, zapil pewnie znow ale wroci;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wybieram się latem do Włoch i zamierzam tam kupić zegarek i mówię tu o zakupie w firmowym butiku jest szansa ze kupię go taniej niż w Polsce czy ceny w krajach UE są wszędzie takie same?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobił się OT, mam nadzieje, że od spraw skrajnie restrykcyjnego kraju nie dojdzie do polityki :)

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wybieram się latem do Włoch i zamierzam tam kupić zegarek i mówię tu o zakupie w firmowym butiku jest szansa ze kupię go taniej niż w Polsce czy ceny w krajach UE są wszędzie takie same?

jest różnie w zależności od marek. Musisz sprawdzić na konkretnej marce/modelu

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bzdurą jest negowanie istoty państwa prawa. Jakby wszyscy płacili to starczyłoby dla tych niewielu który rzeczywiście tych pieniędzy potrzebują. Jest to sprowadzona do ziemi istota państwa socjalnego z którą co drugi narzekający Polak ma problem. Czy myślicie że jak będziecie mniej płacić na ZUS to będzie lepiej? Czy jak będą mniejsze wpływy do budżetu to będziemy dostawać większe zasiłki? Co to za idiotyczna logika? Nie dość, że okradacie samych siebie to jeszcze wasze dzieci i pozostałych Polaków. Jeśli płacisz większe podatki to nie dlatego, że system jest zły, ale dlatego że więcej zarabiasz ;-) Temat powinien być zamknięty, jak dla mnie to promocja okradania Państwa. 

Do kulabambula : Generalnie w Europie obowiązuję jednolite umowy dystrybucyjne, marki nie mają w zwyczaju tworzyć sobie wewnętrznej konkurencji. Jakkolwiek jak wiesz czego szukasz zawsze zostaje chrono24, tam możesz porównać sobie ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat z kolegą się nie zgodzę. Zupełnie nie o to chodzi. Czymś innym jest płacenie wysokich lub niskich podatków a czym innym korupcyjne państwo, które nie potrafi znaleźć oszczędności w swoich rozdmuchanych i ciągle rosnących strukturach, tylko z każdej strony dokłada kolejne obciążenia dla ludzi. I totalną bzdurą jest pisanie, że płacąc mniejsze podatki nie będzie się żyło lepiej. Osobiście wolę aby każdy polak zapłacił 1 zł rocznie mniej podatku ale żeby grube miliony nie szły np. na budowanie jakiejś kolejnej idiotycznej świątyni, żeby posłowie nie zwiedzali sobie świata za pieniądze podatników, czy żeby ZUS nie wypłacał w swoich ogródku miliardowych nagród (2007-2012 ponad 1,2 mld złotych).....i można by tak bez końca. Absolutnie nie pochwalam oszukiwania Urzędu Celnego...ale nazywanie to kradzieżą podczas, gdy Tusk  kradnie pieniądze z OFE jest cholernym nadużyciem.

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.