Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

Czy ten zegarek jest w 100% oryginalny?

Rekomendowane odpowiedzi

W zestawieniu Levenberga z 1996 - Uhren aus Russland, numer 7, znajduje się informacja o Wołnie w kopercie Ałmaza, choć z inną tarczą

http://www.netgrafik.ch/images/volna22-5b.jpg

Celowo podkreślam autora, bo uchodzi za kontrowersyjnego, choć akurat tutaj przychylam się do jego zdania. Koperty były wymienne, dlaczego nie mieli ich stosować? Zwłaszcza tych pozłacanych? Sam nie posiadam, choć z 2809 zbieram wszystko, łącznie ze współczesnymi tarczami i frankenami.

Oczywiście jest opcja, że koperta jest podmieniona, zwłaszcza że mechanizmy 2809 były bardzo trwałe, odmiennie niż tarcze i koperty.

edycja: źle wstawiony link

@Sursum, kliknąłem na podany link i widzę tam wołnę w najnormalniejszej wołnowej kopercie... nic a nic w niej z ałmaza! pomyliłeś link?

post-54348-0-73511600-1425541221_thumb.jpg

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na zdjęcia w katalogu to w tym drugim też powinna być "marchewka". Chyba że w różnych latach mogli wkładać różne sekundniki.

Foto z katalogu:

post-27093-0-77466000-1425551823_thumb.jpg

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sursum, kliknąłem na podany link i widzę tam wołnę w najnormalniejszej wołnowej kopercie... nic a nic w niej z ałmaza! pomyliłeś link?

Cześć,

źle się zrozumieliśmy. Levenberg podaje, że w kopertę ałmaza pakowali tą wersję tarczy, jaką przesłałem na załączonym obrazku (czyli nie tą standardową, jak u kolegi, tylko tą z naprzemiennymi cyframi i trójkątnymi indeksami). Czyli obrazek miał tylko pokazywać wersję tarczy, nie samą kopertę. Sam niestety nie mam fotki dobrej jakości źródła, dysponuję skanem tak marnej jakości, że naprawdę zęby bolą.

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

źle się zrozumieliśmy. Levenberg podaje, że w kopertę ałmaza pakowali tą wersję tarczy, jaką przesłałem na załączonym obrazku (czyli nie tą standardową, jak u kolegi, tylko tą z naprzemiennymi cyframi i trójkątnymi indeksami). Czyli obrazek miał tylko pokazywać wersję tarczy, nie samą kopertę. Sam niestety nie mam fotki dobrej jakości źródła, dysponuję skanem tak marnej jakości, że naprawdę zęby bolą.

Dobrze sobie czasem poczytać informacje Kolegów. Ponieważ mam taką samą Wolnę jak na przedstawionych zdjęciach z Levenberga (niestety tarcza nie jest tak śliczna), otwarłem i sprawdziłem czy to na pewno jest Wołna. I w środku cyka piękny 22 kam. mechanizm z mikroregulacją. Odetchnąłem  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość liscak
Napisano (edytowane)

Witajcie Towarzysze,

będę wdzięczny za pomoc i info nt. Rakiet rzymskich. Takie są eleganckie, że mam dwie z różnymi paskami :) Mam wrażenie, że w zegarku ze wskazówkami nazwijmy je "prostymi" (mam na myśli ten z brązowym paskiem) szkiełko nie jest oryginalne. Jest kanciaste, a powinno być, z tego co się dowiedziałem, wypukłe sferyczne. Koronka w tym egzemplarzu jest inna tj. grubsza niż w Rakiecie na czarnym pasku. Czy w ogóle, a jeśli tak to która jest w 100% oryginalna? Mechanizm taki jak powinien być czyli 2609HA.

post-69664-0-90925000-1425565016_thumb.jpg

Edytowane przez liscak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie Towarzysze,

będę wdzięczny za pomoc i info nt. Rakiet rzymskich. Takie są eleganckie, że mam dwie z różnymi paskami :) Mam wrażenie, że w zegarku ze wskazówkami nazwijmy je "prostymi" (mam na myśli ten z brązowym paskiem) szkiełko nie jest oryginalne. Jest kanciaste, a powinno być, z tego co się dowiedziałem, wypukłe sferyczne. Koronka w tym egzemplarzu jest inna tj. grubsza niż w Rakiecie na czarnym pasku. Czy w ogóle, a jeśli tak to która jest w 100% oryginalna? Mechanizm taki jak powinien być czyli 2609HA.

attachicon.gifIMG_0508.jpg

Po lewej jest prawidłowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość liscak

Po lewej jest prawidłowa.

Dziękuję kchrapek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję kchrapek.

Jeśli chodzi o zestawienie tarcz i wskazówek to obydwa są prawidłowe. Tylko ta po prawej ma zmienioną koronkę. O szkłach się nie wypowiadam bo tego w katalogach nie widać :)

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Łyski pytasz o aukcję Krisa :o

Kris pisał zdaje się że ma zawilgocone czarne indeksy na swoim Ałmazie. Tak jakoś to wyglądało na fotce. Tutaj są OK.

I wzór tarczy nieco inny tutaj.

Muszę poszukać. Ale dzięki.   ;)  

Edytowane przez Łyski

Szukam ładnej tarczy do złotego Kirowskiego. POMÓŻCIE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jesteś pewny, że to aukcja Krisa? ;)

Zapytajcie Krisa. Tak to jego aukcja. To nie znaczy że wszysto musi być idealne. Chyba nikt nie myśli że Kris sprawdza każdy zegarek przed sprzedażą. Ja to nawet wątpię czy on jest w stanie sprawdzić każdy który kupi? :huh: Przy tych ilościach to prawie niemożliwe. Nawet ja skromny nabywca czasem nie daję rady, przy sprzedaży tym bardziej. Przecież życie ucieka! Przy sprawdzaniu zegarów też! :o

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. To moja aukcja. Ale już zakończona. Sorry że teraz odpisuję ale mam zasadę że nie pisze na temat zegarków na Forum które mam wystawione na aukcjach.

To były czy też są dwa różne zegarki.

Plusik. Sorry Kris że cię po troszę zdradzam ale myślę że  starzy forumowicze rozpoznają cię po zdjęciach. Wiesz że to jak podpis, nawet jak nie wystawiasz jako Pink Floyd ;) Zasada nie reklamowania aukcji jak najbardziej słuszna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od krisa zawsze warto brać. Mam od niego wiadro zegarków i zawsze jestem zadowolony. Najważniejsze że robi dobrą preselekcję przed wystawieniem

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza cyrylica a datownik angielski ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zegarek ok ale Za taką kasę? Absolutnie nie warto. Lepiej daj ogłoszenie tutaj w dziale kupie.. i myślę że jakiś forumowicz znajdzie ci cos lepszego.

Edytowane przez gregch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem zdeterminowany zeby kupic zegarek dla mojej dziewczyny. Sytuacja sie robi niewesola bo ja szperam i szperam a dziewczyna chce na juz i mnie pogania. Dlatego potrzebuje pomocy - co sadzicie o tym zegarku - http://allegro.pl/sliczny-lucz-damski-w-zlocie-i5130115676.html

Kurcze, żebyś wczoraj to napisał, to już byś coś miał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Gdyby ktos z szanownych kolegow mial cos interesujacego zapraszam na pw na pewno sie dogadamy z korzyscia dla obu stron. (jedyne wymog to stan bliski NOS)

Edytowane przez kasoob

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

U mnie sie coś znajdzie, daj znać jakby coś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi