lec 61 #1 Napisano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam, wszystkich sympatyków starych zegarków! Ciekawi mnie,czy nosicie czasem Panowie,swoje "wiekowe" zegarki na swych nadgarstkach,tak na co dzień?Pewnie nie jeden z Was posiada, często unikatowe czasomierze,które zalegają w mrocznych szufladach, tudzież innych schowkach.Czyż nie warto odkurzyć z tego niebytu swe perełki,by zagościły na ręku i świadczyły o dawnej swej chwale?Wydaje mi się, że wśród naszych znajomych, przyjaciół czy współpracownikówbędą one wzbudzać nie mniejsze zainteresowanie,jak mega wypasione teraźniejsze produkcje.Może i świecić będą jak spróchniała iwa w nocyale ich niezaprzeczalne piękno,pewnie nie raz będzie wzbudzało zainteresowanie naszego otoczenia. Zapraszam Kolegów do prezentacji swych zegarków;oraz wszelakich komentarzy. By nie być gołosłownym,to od poniedziałku na mym ręku zagości zegarekz którym wystartowałem na forum.Dostanie on swój czas, by ponownie,cieszyć co dziennie, przez tydzień,me oczka. Ciekawe, na ile tygodni zostanie mi zapasu, tych uzbieranych mych "klamotów" Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #2 Napisano 12 Kwietnia 2014 Fajny temat, Lechu Ja praktycznie codziennie mam na ręce jakiegoś staruszka. Czasami noszę przez jeden dzień, czasami zagości i na parę tygodni - różnie, zależnie od tego, co mam z nim dalej robić. Ale nawet te, które już trafiły do gablotki są od czasu do czasu zabierane na spacer.O, na przykład ten - kiedy w nim idę jestem niemal pewien, że nie spotkam nikogo z takim na ręce 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobryduch 18 #3 Napisano 12 Kwietnia 2014 Prezent od mojej lubej . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #4 Napisano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Artur! Toć niemożliwie piękny sikorek! I nie ma bata, byś kogoś trafił z podobnym na "gablu"! Właśnie dla tego warto je pokazywać na ręku,bo wzbudzając zainteresowanie,można przypadkiem komuś coś na ich temat powiedzieć. Wiem, że to walka z wiatrakami, ale dzięki temu, może komuś zaszczepimy,bakcyla miłości (tfu, na psa urok!) ale tylko do mechanicznych staruszków. @Dobryduch Jeżeli Twój Dobryduszek z własnej incjatywy go Ci zafundzielił, to daj Boże każdemu takiego Duszka. Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobryduch 18 #5 Napisano 12 Kwietnia 2014 Sam sie dziwie ale z własnej woli ostatnio zakupiła mi 100szt starych radzieckich. Były w pakiecie a jeden z nich jej sie podobał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mw75 36 #6 Napisano 12 Kwietnia 2014 Pewnie, że noszę. Mam kilka nowych do codziennego ciuchania i trochę staruszków, które też noszę.Poniżej kilka ulubionych.Aluminiowa pasówka "Moser" na werku FHF 19".Omega na 266, 1954 r.Malutki Pierpont z końca lat 1930I np. taka CymaCDN... 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #7 Napisano 12 Kwietnia 2014 @mw75Śliczna Omega! A co do tematu - tak noszę Te stare werki dużo znoszą, a są piękne....więc czemu nie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #8 Napisano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) @mw75 No to wietrz je, bo warte zabłąkanych w zdziwieniu oczu! Pomijając pierwszoklaśną Omeżkę, (czy to nie młotek jak mówi Artur?)to pozostałe też godne! Muszę popatrzeć do skrzyni,czy nie podpietruszyłeś mi tej Cymy! Gdyż nabyłem stosunkowo ( nie za ani przy okazji) nie dawno, taką samą ślicznotkę. Ta tarcza pięknie zmienia barwę. Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mw75 36 #9 Napisano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) No to proszę (mam jeszcze kilka fotek): Nie ma co opisywać, sam standard . Pasówka - też FHF 19", tylko mosiężna chromowana koperta. Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez mw75 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobryduch 18 #10 Napisano 12 Kwietnia 2014 Wy dodajecie po kilka to i ja dodam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #11 Napisano 12 Kwietnia 2014 Lechu, zainspirowałes mnie. Rano w ramach wietrzenia zapodam sobie: 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #12 Napisano 12 Kwietnia 2014 Artur! Z wielką radością oblukałem Twą Omeżkę, (i tak je będę pieszczotliwie zwał, choć pewien gościu z Lubelskiego miasta,tego nie lubi )Patrząc bowiem na jej tarczę, pomijając same logo napis i zwiezdę,subtelna siatka między indeksami,przypomina mi pewien przyrząd z dziecinnego placu zabaw.Na którym jeszcze niedawno mój podlotek szalał w podskokach a szczęście na jej twarzy, wzbudzało we mnie dziwne rzekłbym uczucie.Przypominając sobie me szczenięce lata,kiedy z kolesiami katowałem podobnie gałęzie drzew w okolicy. Co do samego tematu to dzięki za Twą opinię o nim.Nie mniej moim zamysłem były zegarki za żelaznej kurtyny i obawiam się, że koledzy zasypią go sporą ilością radzieckich, których jednakowoż posiadam też trochę nie mając oczywiście nic przeciw nim. Pozdrawiam wszystkichDziadek Wyler 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 6470 #13 Napisano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) Jasne, że nosimy!Ja na co dzień ze staroci oprócz kilku radzieckich czasomierzy noszę:- Candino '70 - uwielbiam kostki, prostokąty, w dodatku wygięte - Tissot '68 - Rocket Watch- Doxa '56 - klasyk- Orient - w tym roku kończy 30 lat (bez wizyty u zegarmistrza!). Kolejne w planach Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez Walter_87 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #14 Napisano 13 Kwietnia 2014 Zegarki to nie znaczki pocztowe,i dla mnie kolekcjonowanie dla samego faktu ich posiadania nie ma sensu..Trudno mi wyobrazić sobie sytuacje kiedy mając kilkadziesiąt czy kilkaset zegarków w szufladach czas bym odmierzał przy pomocy iPhone.Nosze prawie wszystkie,zegarki mam zawsze na paskach lub bransoletach w każdej chwili gotowe do użytku..Wiadomo nie wszystkie zegarki nadają się do codziennego użytku ,ale w mojej kolekcji mam spory wybór na każdą okoliczność.Lubie zegarki z funkcja stopera dlatego podstawowym czasomierzem przez wiele lat było dla mnie Szturmanskie 3133 ,które ostatnio odpoczywa gdyż nabylem dwa Szturmanskie 31659. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #15 Napisano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) @Walter_87 Ten Candino, to całkiem fajny cykacz. Czy mi się wydaje, czy też fotka zniekształca, bo wydaje mi się patrząc na szkiełko, że wygięcie koperty jest także w uszach.?Pytanie o Tisota, czy aby ten sekundnik nie jest przykrótki? I czy nie powinien mieć bambulca z tyłu ? Duśka, to piękność sama w sobie i wiele innych na dzielni nie mają szans. Śliczna ta dziewczynka. Co do Orienta, to słabowicie się orientuję, ale tarcza zwraca na zegarek uwagę. Jednakże widzę, iż "ramy" nie posiadasz jak trzonek do 5 kilowej pucki zupełnie jak i ja. i w sumie dobrze, że te Twe ciężarki mają łańcuchy, by siem Ci nie zerwać. @mayor Tak toczno, kamandir z tym nie nada,ruki pa szwam. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #16 Napisano 13 Kwietnia 2014 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #17 Napisano 13 Kwietnia 2014 Uffff! Ale żeś Marek przyłożył! Tarcza z tymi indeksami cycuś! Pominę chrabąszcza przetartego na tarce warzywnej, ale czemu szpindel z koroną zatykłeś od góry? Tego moja rozczochrana nie może pojąć. Te witryne na d*pie to chyba u szklarza dorabiałeś? A i tokarz maczał w nim swe zmoczone chłodziwem paluchy. 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 6470 #18 Napisano 13 Kwietnia 2014 @Walter_87 Ten Candino, to całkiem fajny cykacz. Czy mi się wydaje, czy też fotka zniekształca, bo wydaje mi się patrząc na szkiełko, że wygięcie koperty jest także w uszach.?Pytanie o Tisota, czy aby ten sekundnik nie jest przykrótki? I czy nie powinien mieć bambulca z tyłu ? Ten Tissot tak ma (PR 516). W nowym (PRS 516) jest przeciwwaga "T".Co do Candino - wrzucam zdjęcia. @Walter_87 Jednakże widzę, iż "ramy" nie posiadasz jak trzonek do 5 kilowej pucki zupełnie jak i ja. i w sumie dobrze, że te Twe ciężarki mają łańcuchy, by siem Ci nie zerwać. 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #19 Napisano 13 Kwietnia 2014 Mechanizm ,tarcza i wskazówki były w zegarku" kiszonkowym" stąd chrabąszcz u góry A "tyły" sam dorabiałem -koperta ze śmietnika...... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #20 Napisano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) @Walter_87 Fajnie te szkiełko jest wyoblone i w sumie zegareczek malinka. @cook vel kucharz vel Marek No tak! Ja głupia pipa! Zabyłem, że kamizelki nie modnew spodniach kondoniarek nie szyjąi nie ma gdzie nosić "kiszonek". Jednakże, ponieważ "tyły" sam obrabiasz, to tak dla wszelkiego słuczaju,zawsze gdy się kiedy uwidzim,będę stawał z tyłu. Co by nie powiedzieć,to w Twej limitowanej edycjiten naręczny budzik,jest git. Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojciech Włodarczyk 0 #21 Napisano 15 Kwietnia 2014 Może ktoś wie gdzie mogę nabyć oryginalne części do mojego Oriona szkło bransoletkę itd. Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk 0 Using Tapatalk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #22 Napisano 15 Kwietnia 2014 U mnie od kilku dni taki dzielny staruszek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #23 Napisano 18 Kwietnia 2014 Z mojej strony zauroczyl; mnie na dluzej....https://plus.google.com/photos/101643811603197206925/albums/6003588177042955521?banner=pwaBardzo dokladny, 2-3 sekundy roznicy na tydzien, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #24 Napisano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) @mayor Czy i jak dzielny,to choćby z racji nadania sobie tego "lewego" stopnia, Ty jedynie możesz ocenić.Ale skoro tak mówisz czemu mamy nie wierzyć. @Ulan Nie wątpliwie,ten Twój Tissocik jest urokliwy a to, że jest taki punktualny, to daje Ci dodatkowy impuls do jego noszenia.Nie mniej, ta nowa jak ja je nazywam "Dewotka" będzie chyba dużą konkurencją dla "chłopaczka" Natomiast ja mam dylemat co też zafasować sobie na dyszel w przyszłym tygodniu?To, że rozpoczyna o się mokrym rankiem już wymusza zabezpieczenie w postaci młódki Eterny, Znając moją szaloną latorośl i nie mniej jej matkę, to namoczą mnie jak gąbkę nie mając dla mnie żadnej litości! Jednakże pozostają pozostałe wyjątkowo znojne dni tygodnia, gdzie do niedzieli rana na dobowy odpoczynek zostanie mi z 5 godzin. Którego zapodać sobie na łapkę tego jeszcze nie wiem a zarówno jeden i drugi wymaga przewietrzenia. Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #25 Napisano 19 Kwietnia 2014 i staruszek 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach