Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

cudny

Dugena Festa oraz ORIOSA

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

przywiozłem zza granicy (pchli targ) takie o to zegarki i chciałem zapytać o kilka rzeczy:

1. Czy ta DUGENA jest złota? Na kopercie z tyłu jest punca 0.585   585 to wiem, że to jest próba 14-o karatowego złota, ale co oznacza to zero z przodu?

2. Czy ta DUGENA jest męska, czy damska? Z jednej strony rozmiary wskazują na to, że męska, ale ta bransoleta jakaś taka trochę damska mi się wydaje.

3. Czy bransoleta w DUGENIE jest złota? Znalazłem tylko jedną puncę 201, może pozłacana?

4. Mechanizm to z tego co udało mi się wyczytać, chyba to: http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&Dugena_985  czyli eta.

5. Wart jest ten zegarek jakiegoś pielęgnowania, czy tylko w nim najwięcej warta jest ta koperta (jeśli złota) ?

Drugi zegarek to ORIOSA INTERNATIONAL. Żadnych innych oznaczeń nie ma.

1. Ten zegarek to złom, czy mi się wydaje?

2. Posiada chyba nieoryginalny dekiel.

3. Stan ogólny niezbyt dobry, ale coś mnie w nim urzekło i go kupiłem.

4. Wtopiłem? :)

Wiem, że nie można pytać o ceny, ale prosiłbym o opinie nie w liczbach, a w słowach czy któryś z tych zegarków jest wart zainteresowania.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc (już wiele razy tutaj pytałem o różne zegarki i wiem, że wypowiada się tu wiele fachowców z ogromną wiedzą i doświadczeniem)

Zdjęcia:

1698904.jpeg

1698905.jpeg

1698906.jpeg

1698907.jpeg

1698908.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tobie się chyba wydaje, że są jakieś odczynniki, które pozwalają po posmarowaniu monitora stwierdzić, czy przedmiot na zdjęciu jest złoty, czy nie. :)

Jest punca to jest bardzo prawdopodobne, że to złoto, nie ma puncy to jest bardzo prawdopodobne, że to złoto nie jest. A jak jest faktycznie to może stwierdzić tylko jubiler, np. przy pomocy specjalnych cieczy probierczych.

585 to liczba mówiąca ile części złota znajduje się w 1000 części stopu, 0,585 to to samo, tyle tylko że liczba mówi ile złota jest w jednej części stopu.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto rozważyć, co tam naprawdę jest napisane na deklu. Czy to nie np. jakieś "gold filled 0,585", bo i w ten sposób oznaczano grube złocenia. Bez wyraźnych zdjęć oznaczeń to jest wróżenie z fusów.

Bransoleta jak najbardziej męska, tzw. fixoflex, popularna od lat '50 jakoś tak do początku lat '70 albo i później.

Mody się zmieniają, w latach '40 męskie zegarki miały po 30-33 mm, w latach '50 używano bransolet uważanych obecnie za obciachowe, teraz są modne jakieś kloce po 45mm i więcej i tak dalej...

Takich bransolet, o ile wiem, nie robiono w złocie, za to często były złocone, i to cienko. Punca 201 nie jest znakiem probierczym.

Oriosa wygląda mi na przełom lat '60 i '70. Nie zamierzam rozważać czy "wdupiłeś" czy nie, ważne że zegarek Ci się podoba.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie zastanawia, to drugie okienko "na świat" przy siódmej??? :wacko:

W tej Oriosie

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie zastanawia, to drugie okienko "na świat" przy siódmej??? :wacko:

W tej Oriosie

Spadła "maska" z okienka daty.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tobie się chyba wydaje, że są jakieś odczynniki, które pozwalają po posmarowaniu monitora stwierdzić, czy przedmiot na zdjęciu jest złoty, czy nie. :)

A pewnie by się przydały.... :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż ślepemu po oczach!! :(

Już myślałem, że to jakaś "nowa" komplikacja? :lol:

Chociaż gdyby tak było, to temat już miałby ze trzy strony. :)

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. W tej Oriosie ramka okienka z datą jest odklejona niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.