Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

Czy ten zegarek jest w 100% oryginalny?

Rekomendowane odpowiedzi

Tymczasem w celach edukacyjnych i być może zakupowych znalazłem sobie coś takiego:

http://allegro.pl/rakieta-multi-kalendarz-ala-orient-17-j-kal-2609-h-i5582213576.html

W katalogu z 1986 w tej kopercie i przy tej tarczy jest z czarnymi wskazówkami. Złote wskazówki były przy złotych kopertach? Sekundnik był chyba tylko biały i złoty? Czy w tym multikalendarzu występowały dwie różne koronki o 2-ch wielkościach?

http://allegro.pl/piekny-zegarek-sportiwnyje-stop-sekunda-kirowski-i5582655368.html

Ten znalazłem w katalogu z 1960. Wskazówki i koperta OK, tarcza... No jest taka tarcza ale bez napisu z nazwą zakładu i 'zdiałano'. W późniejszych i wcześniejszych katalogach nic podobnego nie znalazłam... Co to za tarcza? Prawilna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIebieski Multikalendarz to sładak. Datownik ma opisany cyrylicą a reszta jest anglojęzyczna.

Wskazówki w chromowanej wersji eksportowej przeważnie występuję chromowane.

Ed

To jeszcze edukacyjnie napiszę że koronki też są wymienione. 

Sportowiec jest moim zdaniem ok.

Edytowane przez rk7000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! Tak mnie zajęły te wskazówki Rakiety, że nie zauważyłem 'dwujęzyczności' ;) .

A z ta tarczą w Sportiwnym to w katalogach zamieszczano jeden wariant i w ciągu lat produkcji pojawiały się inne warianty (np. z tymi dodatkowymi napisami) czy musi być skatalogowany w jakimś innym katalogu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! Tak mnie zajęły te wskazówki Rakiety, że nie zauważyłem 'dwujęzyczności' ;) .

A z ta tarczą w Sportiwnym to w katalogach zamieszczano jeden wariant i w ciągu lat produkcji pojawiały się inne warianty (np. z tymi dodatkowymi napisami) czy musi być skatalogowany w jakimś innym katalogu?

Werk w tej rakiecie też poskładany z czego popadnie -podwójny datownik to kaliber 2628 H

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie jest ok - tylko sekundnik powinien być srebrny, szkło nie oryginalne, i nie jestem pewien koronki. Cena więcej niż bardzo atrakcyjna. Tarcza trochę zmęczona, chyba, że to wina plexi. Ja bym brał, ale mam już dwa takie więc... ale i tak spiesz się, bo zaraz go nie będzie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze zdjęć wydaje się na 99%, że koronka jest oryginalna :)

Edytowane przez Qba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W katalogu znalazłem tylko Wostoka z białą tarczą (w tej kopercie). Miała wypukłe indeksy. Te są malowane, do tego nieprecyzyjnie, podobnie jak mniejsze napisy. Łucza w ogóle nie znalazłem w katalogach. Proszę o opinie.

3076130_woslucz.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łucz jest ok! (tylko czerwony sekundnik mi się nie podoba) ten wzór tarczy jest także w łuczach w złotych kopertach,

wostoczki w małych ośmiokątnych kopertach, miały nie tylko różne tarcze o białym tle, występowały również "murzynki"...

Takiego jak z fotki powyżej, widzę po raz pierwszy. Wygląda dość wiarygodnie. Może @kchrapek się jeszcze wypowie? bo zapewne, ma takich kilkanaście :)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesna jest ok, tylko sekunda powinna być złota.

Co do zegarków kolegi peregrinus, to Wostoka na 99% jest ok, nie często widywany, ale w Łuczu to tarcza z złotego zegarka jest mniejsza niż 'standardowa'. Ewidentnie widać od góry wałek naciągu, co raczej nie powinno mieć miejsca. Sam próbowałem do koperty z Łucza złoconego dać tarczę z zegarka złotego i jakies 1-2 mm brakuje na średnicy tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, Panowie.

Jeszcze jedna fotka z nieco innej perspektywy i w większej rozdzielczości. W Wostoku też widać jakąś blaszkę przy wałku.

3077688_woslucz2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łucz jest składakiem co widać (wałek) Tarcza pochodzi ze złotego - wałkowane było setki razy .... B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Lucz ma tez nieprawidłowe wskazówki, wostoka tyczy to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Dzięki. To pozostał do rozważenia ten Wostok. Skoro to nie jest populares to może dokupię do niego wskazówki. W katalogu z 68' są dwie wersje wskazówek; 'złocone graniaste' albo z wypełnieniem lumą (ale to same wersje z białą tarczą)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fankaDaktarina

Taki brzydal... Aż się zdziwiłam , że nie Franken ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wskazówki od czapy. Siergiej ostatnio podpada  :angry: a przynajmniej mi podpadł bo dostałem K-43 uszkodzone i to chyba w transporcie. Właśnie mu o tym mam zamiar napisać ale ku przestrodze - jak kupujecie zegarki bez antywstrząsu to lepiej prosić o lepsze pakowanie bo wielu ukraińców zabezpiecza przesyłkę  na "sztywno".

Drugi raz jestem wk... zdenerwowany  :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi